Erbain Evrenselliği diye bir hakikat var! / Ramil Kahramanov

Hep merak etmişimdir, 1400 sene önce, üstünden zamanın yok edici etkisi geçmesine rağmen, arap diyardında yaşanan bir facia, nasıl oluyorda dünyanın dört bir yanındakı insanlara etki ederek, onları kendi tesiri altına ala biliyor?

Hep merak etmişimdir, 1400 sene önce, üstünden zamanın yok edici etkisi geçmesine rağmen, arap diyardında yaşanan bir facia, nasıl oluyorda dünyanın dört bir yanındakı insanlara etki ederek, onları kendi tesiri altına ala biliyor?

Bir iki gün içinde, 20 milyon insanın bir şehire, bir diyara toplanmasına, hangi neden sebep olabilir sizce? İnsanlık tarihinde, bu soruların cevabını kendinde barındıran, birtek geçeklik var, o da Erbaindir!

Erbain, milyonlarla sevgi dolu kalbi, aynı hislerle, aynı mekanda toplamayı başaran İmam Hüseynin günüdür! O imamın ziyareti için yola çıkanlar, sanki Nuh'un gemisine yetişircesine, İmam Hüseyn'in kurtuluş gemisine doğru acele ediyorlar!

Cabir ibn Abdullah'ın başlattığı bu mukaddes eylem, 1400senedir devam etmektedir! Dile kolay, tam 1400 sene! Her yıl, katılımcıların sayı giderek artıyor! Böyle, aşkla yapılan bir ziyaret, Allah katında mutlak şeklide kıymetlidir! Ama, unutmamamız gereken şey şudur: aşıkların bu yolda attığı adımlar, sevap olsun diye değil, aşk'larının tezahürüdür! Maşuk'a sadakatlarını gösteriyorlar! Yakın tarihin sıkıntılı dönemlerinde bile, hiç bir güç, hiç bir engebe İmam Hüseyn aşıklarına engel olamamıştır! Saddam döneminde, yasakların olmasına rağmen, aşıklar o yasak zincirini kırarak, bu eylemi gerçekleştirmişlerdir!

Düşmanın, Erbain harekatını önlemsi, Abbasiler dönemden başlamıştır! O zaman da, halifelerden bir kaçı, bu izdihamı engellemek için, bir çok yasaklar koymuşlar, ancak muvaffak olamamışlar!

Günümüzde ve geçmiçte terör ve teröristlerin cirit attığı Irak gibi bir yerde, yıllardır Erbain merasimlerinde 20 milyon kişiye rağmen, geniş kapsamlı bir terör eylemi yapamamışlardır!

Bunun için yıllardır uğraşıyorlar, amma bir türlü olmuyor! Enteresan değil mi? Terör saldırısı için en uygun zemin var, ama yapamıyorlar! Peki ne için?

Çünkü, burada Allah'ın mahsus inayeti ve dikkati var! Çünkü, buradaki insanların hepsi aşıklar!

Çünkü, Erbain samimilerin yeridir! İçten duygu besleyen insanları barındırır ancak orada!

Bu olay, dünya için örnek model teşkil ediyor! Aslında, İlahi renge bulaşmış bir aşkın, milyonları nasıl bir arada emniyet içinde barındırdığının bariz ve net örneğidir Erbain!

Her yıl Necef – Kerbela arasındaki 80 km'lik yolu yayan (piyade)

gidiyorlar, aşıklar!

Ordaki, önemli hususlardan biri de şudur: peki yol boyunca, bunca sıcağa ve eziyete rağmen nasıl devam edebiliyorlar?

İnsana şevk veren, onu harekete getiren sevgidir, istektir, ona güç veren diğer sevgi dolu insanların varlığıdır! Eğer Erbaine gitmediysenizse, sizi bir kereliğinede olsa davet ediyorum! Gidin ve görün,

insanların yol boyunca zorluklara nasıl katlandığını?!

Sevgi ile, aşk ile yolun ortasında elinde ve başının üstünde tepsi tutan ve o tepsinin içine varını-

yoğunu İmam Hüseyn ihsanı'dır diye dolduran, yaşlısından küçük yaşta çocuğuna kadar insanları gördüğünüzde, o zaman anlayacaksınız 80 km'lik bir mesafenin nasıl istekle ve aşkla yürünüldüğünü!

Dünyanın her yerinden gelen insanlara hizmet etmek için, resmen birbiri ile rekabet ediyor, o yolun üstünde duran insanlar! Irk, dil, din, deri rengi farkı koymadan hemde! Mesele nereli, hangi inançta olmaları değil. Eğer oraya gelen insan imam Hüseynin misafiri ise, onu baş tacı yapıyorlar!

Bir insan, yoldan geçen, hiç tanımadığı başka bir insanın ayaklarına ne için, niye masaj yapsın ki? Hiçdüşündünüz mü bunu? Peki ne için yapıyorlar bu hizmeti? Mükabilinde paramı alıyorlar? Cennetle mi müjdeleniyorlar?

Tabii ki hayır! Onlara bu hizmeti yaptıran bir gerçeklik var, ona da Aşk diyorlar! Evet, Erbain'in en büyük ve en güçlü ortak özelliği, evrensel özelliğidir aşk!

İnsanları oraya götüren, zahmetlere katlanmalarını sağlayan ve o insanlara günlerce hizmet eden şahıslara dirayet veren tek etkendir AŞK!