Belçika Türk Dili Enstitüsü, Uyum ve Araştırma Merkezi, okul öncesi dönem çocuklarında Türkçe ve müzik eğitiminde yeni bir ivme ile sınırları aşıyor!

Uzman akademisyen ve eğitmenlerle, okul öncesi dönem çocuklarının dil ve müzik gelişimlerini destekleyen ve Belçika dışında Hollanda'ya da ulaşabilen online projeleri: ŞARKIYLA OYUNLA TÜRKÇEMİZ

Uzman akademisyen ve eğitmenlerle, okul öncesi dönem çocuklarının dil ve müzik gelişimlerini destekleyen ve Belçika dışında Hollanda’ya da ulaşabilen online projeleri: ŞARKIYLA OYUNLA TÜRKÇEMİZ

Belçika Türk Dili Enstitüsü okul öncesi dönem çocukları için düzenledikleri Türkçe projeleri ile “erken yaşta dil gelişimine” dikkat çekmek istiyor.

Enstitü bünyesinde okul öncesi dönemden başlayarak çok geniş bir yelpazede çocuklara Türkçe dersleri düzenleniyor. Enstitü başkanı Şener Uğurlu, tüm yaş grubundan olan çocuklarımızın Türkçe dil gelişimleri bizim için önemli derken 3-5 yaş arası çocuklara ayrı bir vurgu yaptı.  Enstitü bünyesinde okul öncesi dönem çocukları için verilen dersler ve projeler Doç. Dr. Feyza Altınkamış tarafından yürütülüyor. Altınkamış, iki dillilik gelişiminde en can alıcı dönem, çocuklarımızın ilkokula başlamadan önce geçirdikleri evredir diyerek ailede kullanılan Türkçe’nin önemine vurgu yaptı.

Enstitünün Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı tarafından desteklenen “Şarkıyla Oyunla Türkçemiz” projesi Ekim 2021’den beri pandeminin zor koşulları altında bu yaş grubunda bile çok başarılı bir şekilde online olarak Belçika ve civar ülkelerde hızla ilerliyor. Proje yürütücüsü Doç. Dr. Altınkamış, online eğitim şartlarında projemizde bu başarıyı yakaladığımız için çok mutlu olduklarını söyleyerek, bu proje 5-6 yaş çocuklarına yönelik olarak Türkçe-Flamanca iki dilli uygulamaların ve müzik etkinliklerinin temel alındığı ve aktif aile katılımı ile desteklediğimiz örnek projelerden biridir diyerek projenin başarısına vurgu yaptı. Belçika’da okul öncesi yaş grubunda yüz yüze eğitim dışında online eğitimin için yeni bir soluk yakaladıklarını belirten Altınkamış, okul öncesi dönem çocuklarında, müzik destekli dil eğitimine de vurgu yaptıkları için bu projede ilklerin yaşandığını vurguladı. 
Projede dil dersleri Merve İslamoğlu ve Setenay Öztürk Smet tarafından veriliyor. Her hafta farklı bir temanın çalışıldığı ve online eğitim teknolojilerinden de aktif bir şekilde faydanıldığı projede, müzik dersleri Prof. Dr. Aygül Günaltay Weyler tarafından verilmekte. Müzik derslerinde çocuklar müzik aletlerini tanıyor, ritim çalışması yapıyor ve flüt çalmayı öğreniyorlar. Projede dersler cumartesi ve pazar günleri 10:00-13:00 arasında yapılıyor. Projedeki derslere Gent’ten, Leuven’den, Anvers’ten, Brüksel’den hatta Amsterdam’dan bile katılan çocuklar ve aileleri var.

#okulöncesidönem
#dilvemüzikgelişimi
#onlineTürkçeeğitimi

Detaylı bilgi için:
📍https://instituutturksestudies.be
📍Facebook: https://www.facebook.com/belgischturksestudies
📍Twitter: https://twitter.com/turksestudies_