~~T.C. Brüksel Büyükelçisi Dr. Hasan ULUSOY : «Belçika'da Hayatın Her Alanında Daha Fazla Gencimizi Görmek İsterim»

T.C. Brüksel Büyükelçisi Dr. Hasan Ulusoy'un, "¹Belçika Aydın Haber'in kendisine yönelttiği sorulara verdiği cevapları sizlerle paylaşıyoruz. Bu röportaj dergimizin Eylül sayısında da yayınlandı.

T.C. Brüksel Büyükelçisi Dr. Hasan Ulusoy’un, ‹Belçika Aydın Haber’in kendisine yönelttiği sorulara verdiği cevapları sizlerle paylaşıyoruz.  Bu röportaj dergimizin Eylül sayısında da yayınlandı.

BAH-Şu ana kadar yapılan çalışmalarınızı özetler misiniz?

Büyükelçi ULUSOY:  “Ocak ayında Belçika'daki görevime başlarken,  tabiri yerindeyse, başka bir dünya ve gerçeklik içindeydik. Covid-19 salgını herşeyi etkiledi. Öncelikler değişti.

Çalışmalarımızda salgın ve bununla  bağlantılı konular ağırlık kazandı. Bu çerçevede, Belçika'da gerek geçici statüde  yaşayan  vatandaşlarımıza, gerek artık bu ülkenin ayrılmaz bir parçası olmuş Belçika Türk toplumuna yönelik  bir çok faaliyetimiz oldu.

Bu süreçte, Bulgaristan Türkleri gibi Belçika'da yoğun olarak yaşayan soydaşlarımızı da hiç ayırmadık.   Tabiatıyla, ülkemizde salgının durumu ve sağlıklı turizm imkanları hakkında Belçika makamlarıyla yakın temasımızı da sürdürdük. Ülkemize yönelik seyahat yasağı uygulayan Belçika makamlarının, oturum sahibi vatandaşlarımız ile çifte vatandaşlarımızın izin döneminde ülkemize seyahat edebilmelerine izin vermelerini sağladık.  

Tabiatıyla, Büyükelçilik olarak, Belçika'daki temel hedefimiz ülkemiz ile Belçika arasındaki ikili ilişkilerin her alanda gelişmesidir. Bu kapsamda, Belçika makamlarıyla gerek ülkemizde yaşanan gelişmeler, gerek ikili ilişkilerimizi ilgilendiren konularda yakın temas ve işbirliği içinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Belçikalı dostlarımızın ülkemizdeki muhataplarıyla görüşmeler yapmalarını teşvik ederek, ülkelerimiz arasındaki diyalog kanallarının canlı tutulmasını sağlıyoruz. Belçika'daki resmi kurumların yanısıra Belçika basını, eğitim ve iş çevreleriyle de temaslarımızı sürdürüyoruz. Bütün bu işbirliği iki müttefik ülkenin birbirini daha iyi anlamasını ve ortak anlayışlara sahip olmasını daha mümkün hale getiriyor.”

BAH-Belçika Türkiye ilişkilerinin şuan ki durumu hakkında bir değerlendirme yapar mısınız?

Büyükelçi ULUSOY:  “Oldukça eskiye dayanan Belçika ile ikili ilişkilerimizin genel olarak tarih boyunca olumlu bir seyir izlediğini söylemek mümkündür. Koronavirüs salgını nedeniyle zor günlerden geçmekle birlikte, normalleşmenin başlamasıyla karşılıklı üst düzey ziyaret ve temasların artarak ivme kazanmasını bekliyoruz.

Bu kapsamda, özellikle ikili ekonomik ilişkilerimizde önemli bir potansiyel olduğuna inanıyorum.

TÜİK verilerine göre 2019 yılında ticaret hacmimiz yaklaşık 6,6 milyar Dolar olarak gerçekleşmiştir. Ancak, bu rakamın çok daha ileri götürülebileceğini düşünüyorum. Bu kapsamda, inşallah 2020 yılı bitmeden ekonomik işbirliği alanında ülkelerimiz arasında önemli toplantılar düzenlenecek.

Bu çalışmalarımızın, ikili ticari ve ekonomik ilişkilerimizin kapsamlı bir şekilde değerlendirilmesine imkan sağlayacağını değerlendiriyorum. 

Ekonominin yanında kültür ve turizm,  hep birlikte ülkelerimiz arasındaki ilişkileri güçlendiren temel alanlar.  Bu 3 alanda temaslar öncelikle,  halklarının birbirini daha iyi tanımasını ve birlikte hareket edebilme anlayışını güçlendiriyor.

