Belçika’da MediCheck’e siber saldırı: On binlerce hastanın bilgileri çalındı

Belçikalı sağlık hizmetleri sağlayıcısı MediCheck, siber saldırıya maruz kaldı. Hacker grubu Killsec’in 50 bin kişinin verisini ele geçirdiği belirtildi.

Belçikalı sağlık hizmetleri sağlayıcısı MediCheck, siber saldırıya maruz kaldı. Hacker grubu Killsec’in 50 bin kişinin verisini ele geçirdiği belirtildi.

Belçikalı sağlık hizmetleri sağlayıcısı MediCheckKillsec adlı bir hacker grubunun, aralarında H&M, bpost gibi büyük şirketler için MediCheck adına çalışan 750'den fazla kontrol doktorunun raporlarının da bulunduğu hasta verilerini çaldığını duyurdu.

MediCheck, çalışanların hastalık nedeniyle işe gelememesi durumunda bu şirketler adına doktor raporları düzenleyen bir kontrol mekanizması sunuyor.

MediCheck CEO’su Dina De Haeck, siber saldırının kapsamını doğrulayarak, hackerların sistemlerine doğrudan girmediğini ancak doktorlarla olan iletişim ağına sızmayı başardıklarını belirtti. 

"Tam olarak nasıl olduğunu araştırıyoruz," diyen De Haeck, Pazartesi akşamı olaydan haberdar olduklarını ve hemen sistemlerini durdurarak mevcut doktor randevularını tamamlama kararı aldıklarını açıkladı. Ancak, yeni randevular şimdilik askıya alındı.

Hackerlarla henüz iletişim yok
MediCheck, henüz Killsec hacker grubuyla doğrudan bir temas kurmadığını belirtiyor. Ancak hackerlar, baskı yapmak amacıyla birkaç belgeyi çevrim içi ortamda yayımladı. 

Şirket, yayımlanan belgelerde adı geçen hastalarla hemen iletişime geçtiğini, diğer hastalarla ise duruma göre temasa geçeceğini duyurdu.  De Haeck, şirketin hem polise hem de veri koruma otoritelerine durumu bildirdiğini ve dışarıdan bir siber güvenlik firmasıyla çalışmaya başladığını ifade etti.

Bu saldırı, Belçikalı Penbox şirketine yapılan saldırıyı hatırlattı. Killsec hacker grubu, Penbox'tan da sigorta şirketlerine ait bilgileri çalmıştı. O saldırıda da hackerlar, bilgisayar sistemlerine doğrudan erişim sağlamadan verileri ele geçirmeyi başarmıştı.

Veri güvenliği endişeleri artıyor
Bu son siber saldırı, Belçika'da veri güvenliği konusundaki endişeleri artırıyor. Hastaların hassas bilgilerinin çalınması, sağlık sektöründe daha sıkı güvenlik önlemlerinin alınması gerektiğini gösteriyor. MediCheck, olayın sonuçları netleşene kadar tüm operasyonlarını durdurmuş durumda.
Haber: Halil Uygun 
©Sonhaber.eu