23 NİSAN'DA EN ESKİ TİYATROCUDAN EN YENİSİNE SERTİFİKA

Çocuk bayramında miniklerin gözlerindeki ışıltı Brüksel'de sahne ışıklarıyla buluştu.

Çocuk bayramında miniklerin gözlerindeki ışıltı Brüksel’de sahne ışıklarıyla buluştu.

Binfikir Tiyatro Bayramı adıyla 23 Nisan’da düzenlenen ve 2 tiyatro oyununun sahnelendiği etkinlikte Binfikir Çocuk Tiyatrosu’nun 17 minik oyuncusu, müzikli danslı çocuk oyunu GüldürİMECE'nin  ilk gösterimi sonrası sertifikalarını aldı. Daha sonra Binfikir Tiyatrosu’nun yetişkinlere dönük oyunu “Yaşasın Kabare!” sahnelendi.

TARİHİ AN

Binfikir Çocuk Tiyatrosu’nun en küçük oyuncusu Zeynep Sağ’a sertifikasını 15 Mayıs 1966 tarihinde Belçika’da ilk Türkçe tiyatrosu olan, Belçika Türk İşçi Tiyatrosu’nu kuran Mustafa Zıngır’ın vermesi etkinliğe damgasını vururken, diğer sertifikaları Evere Belediye Başkan Yardımcısı Ali İnce, Eski Schaerbeek Belediye Başkan Yardımcısı Sait Köse, Binfikir Koordinatörü Serpil Aygün, Genel Sanat Direktörü Erdinç Utku, Yönetmen Vedat Yeşilyurt ve çocuk tiyatrosunda yetişip şimdi yetişkin tiyatrosunda oynayan oyuncular Hanedan Kumcu ve Aylin Çolaker Pehlivan verdiler.

YÜZLER GÜLDÜ

Çocuk oyunu öncesi Binfikir Koordinatörü Serpil Aygün çocukların anlayacağı bir şekilde 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile Ramazan Bayramını anlattı. Büyük beğeni toplayan GüldürİMECE adlı müzikli danslı çocuk oyununda sevgi ve dayanışmanın önemi çocukların anlayacağı dilde ve bazı geleneksel Türk tiyatro ögeleri kullanılarak anlatıldı ve Karagöz-Hacivat, Nasrettin Hoca, Keloğlan gibi çocukların kahramanları farklı bir yorumla sahneye taşındı. Belçikalı kahraman Şirinler ise bir şarkı ve dansa konu edildi. Sözlerini Erdinç Utku’nun yazdığı ve Kadir Kankılıç’ın bestelediği oyun şarkısı büyük ilgi gören Yaşasın Kabare! adlı kabarede, boşanma, kadın sorunları ve akıllı telefon ile internet kullanımı komediyle sahneye taşındı. Yönetmen Vedat Yeşilyurt ve oyuncular ayakta alkışlandı. Belçika’da farklı yerlerdeki 23 Nisan kutlamaları ve Ramazan bayramının 3. günü olmasına rağmen salonun dolması ve oyunların beğenilmesi organizatörlerin yüzünü güldürdü.

TEŞEKKÜR ETTİ

Etkinlik sonrası sosyal medya hesabından bir paylaşım yapan Binfikir Tiyatrosu Genel Direktörü Erdinç Utku çocuklarıyla özdeşleşen ve neredeyse oyunu oynamış olan anne babaları ayrıca kutlayarak salonu dolduran seyircilere ve diğer emeği geçenlere teşekkür etti. Utku paylaşımında “Benim için bugünün en önemli olayı 15 Mayıs 1966 tarihinde Belçika’da ilk Türkçe tiyatroyu, Belçika Türk İşçi Tiyatrosu’nu kuran Mustafa Zıngır hocamın Binfikir Çocuk Tiyatrosu’nun en küçük oyuncusu Zeynep’e sertifikasını vermesi, oldu. Binfikir’de çocuk tiyatrosunda tiyatroya başlayıp yetişkinlerin gözde oyuncularından olan Aylin Çolaker, Hanedan Kumcu ve Binfikir’de oyunculukla başlayıp şimdi yetişkinlerin yönetmenliğini yapan Vedat Yeşilyurt’un da sertifika verenler arasında olması, ayrıca güzeldi.” dedi.