Bu sosyal çimento  siyasi ilişkilerin sağlam tutulmasına da katkı sağlıyor.  Toplumlar ne kadar birbirlerini anlar ve ne kadar birlikte yaşamanın önemini idrak ederlerse, siyasi alanda da ortak anlayışlar güçlenecektir.

Bunlar da özellikle terörle mücadele konularında birbirimizi daha iyi anlamamıza hizmet edebilecektir.  Belçika ile bağlarımıza her açıdan  derinlik kazandırmaktadır.

Ülkelerimiz arasındaki birlikte yaşama kültürünün yegane temsilcileri olan Belçika Türk toplumunu ilgilendiren konuları Belçika makamlarıyla yapıcı bir gündemle ve diyalog içinde ele alıyoruz.”

BAH-Pandemi sürecinde Belçika ve Türkiye ilişkileri ne düzeyde oluştu. Karşılıklı sağlık malzeme yardımlaşmaları oluştu mu?

Büyükelçi ULUSOY:  “Büyükelçilik olarak, bu dönemde Belçika makamlarından gelen yardım taleplerine sıcak yaklaştık. Bu çerçevede, Liège Valiliği, Büyükelçiliğimize bir mektup göndererek, ülkeler arası dayanışma kapsamında koruyucu sağlık malzemesi  yardım talebinde bulunmuştur. Müttefik ve dost Belçika'nın makamlarınca yapılan bu talep ülkemizce olumlu karşılanarak 20 bin maskeden oluşan yardım malzemesi gönderilmiştir.  Bağışlar,  Büyükelçiliğimizde 11 Mayıs 2020 tarihinde düzenlenen bir törenle,   tarafımdan Liège Valisi Sayın Hervé Jamar'a  teslim edilmiştir. Tüm bu yardımlar Türkiye'nin her zaman kara gün dostu olduğunu bir kez daha göstermiştir.”

BAH-Büyükelçilik Pandemi sürecinde Belçika Türk Toplumuna yönelik hizmetleriniz ve bilgilendirmeleriniz hakkında düşüncelerinizi alabilir miyiz?

Büyükelçi ULUSOY:  “Belçika ile uçuşların durduğunun duyurulduğu 19 Mart gününden itibaren Büyükelçiliğimiz ile Başkonsolosluklarımıza, Belçika'da geçici olarak bulunan ve  Türkiye'ye dönmek isteyen vatandaşlarımızdan yüzlerce çağrı ve başvuru aldık. Bu çerçevede, bu vatandaşlarımızın bir an önce ülkemize dönüp, ailelerine kavuşabilmelerini teminen Mart ve Nisan aylarında  THY ile birlikte 2 tahliye uçuşu gerçekleştirdik. Böylelikle, beş yüze yakın insanımızı yurdumuza uğurladık.

Öte yandan, Belçika'dan Türkiye'ye dönemeyen vatandaşlarımıza yönelik olarak Büyükelçiliğimizin eşgüdümünde, Ramazan ayı da vesile edilerek, erzak  yardım kampanyası düzenlendik. Bu kapsamda, Büyükelçiliğimizin yanısıra Anvers ve Brüksel Başkonsolosluklarımız mensuplarının bağışlarıyla,  erzak kolilerini başta öğrencilerimiz olmak üzere ihtiyaç sahiplerine dağıttık. Buradaki derneklerimizin de kampanyamıza katkı vermesini ve salgın döneminde toplumumuzdaki dayanışma duygularını güçlendirmek üzere benzer yardımlarda bulunmalarını teşvik ettik. Bu süreçte yardım sağlayan bütün derneklerimize ve yardımsever insanlarımıza bir kez daha teşekkür etmek isterim.

Tüm bu hususlara ilaveten, tabiatıyla,  pandemi süresince Belçika makamlarınca alınan önemli kararlar ve uyulması gereken tedbirlerle ilgili olarak gerek sosyal medya hesaplarımız aracılığıyla, gerek canlı yayınlara katılmak suretiyle vatandaşlarımızı düzenli olarak bilgilendirdik.

Salgın nedeniyle yaşadıkları yerlere gidemediğim için insanlarımızla,  kurmuş oldukları derneklerle video konferans yapmak suretiyle  bir araya gelmeye çalıştık. Bu temaslarımızı önümüzdeki dönemde bölgesel temelde daha düzenli olarak yapmaya çalışacağız. Bu vesileyle Eylül ayında görevlerine başlayacak Brüksel ve Anvers Başkonsoloslarımızı da insanlarımızla tanıştırmak imkanımız olacak.” 

