‘IASOS ANTİK KENT KAZI ÇALIŞMALARI’YLA İLGİLİ KONFERANSA İLGİ BÜYÜKTÜ

T.C. Brüksel Büyükelçiliği tarafından ‘Büyükelçilik Şehit Dursun Aksoy’ salonunda gerçekleştirilen ‘Iasos Antik Kenti’ Kazı çalışmalarıyla ilgili konferansa ilgi hayli büyüktü.

T.C. Brüksel Büyükelçiliği tarafından ‘Büyükelçilik Şehit Dursun Aksoy’ salonunda gerçekleştirilen ‘Iasos Antik Kenti’ Kazı çalışmalarıyla ilgili konferansa ilgi hayli büyüktü.

T.C. Brüksel Büyükelçisi Bekir Uysal’ın himayesinde gerçekleştirilen konferansı, Iasos Kenti Kazı Çalışmalarına başkanlık eden Prof. Dr. Asuman Baldıran sinevizyon eşliğinde muhteşem bir sunum gerçekleştirdi.

Konferansa, Brüksel Büyükelçisi Bekir Uysal’ın yanında Nato Büyükelçisi Levent Gümrükçü, Brüksel Başkonsolosu Umut Deniz, Anvers Başkonsolosu Batu Kesmen, Askeri Ateşe Kurmay Albay Dr. Çağrı Sağıroğlu, Eğitim Müşaviri Hümeyra Altıntaş Kıran, STK temsilcileri ve Basın mensupları katıldı.

BÜYÜKELÇİ UYSAL “ GEÇMİŞ UYGARLIKTAN GÜNÜMÜZE KALAN ESERLER İNSANLIĞIN ORTAK MİRASI’DIR ”

Büyükelçi Bekir Uysal’ın takdimi ile başlayan programda Büyükelçi Uysal, Prof Dr. Asuman Baldıran’a teşekkür ederek, başladığı konuşmasında özetle şunları ifade etti:

“Geçmiş Uygarlıklardan günümüze kalan ve insanlığın ortak mirası olan değerlerimizin araştırılmasına ve tanıtılmasına yönelik çalışmalar, Kültür ve Turizm Bakanlığımızca ve Dışişleri Bakanlığımızın eşgüdümü içerisinde gerçekleştirilmektedir.

Bu kapsamda, ülkemizde 2024 yılında sualtı araştırmaları da dahil olmak üzere, ortalama 750 çalışma öngörülmüştür. Belçika ile Kültürel ilişkilerimiz ise, Bilim ve Sanat faaliyetlerini içeren anlaşma kapsamında sürdürülmektedir.  Bunun önemli bir sac ayağını,  ‘Iasos Antik Kenti’ kazı çalışmaları oluşturmakta. Burdur’un Ağlasun ilçesindeki bu antik kentin, kazı ve restorasyon çalışmaları, Kültür ve Turizm Bakanlığımız ve ‘Leuven Üniversitesi’nden bir ekip tarafından yürütülmektedir.

‘Sagalasos kazılarında bugüne kadar, Neon kütüphanesi, Kuzey Batı Heron yapısı içinde  Antoniler Çeşmesi, kazıları bitirilerek, başarılı bir restorasyon çalışmasıyla, ayağa kaldırılmış ve ziyarete açılmıştır.

Antik kentlerimizde yürütülen arkeolojik kazı ve restorasyon çalışmalarını destekliyoruz. Kazıların devam ettiği ‘Iasos’ Türkiye’nin zengin tarihini ve kültürel mirasını temsil eden, tarihi materiyal merkezlerden birisidir”  dedi.

PROF. DR. ASUMAN BALDIRAN: “ TARİHİ KAZI ÇALIŞMALARIMIZI BÜYÜK BİR TİTİZLİKLE GERÇEKLEŞTİRMEKTEYİZ ”

Kazı Çalışmaları Başkanı Prof. Dr. Asuman Baldıran, sinevizyon eşliğindeki verdiği Konferans’ta ‘Iasos Antik Kenti’nin tarihi,  çıkan eserler ve kazı çalışma ve haritalanmasıyla ilgili detaylı bilgiler aktardı.

“Uzun yıllardan beri yaptığımız kazılarda ‘Tarihi Tiyatro’nun Güneyinde bulunan yerleşim alanında Bronz Çağ yapıları ve Geometrik Dönem Nekropolü yanında, Akropolde bulunan Kale, Bazilika, bulunmakta.

Balık pazarı, Açık Hava Müzesi, (Roma mausoleumu), Bizans Kalesi/Mendirek yapısı, Baldachin Anıt Mezarı, Kent Surları gibi birçok eser temizlenerek, titiz bir çalışma neticesi günümüze kazandırılmakta.

Ayrıca, Kent Surları, Su Kemeri (Aqueduct), Mozaik Villa-I-II, Artemis Astias Kutsal alanı, Çifte Baltalar, Kutsal Alanı,  Zeus Megistos Kutsal Alanı, Demeter ve Kore Kutsal alanı, Doğu Liman Kalesi, Doğu Liman ve Doğu Kapısı, Eksedrali Arşiv yapısı, Oda mezarları ve Nekropolis, Tonozlu Yapılar ve Hellenistik Kule gibi tarihi eserlerin kazı çalışmaları, çıkarılışı ve haritalanması ile ilgili akıcı bir sunum gerçekleştirdi.”

www.belcikaaydinhaber.com