DEDELERİMİZİN; GEÇMİŞLERİ, MÜCADELELERİ, MEKANLARI VE MAKAMLARI BİRDİR

~Çanakkale'de Dedeleri Şehit Olan Uluslararası Öğrencilerden Anma Programı Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı'nın (YTB) Türkiye Bursları programı ile ülkemizde eğitim alan uluslararası öğrenciler, Çanakkale Zaferi'nin yıl dönümünde "Uluslararası Öğrencilerin Gözünden Çanakkale" programı düzenledi.

~Çanakkale’de Dedeleri Şehit Olan Uluslararası Öğrencilerden Anma Programı

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’nın (YTB) Türkiye Bursları programı ile ülkemizde eğitim alan uluslararası öğrenciler, Çanakkale Zaferi’nin yıl dönümünde “Uluslararası Öğrencilerin Gözünden Çanakkale” programı düzenledi.

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’nın (YTB) Türkiye Bursları programı ile ülkemizde öğrenim gören uluslararası öğrenciler, 18 Mart Çanakkale Zaferi’nin 106’ıncı yıl dönümünde YTB Ankara Ofisinde “Uluslararası Öğrencilerin Gözünden Çanakkale” programı düzenledi. İstiklal Marşı ve saygı duruşu ile başlayan programda şehitler için Kur’an-ı Kerim tilaveti yapıldı. Çanakkale Zaferine ilişkin video gösterisinin yapıldığı programda Türkiye Burslusu uluslararası öğrenciler “Bir Yolcuya” ve “Çanakkale Şehitlerine” şiirlerini seslendirdi. Ardından ise Türkiye Bursları Sanat Topluğu günün anlam ve önemine ilişkin dinleti düzenledi. Programda ayrıca YTB Başkanlık Müşaviri Zülgaip Akkuş Çanakkale Muharebesi ve Etkileri konulu konuşmasını gerçekleştirdi. Programa YTB Başkanı Abdullah Eren de katıldı.

Çanakkale Zaferi’nin maddi, manevi birçok kahramanlığı barındırdığını söyleyen Başkan Eren, “20’nci yüzyılın ilk çeyreğinde Çanakkale’de öyle bir muharebe yaşandığı ki, İslam dünyasının, ümmet coğrafyasının farklı yerlerinden gelen siz kardeşlerimizin ülkelerinden de birçok asker, birçok insan belki son defa bir ordunun içerisinde beraber özgürlük için mücadele etti. İşte bu savaşın adı; Çanakkale Muharebesi’dir. Bunun neticesinde elde ettiğimiz zafer ise Çanakkale Zaferi’dir. Çanakkale Zaferinde çok büyük kahramanlıklar yaşanmıştır. Nusret Bayın Gemisi ve Seyit Onbaşı hadisesini mutlaka bilmeniz gerekiyor. Kendi ağırlığının birkaç katı ağırlığı tek başına ateşleyerek düşman kuvvetlerine büyük darbe indiriyor” diye konuştu.

Çanakkale Şehitliğindeki mezar taşlarına bakıldığı zaman Balkanlar, Kafkaslar ve Ortadoğu’dan birçok şehir isminin görüldüğünü bildiren Başkan Eren, “Gönül coğrafyamızın birçok noktasından gelen ecdadımızın Çanakkale’de şehit olduğunu görebilirsiniz. Bu durum bugün de bize büyük bir ders niteliğindedir. Bizlerin kardeş olduğunu bir ve beraber olduğumuzu hatırlatan çok önemli bir şehitliktir, Çanakkale Şehitliği. Çanakkale ümmetin renklerinin belki son defa bir bayrak altığında toplandığı ve savaştığı yerdir” dedi. Eren, İslam dünyasının farklı bölgelerinden gelerek Çanakkale’de savaşan ecdadın torunlarının bugün YTB tarafından burslandırıldığını da sözlerini ekledi. Başkan Eren konuşmasının sonunda Mehmet Akif Ersoy’un Çanakkale Şehitleri için yazdığı şiiri okudu.

DEDELERİMİZİN; GEÇMİŞLERİ, MÜCADELELERİ, MEKANLARI VE MAKAMLARI BİRDİR

Programda bir de uluslararası öğrenciler adına Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi’nde doktora yapan Kosavalı Ekrem Zajmi bir konuşma yaptı. Çanakkale Savaşının ortak tarihin en önemli sembollerinden olduğunu söyleyen Zajmi, dedesinin de Çanakkale’de savaştığını ifade ederek, “Benim de Rahman adlı dedem Çanakkale topraklarında dostlarıyla birlikte omuz omuzu savaşmıştır. Dedelerimizin geçmişleri, mücadeleleri, mekanları ve makamları birdir. Biz uluslararası öğrencilerin ise gelecekleri bir olacaktır. Tam 106 yıl sonra Anadolu’da eğitimle ortak geleceğimizin temellerini atıyoruz” diye konuştu.