BAH-Belçika Türk toplumu ve STK'larının Pandemi sürecindeki yaptıkları çalışma ve hizmetleri nasıl değerlendiriyorsunuz?

Büyükelçi ULUSOY:  “Belçika'daki vatandaşlarımız, derneklerimiz ve iş dünyamız salgının başından itibaren kendi girişimleriyle yaşadıkları yerlerdeki ihtiyaç sahiplerine, sağlık çalışanlarına, polislere ve yaşlılara kökenine ve dinine bakmadan maske/gıda gibi konularda yardımda bulundular.  Kadınlarımız diktikleri maskeleri salgında hayatları pahasına görevlerini icra etmeye devam eden sağlık çalışanlarına dağıttılar. Bütün bunlar hep vurguladığım üzere birlikte yaşama kültürünün en güçlü emareleridir. Belçika'nın ayrılmaz parçası olan bu insanlarımızın insani temelde bu şekilde hareket etmeleri her türlü takdiri hak etmektedir. Belçika'daki insanlarımız,  aynı şekilde, Sayın Cumhurbaşkanımızın çağrısıyla başlatılan Bizbize yeteriz Türkiyem kampanyasına da cömert katkılarda bulundular. Vatandaşlarımızın hem Belçika hem Türkiye için göstermiş oldukları bütün bu dayanışmadan dolayı büyük gurur duydum.”

BAH-2020-2021 Eğitim-Öğretim  Yılı döneminde Belçika Türk Toplumuna ne gibi mesajlar vermek istersiniz?

Büyükelçi ULUSOY:  “Öncelikle yeni öğretim yılında tüm çocuklarımıza ve öğrencilerimize başarılar diliyorum. Salgın nedeniyle, Belçika makamlarınca açıklanan tedbirlere uyulmak suretiyle derslerin takip edilmesi bu sene önem taşıyor. Herşeyin başı sağlık. Çocuklarımızın, sağlıklarına  dikkat ederek eğitimden geri kalmamaları önemli.  Öte yandan, buradan özellikle orta ve lise çağlarındaki gençlerimize ve ailelerine seslenmek istiyorum. Çocuklarımızın imkanlar dahilinde yüksek öğrenime devam etmelerini önemle istirham ediyorum. Önümüzdeki süreçte, Belçika'da hayatın her alanında daha fazla gencimizi görmek isterim.  Bu bağlamda, yüksek öğrenime devam oranlarımızı arttırmamız gerektiğine inanıyorum.

Bunlara ilave olarak, özellikle ana okulu ve ilkokul çağındaki çocuklarımızı okullarda ve derneklerde vermekte olduğumuz Türkçe ve Türk kültürü derslerine kaydolmaya davet ediyorum.  Unutmayalım ki, anadilimizi iyi öğrenmeden diğer dilleri de öğrenmemiz mümkün değil. “

BAH-Son olarak, Belçika ve Belçika Türk Toplumuna yönelik mesajlarınızı alabilir miyiz?

Büyükelçi ULUSOY:  “50 yılı aşkın bir süredir bu topraklarda yaşayan insanlarımız, artık bu ülkenin  müstesna vatandaşları olmuş durumdalar. İnsanlarımızın bu müttefik ülkede  sağlık, güven ve refah içinde yaşamasına büyük önem atfediyoruz. Tabiatıyla, bu süreçte ana dillerini ve kültürlerini koruyup yaşatabilmeleri,  çağdaş Avrupa normları açısından en doğal hakları. Bu bakımdan sivil toplum önemli bir işlev görmekte. İnsanlarımızın, okurken olsun,  daha sonra çalışırken olsun, aynı zamanda, ortak paydaları olan konularda sivil toplum olarak birlikte hareket edebilmeleri de önemli.

Büyükelçilik olarak, Sayın Cumhurbaşkanımızın ve Sayın Bakanımızın talimatları tahtında, toplumumuzun sorunlarını yakından takip ediyor, bunların çözümü için gerek Belçika makamları, gerek sizlerle yakın diyalog ve işbirliği içinde olmayı arzu ediyoruz.

Bu çerçevede, her türlü talep ve beklentinizle ilgili olarak Büyükelçiliğimiz ve Başkonsolosluklarımızın kapısının açık olduğunu bir kez daha vurgulamak istiyorum.  Bu vesileyle, siz Belçika'da yaşayan insanlarımızı en samimi duygularımla selamlıyorum.”

BAH- Teşerkkürler sayın Büyükelçim…

www.belcikaaydinhaber.com