~~TARİHİ KIYAFETLERLE SERGİLENEN DEFİLE, DOĞU VE BATI ARASINDA DOSTLUK KÖPRÜSÜ OLUŞTURDU

Avrupa'nın ve Belçika'nın başkentinde Selçuklu, Osmanlı, Cumhuriyet ve Batı dönemlerine ait kıyafetlerle yapılan Defile, alkışlarla karşılandı. Doğu ve Batı kıyafet kültürünü sentez eden "˜Geleneksel Kıyafetler Defilesi'nde mankenler giydikleri tarihi giysilerle, davetlilere nostalji anlar yaşattılar.

Avrupa’nın ve Belçika’nın başkentinde Selçuklu, Osmanlı, Cumhuriyet ve Batı dönemlerine ait kıyafetlerle yapılan Defile, alkışlarla karşılandı. Doğu ve Batı kıyafet kültürünü sentez eden ‘Geleneksel Kıyafetler Defilesi’nde mankenler giydikleri tarihi giysilerle, davetlilere nostalji anlar yaşattılar.

Türkiye Cumhuriyet Brüksel Büyükelçisi Dr. Hasan Ulusoy’un himayelerinde, Brüksel’de bulunan TOBB salonunda İzmir Olgunlaşma Enstitüleri’nin sergilediği muhteşem Defile, yabancı misyon şefleri ve davetlilerce dakikalarca alkışlandı.

Belçika Türk toplumunda yetişmiş Belçika Güzellik yarışmalarında derece almış olan mankenlerinde sunuma katkıları takdire şayandı.

Tüm mankenlerin başarıyla sundukları defileye, Büyükelçi Dr. Hasan Ulusoy ve eşi Sefire Didem Ulusoy yanında, onur konuları arasında  NATO Savunma Bakanları Toplantısı vesilesiyle Brüksel'de bulunan Bakan Hulusi Akar'ın eşi Şule Akar, Brüksel Başkonsolosu Umut Deniz, Anvers Başkonsolosu Batu Kesmen, Türk Dünyası ve Avrupalı Büyükelçileri, Belçika Federal Milletvekili ve Saint Josse Belediye Başkanı Emir Kır, İzmir Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Şule Aydın, siyasi ve misyon şefleri yanında, STK temsilcileri ve kalabalık davetli katıldı.

BÜYÜKELÇİ ULUSOY: “TOPLUMUMUZ BELÇİKA’NIN AYRILMAZ BİR PARÇASINI OLUŞTURMAKTA”

Defileye ev sahipliği yapan Büyükelçi Dr. Hasan Ulusoy ‘Belçika-Türk dostluğunun tarihinin asırlara dayandığını ifade ederek’  yaptığı konuşmada:

"Belçika'da 300 bini aşkın insanımız bulunuyor. Toplumumuz, Bu güzel ülke Belçika’da artık ayrılmaz bir parça oluşturuyor. Bu birlikteliği, bu birlikte yaşama kültürünü her alanda vurgulamak için elimizden geleni yapıyoruz. Bu gün düzenlenen bu anlamlı Defile’de bunun bir uzantısı oldu" diye konuştu.

Büyükelçi Ulusoy, “defilenin birlikte yaşama kültürü felsefesiyle yapılması fikrinin eşi Didem Ulusoy'a ait olduğunu belirtti. Didem Ulusoy da Belçika'daki Türk toplumunda yeni yetişen çocuklar ve gençlerin her iki ülkenin de kültürüne, güzelliklerine sahip olduklarını vurgulayabilmek iki memleketin desenlerinin birlikte bulunduğu kıyafetler tasarlamayı hedeflediklerini, Türk işlemelerinin, iğne oyalarının Belçika dantelleriyle kullanıldığını anlatarak”, İzmir Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Şule Aydın ve tüm katılımcılara teşekkür etti.

MÜDÜR ŞULE AYDIN “BELÇİKA-TÜRK DOSTLUĞUNU İŞLEDİĞİMİZ KIYAFELERLE SİZLERE SUNUYORUZ”

Muhteşem tarihi kıyafetlerle ülkemiz başta olmak üzere bir çok ülkede ‘Geleneksel kıyafetler Defilesi’ni sunan İzmir Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Şule Aydın yaptığı açıklamalarda, 

“Öncelikle bu defilemizin sunumuna  ev sahipliği yapan Brüksel Büyükelçimiz Sayın Dr. Hasan Ulusoy ve eşi Sefire Ulusoy başta olmak üzere, tüm davetlilerimize teşekkür ediyoruz.

Sizlere, ‘Türkiye ve Belçika’nın Birlikte Yaşama Kültürünü’ yansıtan motiflerle beraber,  ‘Anadolu Selçuklu Dönemi ve Erenler Koleksiyonu’ ve ‘Osmanlı Dönemi ve saray Koleksiyonu motifleriyle işlenmiş geleneksel kıyafetleri sunmaktayız. 

Hem güzel ülkemiz Türkiye, hem de güzel ülke Belçika’nın tarihi motiflerinden ilham alarak 4 kıyafet hazırladıklarını, defilede ise geleneksel Türk motiflerini de içeren toplam 20 tasarım kıyafet sergilediklerini” söyledi. 

Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerine ait kıyafetlerin işlenme özelliklerini belirten Aydın, “Defilede, iki ülke motiflerinin ve kumaşlarının uyum içinde bir arada kullanıldığı özel tasarım kıyafetler sergilenirken dokuma teknikleri ve kıyafetlerin tarihi hakkında da bilgi verildi. İlgiyle izlenen defilenin sonunda "Memleketim" şarkısı eşliğinde sergilenen Türk bayraklı kıyafet büyük beğeni topladı.

Defilenin ardından, Büyükelçi Ulusoy, Şule Aydın'a ve etkinliğe katkı sağlayan TÖSED başkanı Başar Yılmaz ve TOBB Brüksel temsilcisi Haluk Nuray'a plaketlerini takdim etti.

Muhteşem Defile’nin ardından gerçekleştirilen resepsiyonda, davetlilere ‘Lale Catering’ sahibi Levent Can’ın geleneksel Türk mutfağından birbirinden güzel Anadolu lezzetleriyle hazırlanan ikramlarda bulunuldu.

***********************************************

Tarihi ve anlamlı ‘geleneksel Kıyafetler Defilesi’ne ev sahipliğ yapan Büyükelçi Dr. Hasan Ulusoy ve eşi  Sefire Didem Ulusoy’a, tarihi kıyafetlerle hazırlanan muhteşem defileye katkı sunan İzmir Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Şule Aydın’a teşekkür ediyoruz.

www.belcikaaydinhaber.com