Türkmenistan da 'Uluslararası Zamanın Karşılıklı İlişkisi Forumu ve Medeniyetler - Barış ve Kalkınmanın Temeli'

11 Ekim 2024 tarihinde Aşkabat'ta Cumhurbaşkanlığı başkanlığında Türkmenistan Serdar Berdimuhamedov Uluslararası Forumu «Yaşlar ve medeniyetlerin ilişkisi - barış ve gelişimin temeli» adlı bir forum düzenlendi.

11 Ekim 2024 tarihinde Aşkabat'ta Cumhurbaşkanlığı başkanlığında Türkmenistan Serdar Berdimuhamedov Uluslararası Forumu «Yaşlar ve medeniyetlerin ilişkisi - barış ve gelişimin temeli» adlı bir forum düzenlendi.

Etkinliğe, Ermenistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Vahn da Haçaturan, İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkian, Kazakistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Kasim-Zhomart Tokayev, Kırgız Cumhuriyeti Sadyr Zhaparov, Moğolistan Cumhurbaşkanı Ukhnaaghin Khurelsukh, Pakistan İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Asıf Ali Zardari,  Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin, Cumhurbaşkanı Tacikistan Emomali Rahmon ve Özbekistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Şavkat Mirziyoyev, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Numan Kurtuluş katıldı.

Forumda ayrıca uluslararası ve bölgesel liderler de yer aldı örgütler, yabancı ülkelerin hükümet temsilcileri, diplomatlar, bilim adamları, sanatçılar ve kültürel figürlerin yanı sıra çok sayıda medya temsilcisi katıldı. 

Büyük Türkmen şair ve filozof Makhtumkuli Fragi' Türkmenistan ve Yurt dışındaki Türkmenistan Temsilciliklerinde etkinliklerle anıldı 

Türkmenistan Başkanının katılımcı Cumhurbaşkanları ile görüntüsü ardından,  ‹Zamanlar ve Medeniyetler - Barış ve Kalkınmanın Temeli»adlı forum start aldı.

Türkmenistan Cumhurbaşkanı Serdar Berdimuhamedov kendisi ve Türkmenistan halkı adına, davetlilere katılım davetini kabul ettikleri için teşekkür etti.

Türkmenistan'ın başı olarak, «Mahtumkuli'nin adı ve eserleri ulusları ve devletleri birleştiren tarihi bir unsur olduğunu» belirtti.

Devlet Başkanı, Cumhurbaşkanı Serdar Berdimuhammedov,  «ülkeye olan güvenini güçlü bir şekilde ifade» ederek, «Bu forum, yapıcı gelişiminde yeni bir sayfa açacaktır» diyerek herkese teşekkür etti. ‹Çağlar ve Medeniyetler Arası Uluslararası Forumuna Katılım -Barış ve kalkınmanın temeli» adlı Forumun genel kurul toplantısının sonucu bir sonuç belgesi ilan edildi.

* * *
Öğleden sonra, Uluslararası Zamanların Birbirine Bağlılık Forumu ve medeniyetler - barış ve gelişimin temeli», iki formatta devam etti Liderlerin katılımı ile tematik oturumlar ve uluslararası organizasyonlar ve bölgesel yapılar.

Uluslararası Beşeri ve Kalkınma Üniversitesi Makhtumkuli Fragi'nin insandaki yaratıcılığının rolü üzerine oturum Civilization» ve Türkmenistan Dışişleri Bakanlığı Uluslararası İlişkiler Enstitüsü'nde
- «Makhtumkuli Phraghi’nın felsefesi ve tarafsız Türkmenistan» diplomasisi. Bölümlerin çalışmaları daha da teşvik etmeyi amaçlıyordu.

Büyük Türkmen klasik ve düşünür zengin edebi mirası, İlgili araştırmaları derinleştirmek ve genişletmek, Uluslararası bilimsel ve edebi kamuoyunun dikkatini çekmek Şiirsel ve felsefi yaratıcılığı.

Konuşmacılar,  Mahtumkuli Fraga'nın büyüklüğünü vurguladılar Türkmen halkının asırlık bilgeliği, şiirsel dilinin güzelliği, vaaz verme yaratıcılığıyla, her sakine yakın
planet.

Belirtildiği gibi, onun dikkat çekici şiirlerinde derin yargılar hakkında gelecek, vatan sevgisi, hümanizm, barış, yaratılış çağrısı, dostluk ve kardeşlik sadece Türkmen halkının değil, aynı zamanda manevi ihtiyaçlarını da karşılar ve tüm insanlık. Bu ilkeler Türkmenistan'ın tarafsızlığının temelini oluşturuyordu ve bilgelik, süreklilik ve alaka kaynağı olmaya devam edin. Sıcak bir ortamda gerçekleştirilen Forum›da önemli mesajlar verildi.

*********************
A meeting was held between the Chairman of the Halk Maslahaty of Turkmenistan and the Chairman of the Grand National Assembly of the Republic of Türkiye On October 10, 2024, the National Leader of the Turkmen people, Chairman of theHalk Maslahaty of Turkmenistan Gurbanguly Berdimuhamedov met with the Chairman of the Grand National Assembly of the Republic of Türkiye Numan Kurtulmuş, who arrived in Turkmenistan on a visit.

Expressing gratitude for the opportunity to discuss important issues of bilateral cooperation, the Speaker of the Parliament of Türkiye, taking the opportunity, conveyed warm words of greetings from the President of the Republic of Türkiye Recep Tayyip Erdogan to President Serdar Berdimuhamedov and the Chairman of the Halk Maslahaty of Turkmenistan.

The National Leader of the Turkmen people expressed gratitude to the head of the Parliament of Türkiye for participating in the international forum dedicated to the anniversary of the great Turkmen poet Magtymguly Fragi, and conveyed his best wishes to the head of the fraternal state.

During the meeting, the importance of the work of Turkish scholars and specialists in the field of studying the works of Magtymguly in translating the poems of the great poet into Turkish and their wide popularization was noted.

The interlocutors emphasized the long-term, strategic nature of bilateral relations. As noted, high-level relations are developing between Turkmenistan and Türkiye in the
political-diplomatic, trade-economic and cultural-humanitarian spheres.

In Turkmen-Turkish interstate cooperation, an important role is given to interparliamentary relations. In this context, the Chairman of the Halk Maslahaty of Turkmenistan confirmed the readiness of the Turkmen side for more active cooperation in the field of parliamentary diplomacy.

Our countries successfully interact both bilaterally and multilaterally, as well as within the framework of authoritative international organizations. A clear
confirmation of this is Türkiye’s support for initiatives put forward by Turkmenistan within the framework of international organizations, in particular the United Nations.

During the meeting, a keen exchange of views on other priority areas of bilateral partnership also took place. In conclusion, the National Leader of the Turkmen people, Chairman of the Halk Maslahaty of Turkmenistan Gurbanguly Berdimuhamedov and the Chairman of the Grand National Assembly of the Republic of Türkiye Numan Kurtulmuş exchanged wishes for good health and success in their activities, as well as peace and prosperity to the peoples of the two countries.