İsrail'den Mescid-i Aksa'da ses bombalı ve plastik mermili saldırı

İsrail güçlerinin, teravih namazını kılmak üzere Mescid-i Aksa'ya gelen Filistinlilere ses bombaları ve plastik mermi ile saldırılarında en az 53 kişi yaralandı. ABD'den yepılan açıklamada, Washington'ın Kudüs'te artan gerginlik nedeniyle endişeli olduğunu söyledi.

İsrail güçlerinin, teravih namazını kılmak üzere Mescid-i Aksa’ya gelen Filistinlilere ses bombaları ve plastik mermi ile saldırılarında en az 53 kişi yaralandı. ABD'den yepılan açıklamada, Washington’ın Kudüs’te artan gerginlik nedeniyle endişeli olduğunu söyledi.

~İsrail güçleri, Şam Kapısı'nı kapatarak Mescid-i Aksa'ya ulaşımı engelledikten sonra teravih namazını kılmak üzere Mescid-i Aksa'ya gelen Filistinlilere saldırmıştı.

Mescid-i Aksa’ya giren İsrail güçlerinin, cemaate ses bombaları ve plastik mermi ile saldırılarında ilk belirlemelere göre 10 Filistinlinin yaralandığı açıklanmıştı. Filistin Kızılayı, olaylarda en az 53 kişinin yaralandığını duyurdu. Ayrıca 23 yaralının hastaneye kaldırıldığı bildirildi.

ABD’DEN AÇIKLAMA

ABD'den İsrail güçlerinin, Kudüs’ün Şeyh Cerrah Mahallesi’nde Filistinli aileleri zorla tahliye etmesine yönelik açıklama geldi. ABD Dışişleri Sözcü Yardımcısı Jalina Porter, Washington'ın, Kudüs’ün Şeyh Cerrah Mahallesi’nde Filistinlilerin yerlerinden edilmesi nedeniyle derin endişe içinde olduğunu açıkladı.

Porter, Kudüs’te artan gerginliğe yönelik endişelerini dile getirerek, “Önümüzdeki günlerde hassas bir sürece girerken tarafların sükunet için sorumlu davranması ve tansiyonu düşürmek üzere çatışmadan kaçınması önemli” dedi.

ABD’nin İsrail’in tek taraflı adımlarına karşı olduğunu belirten Porter, “Filistinli ailelerin yıllardır yaşadığı Şeyh Cerrah’taki evlerinden tahliye edilmesi durumundan derin endişe duyuyoruz” ifadelerini kullandı.

Öte yandan mahkemenin Yahudi yerleşimcilerin talebi üzerine Şeyh Cerrah Mahallesi’ndeki 12 Filistinli ailenin evlerini boşaltma kararı geçtiğimiz günlerde protesto edilmişti.

İSRAİL’İN SALDIRISINA PEŞ PEŞE TEPKİLER

İsrail’in Filistinlilere saldırısı sonrası siyasilerden peş peşe tepkiler geldi. İşte o tepkilerden bazıları:

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay: İsrail devleti Filistin topraklarında insanlık ve savaş suçu işlemektedir. Dünya bu işgal ve hukuksuzluğa göz yumdukça zulmünü devam ettirecektir. Hiçbir kutsala saygısı olmayan İsrail'in ilk kıblemiz Mescid-i Aksa’ya yönelik saldırılarını şiddetle kınıyorum. Derhal durdurulmalıdır.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın: İsrail polisinin Mescid-i Aksa'ya girerek ses bombalarıyla saldırmasını şiddetle kınıyoruz. Mübarek Ramazan günlerinde hiçbir kutsala saygısı olmayan İsrail işgal güçleri Mescid-i Aksa'yı derhal terk etmelidir. Bu menfur ve pervasız saldırılar derhal durmalıdır.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop: Her Ramazanda olduğu gibi İsrail’in şiddet ve zulmünün arttığı günlere şahitlik ediyoruz. Bu gece, Mescid-i Aksa’da, namaz kılan cemaate saldırı açık bir devlet terörüdür. Şiddet ve zulüm eken barış ve huzur biçemez. Mescid-i Aksa’daki terörü lanetliyorum.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu: İsrail polisinin Mescid-i Aksa cemaatine yaptığı saldırıları şiddetle kınıyorum. Filistinli kardeşlerimizle dualarımız aynı, yüreklerimiz birdir!

