Belçika’da 2 kilometrelik sokak iftarı rekoru; Havuz medyası iftardan da yalan haber çıkardı

Ramazan ve Paskalya’nın aynı zamana denk gelmesi ile Belçika’nın Borgerhout şehrinde düzenlenen iftar programında bir rekora imza atıldı. Farklı inançlardan çok sayıda insanın katıldığı organizasyonda iki kilometrelik bir iftar sofrası kuruldu.

ERSAN KIRLI | BRÜKSEL TR724

Ramazan ve Paskalya’nın aynı zamana denk gelmesi ile Belçika’nın Borgerhout şehrinde düzenlenen iftar programında bir rekora imza atıldı. Farklı inançlardan çok sayıda insanın katıldığı organizasyonda iki kilometrelik bir iftar sofrası kuruldu.

31 Mart pazar günü Paskalya’nın Ramazan ayına denk gelmesini fırsat bilen organizatörler Hristiyan ve Müslümanları Belçika’nın Antwerp şehrinde bir iftar programında biraraya getirdi. 2 kilometre 11 metre uzunluğundaki iftar sofrası yeni bir Belçika rekoru oldu.

Antwerp’in Borgerhout semtinde bu yıl düzenlenen iftara 7 bine yakın insanın katıldığı aktarılırken, geçen yıl yine aynı yerde düzenlenen iftar 1 kilometre uzunluğundaydı. Trafiğin yoğun olduğu bölgede olmasına rağmen yetkililerin de desteğiyle bu yıl iftar sofrasının uzunluğu iki katına ulaştı.

Maklube de sofradaydı

Çoğunluğu göçmen kökenli 140 derneği bünyesinde barındıran bir şemsiye kuruluş olan FMV’nin yaptığı etkinlik hakkında bilgi veren Latifa El Morabit, “Bu program sarece Müslümanlara ya da Hıristiyanlarla yönelik değil. Herkese kapımız açık” dedi. Latifa, VRT’ye verdiği demeçte şunları anlattı: “Burada gerçekten her şeyi yiyebilirsiniz. Flaman patates salatası var ama aynı zamanda Suriye’de de sıkça yenen ters çevrilmiş bir pirinç yemeği olan Filistin maklubesi de var. Ve tabii ki Fas’ın harira çorbası var, sık sık orucumuzu onunla açtığımız baharatlı bir çorba.”

“Umut nefrete galip gelir”

Borgerhout Belediye Başkanı Marian El Osri iftarı hem kendisi hem de beldesi için çok önemli bir an olarak nitelerken, “Borgerhout’un ilişkilerin ve kapsayıcılığın merkezi olduğu bir yer haline gelmesini istiyorum. Bu tür etkinlikler sağcı hareketlere ve kutuplaşmaya karşı koyuyor. Topluluklar arasında bağlantılar kurmak ve bunun işe yaradığını görmek için insanları bir araya getirmek istiyoruz. Özellikle de dünyanın korkunç çatışmalarla boğuştuğu bir dönemde bu çok önemli.” açıklamasında bulundu.

İftara ayrıca Yeşil parti üyesi, Başbakan Yardımcısı Petra de Sutter katıldı. Petra de Sutter, “Renk veya kökenin bazı insanların sinir uçlarına dokunması, burada olmak için ekstra bir sebep. Dünyanın her köşesinden gelen yerel sakinlerle birlikte yemek yemek bir beyandır: Umut nefrete galip gelir. Eğer Antwerp buysa, bugün gururlu bir Antwerp vatandaşıyım.” dedi.

Türkiye’de basın saçmaladı: İftarı Mertens vermiş

A Spor, Oda Tv, Takvim, Fotomaç gibi Türkiye’deki mecralar Belçikalı futbolcu Dries Mertens’in iftar programını sosyal medya hesabından paylaşmasının ardından iftarın Galatasaraylı futbolcu tarafından organize edildiği yalanını haberleştirdi.

Dries Mertens’in Belçika’da iftar verdiği ve rekorun sahibi olduğu iddia edildi. Yaklaşık 7 bin kişinin katıldığı Belçika’daki iftar programı bu mecralar tarafından “Dries Mertens, ülkesi Belçika’da 8 bin kişiye iftar verdi” şeklinde paylaşıldı.