Nobel Ekonomi Ödülü Daron Acemoğlu'na verildi

2024 Nobel Ekonomi Ödülü, Daron Acemoğlu, Simon Johnson ve James A. Robinson'a verildi. Acemoğlu, bu prestijli ödülle, Orhan Pamuk ve Aziz Sancar'dan sonra Türkiye'den Nobel Ödülü kazanan üçüncü isim oldu.

2024 Nobel Ekonomi Ödülü, Daron Acemoğlu, Simon Johnson ve James A. Robinson'a verildi. Acemoğlu, bu prestijli ödülle, Orhan Pamuk ve Aziz Sancar'dan sonra Türkiye'den Nobel Ödülü kazanan üçüncü isim oldu.

İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi tarafından yapılan açıklamada, ödülün, "kurumların nasıl oluştuğu ve refahı nasıl etkilediği" konusundaki çalışmaları nedeniyle verildiği belirtildi.

"Nobel Ekonomi Ödülü’nün Sahipleri"

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde (MIT) öğretim üyesi olan Prof. Dr. Daron Acemoğlu, uzun yıllardır ekonomi alanındaki çalışmalarıyla biliniyor. Ekibiyle birlikte Simon Johnson ve Chicago Üniversitesi'nden James A. Robinson, Nobel Ekonomi Ödülü'nü kazanarak, adlarını tarihe yazdırdılar. Ekonomi Bilimleri Ödül Komitesi Başkanı Jakob Svensson, yaptığı açıklamada, ödüle layık görülen bu çalışmanın, ülkeler arasındaki gelir farklarını azaltmada kurumların ne kadar önemli olduğunu ortaya koyduğunu belirtti.

Daron Acemoğlu Kimdir ?

Daron Acemoğlu MIT'de Enstitü Profesörü ve Ulusal Bilimler Akademisi, Amerikan Felsefe Topluluğu, İngiliz Bilimler Akademisi, Türkiye Bilimler Akademisi'nin seçilmiş bir üyesi, amerikan Sanat ve Bilim Akademisi, Ekonometrik Toplum, Avrupa Ekonomik Birliği ve Çalışma Ekonomistleri Derneği. Ayrıca Otuzlar Grubu üyesidir. New York Times'ın en çok satanı Why Nations Fail: Power, Prosperity ve Poverty (James A ile birlikte) dahil olmak üzere altı kitabın yazarıdır. Robinson), Modern Ekonomik Büyümeye Giriş, Dar Koridor:

Devletler, Toplumlar ve Özgürlük Kaderi (ile James A. Robinson) ve Güç ve İlerleme: Teknoloji ve Refah Üzerine Bin Yıllık Mücadelemiz (ile Simon Johnson). Akademik çalışmaları, politik ekonomi, ekonomik kalkınma, ekonomik büyüme, teknolojik değişim, eşitsizlik, çalışma ekonomisi ve ağların ekonomisi dahil olmak üzere çok çeşitli alanları kapsamaktadır. T. W. açılışını yaptı. 2004 yılında Chicago Üniversitesi'nden Shultz Ödülü ve 2004 yılında çalışma ekonomisine olağanüstü katkılarından dolayı açılış Sherwin Rosen Ödülü, 2006 yılında Türk Bilimler Derneği'nden Seçkin Bilim Ödülü, john von Neumann Ödülü, Rajk Koleji, Budapeşte, 2007,

2017'de Carnegie Bursu, 2018'de Jean-Jacques Laffont Ödülü, 2019'da Küresel Ekonomi Ödülü ve 2021'de CME Matematiksel ve İstatistiksel Araştırma Enstitüsü ödülü verildi. 2005 yılında John Bates Clark Madalyası, 2012 yılında Erwin Plein Nemmers Ödülü ve 2016 BBVA Frontiers of Knowledge Ödülü'ne layık görüldü. Utrecht Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi, Atina Üniversitesi, Bilkent Üniversitesi, Bath Üniversitesi, École Normale Supérieure, Saclay Paris ve Londra İşletme Okulu'ndan Fahri Doktora derecelerine sahiptir.