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener: Mübarek Ramazan ayında Mescid-i Aksa'da ibadet eden Filistinli kardeşlerimize, İsrail polisinin gerçekleştirdiği saldırıları şiddetle kınıyorum. Bu insanlık dışı olay karşısında Filistinli kardeşlerimizin yanındayız.

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu: Hiç vakit kaybetmeksizin, Cuma gününe, Ramazan ayına, Kudüs şehrine ve Mescid-i Aksa'ya aynı anda saldıran işgalcilere, bir an evvel hak ettikleri karşılık misliyle verilmelidir.

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan: Mescid-i Aksa'ya İsrail güvenlik güçleri tarafından ibadet sırasında yapılan saldırıda yaralanan tüm Filistinli kardeşlerimize geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Yapılan saldırıyı şiddetle kınıyorum.

ÇAVUŞOĞLU: ŞİDDETLE KINIYORUM

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu: İlk kıblemiz Mescid-i Aksa'ya bu akşam yapılan saldırıyı şiddetle kınıyorum. İsrail'in Mübarek Ramazan'da ibadet eden masumları hedef alması insanlık dışı bir olay. Yaralı kardeşlerimize acil şifalar diliyorum. Filistin halkının haklı davasının her daim yanındayız.

İletişim Başkanı Fahrettin Altun: İsrail'in Filistinlilere yönelik sürdürdüğü işgal ve şiddet politikasını endişeyle takip etmekteyiz. İsrail'in kutsallarımıza saldırması asla kabul edilemez. Bugün, ilk kıblemiz Mescid-i Aksa'ya ses bombalarıyla gerçekleştirilen baskını şiddetle telin ediyoruz.

AKP Sözcüsü Ömer Çelik: Harem-i Şerif, tüm Müslümanların kutsal mabedidir. İsrail hükümetinin mübarek Ramazan ayında Müslümanların mabedine yaptığı saygısızlığı ve Filistinlilere uyguladığı şiddeti kınıyoruz. İsrail, Mescidi Aksa’nın hukuki statüsüne saygı duymalı ve uluslararası yükümlülüklerine uygun davranmalıdır. Filistinli kardeşlerimizin din ve vicdan özgürlüklerinin sonuna kadar yanındayız.

~Son dakika haber: İsrail polisi Mescid-i Aksa’da ses bombalarıyla cemaate saldırdı! Çok sayıda yaralı...
Gelen son dakika haberine göre, İsrail polisi, Mescid-i Aksa’ya girerek ses bombalarıyla cemaate saldırdı. İsrail polisi ayrıca Şeyh Cerrah Mahallesindeki Filistinlilere destek veren Arap milletvekillerine de saldırdı. İsrail polisinin, işgal altındaki Doğu Kudüs'te bulunan Mescid-i Aksa, Eski Şehir bölgesinin Şam Kapısı ve Şeyh el-Cerrah mahallesinde Filistinlilere yönelik saldırılarında yaralananların sayısının 205'e yükseldiği bildirildi. 'Filistinlilerin yerlerinden edilmesinden derin endişe duyduğunu' açıklayan ABD'den, tansiyonun düşürülmesi çağrısı geldi. AA çalışanları da İsrail polisinin kullandığı plastik mermilerle yaralandı.

İsrail polisi, Doğu Kudüs’ün Eski Şehir bölgesinde bulunan Mescid-i Aksa’daki Kıble Mescidi’nde yatsı namazı kılan cemaate karşı ses bombaları ve plastik mermi kullandı.
Öte yandan Mescid-i Aksa’nın içinde bulunduğu Eski Şehir bölgesinin Şam Kapısı ile Sahire Kapısında da İsrail polisi Filistinli gençlere saldırdı.
Yoğun bir şekilde çevrede konuşlanan polis, Eski Şehir kapılarından kontrollü bir şekilde geçişlere izin verdi. Kudüs İslami Vakıflar İdaresi, şu ana kadar Harem-i Şerif’te yaşanan olaylarda çok sayıda yaralı olduğunu duyurdu.

SAVAŞ ALANINA DÖNDÜ

Doğu Kudüs’ün Eski Şehir bölgesinde bulunan Harem-i Şerif savaş alanına dönüştü. İsrail polisi, ses bombaları ve plastik mermiyle cemaate müdahale ederken, Filistinli gençler ise taşlar ve cam şişelerle karşılık verdi.
İsrail güçlerinin, dün akşam iftardan kısa bir süre sonra Doğu Kudüs'ün farklı noktalarında plastik mermi ve ses bombalarıyla düzenlediği saldırılarda yaralananlara ilişkin Filistin Kızılayından yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada, söz konusu saldırılarda 205 Filistinlinin yaralandığı, bunlardan 88'inin Kudüs'teki hastanelere kaldırıldığı, diğerlerinin ise ayakta tedavi edildiği aktarıldı.
Mescid-i Aksa Vakfı Müdürü Şeyh Ömer Kisvani, Harem-i Şerif’te yaşanan olayların durdurulması için İsrail polisinden avlulardan çekilme çağrısı yaptı.

İSRAİL POLİSİ ARAP MİLLETVEKİLLERİNE SALDIRDI

İsrail polisi, Kudüs'ün Şeyh Cerrah Mahallesinde Filistinli ailelerin yerlerinden edilmesine karşı barışçıl bir gösteri yapan İsrail meclisindeki Arap milletvekillerine saldırıda bulundu.
Ortak Arap Listesi'nden yapılan yazılı açıklamada, eylem sırasında İsrail güçleri, Ortak Liste temsilcilerinin ve göstericilerin mahalleye girişini engelledi ve saldırıda bulundu.
İsrail güçleri ile çıkan arbedede, Şeyh Cerrah Mahallesinde Filistinlilerin yerlerinden edilmesine karşı düzenlenen gösteriye katılan Milletvekili Ofer Keşif'in (sol görüşlü İsrailli milletvekili) gözlükleri de kırıldı.
Arap milletvekili Sami Ebu Şehade, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Yerleşimciler, Filistinli ailelerin Şeyh Cerrah'ta yerlerinden edilmesine karşı milletvekillerine ve göstericilere saldırmaya çalıştı ve polis bazı protestocuları tutukladı." bilgisini paylaştı.

Ebu Şehade, "Önümüzdeki günler Şeyh Cerrah'taki halkımız meselesi açısından çok önemli olacak. Tekrarlanan saldırıları püskürtmek ve Filistinli ailelerin yerlerinden edilmelerini önlemek için mücadeleyi güçlendirmekten başka çare yoktur." ifadelerini kullandı.

ABD: TANSİYON DÜŞMELİ
AFP'nin son dakika haberine göre, ABD'den yapılan açıklamada Filistinliler'e müdahaleden kaçınılması ve tansiyonun düşürülmesi gerektiği belirtildi.
ABD Dışişleri Sözcü Yardımcısı Jalina Porter, Kudüs'ün Şeyh Cerrah Mahallesi'nde Filistinlilerin yerlerinden edilmesinden derin endişe duyduklarını açıkladı.
"Filistinli ailelerin nesiller boyu yaşadığı Şeyh Cerrah'taki evlerinden edilmeleri durumundan derin endişe duyuyoruz." ifadesini kullanan Porter, ABD'nin İsrail'in tek taraflı adımlarına karşı olduğunu dile getirdi.

AA ÇALIŞANLARI PLASTİK MERMİYLE YARALANDI

İsrail polisinin işgal altındaki Doğu Kudüs’te bulunan Mescid-i Aksa’daki cemaate müdahalesinde Anadolu Ajansı’nın Ortadoğu Editörü Turgut Alp Boyraz ayağından yaralandı.
Boyraz, İsrail polisinin kullandığı plastik mermiyle ayağından vuruldu. Hafif yaralanan Boyraz’a olay yerinde müdahale edildi.

İsrail polisinin müdahalesinde AA foto muhabiri Mostafa Alkharouf da sırtına isabet eden plastik mermiyle yaralandı. Olayları görüntüleyen AA kameramanı Faiz Abu Rmeleh ise İsrail polisinin kullandığı plastik mermiyle sağ bacağından yaralandı.