"˜24 KASIM ÖĞRETMENLER GÜNÜ' BRÜKSEL'DE KUTLANDI

"˜24 Kasım Öğretmenler Günü' her yıl yurtiçi ve yurtdışı temsilciliklerde de kutlanmakta. Bu başlamda T.C. Brüksel Büyükelçiliği Eğitim Müşavirliğince'de Brüksel'de bulunan AB Daimi temsilcilik salonunda bir kutlama ve resepsiyon gerçekleştirildi.

Bilindiği gibi 24 Kasım 1928, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün "Millet Mektepleri’nin Başöğretmenliği"ni kabul ettiği gündür. Bakanlar Kurulu, Atatürk’e "Millet Mektepleri Başöğretmenliği" ünvanını 11 Kasım 1928’de yaptığı toplantıda vermiş ve bu ünvan, 24 Kasım’da Millet Mektepleri Talimatnamesi'nin yayınlanması ile resmileşmişti.

Atatürk'ün 100. doğum yıldönümü olan 1981'de, "başöğretmen" olduğu günün ülke çapında Öğretmenler Günü olarak kutlanmasına karar verildi. Öğretmenler Günü ile ilgili kutlamalar, 26 Kasım 1992’de Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren Öğretmenler Günü Kutlama Yönetmeliği çerçevesinde gerçekleşir.

‘24 Kasım Öğretmenler Günü’ her yıl  yurtiçi ve yurtdışı temsilciliklerde de kutlanmakta. Bu başlamda T.C. Brüksel Büyükelçiliği Eğitim Müşavirliğince’de Brüksel’de bulunan AB Daimi temsilcilik salonunda bir kutlama ve resepsiyon gerçekleştirildi.

Eğitim Müşaviri Doç. Dr. Neslihan Karataş Durmuş’un konuklarını karşıladığı kutlamaya Büyükelçi Levent Gümrükçü’nün yanında Brüksel Başkonsolosu Dilşad Kırbaşlı Karaoğlu, Anvers Başkonsolosu (Büyükelçi) Korkut Tufan, Müsteşarlar, Müşavirler, Türkçe ve Türk Kültürü Öğretmenleri, sponsor temsilcileri Belçika MUSİAD Başkanı Hayri Apaydın Türk Maarif Vakfı Temsilcisi Zeynep Bilgin Eraslan, öğrenciler ve aileleri katıldı.

Program Türkçe ve Türk Kültürü Öğretmeni Fatma Tekinalp’ın sunumu Şehit Öğretmenlere saygı ve ardından İstiklal Marşı’nın okunmasıyla start aldı.

Programda ilk olarak, Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Ziya Selçuk’un Öğretmenlere yönelik, “Güçlü Öğretmen, güçlü Türkiye, güçlü gelecek” başlıklı mesajı okudu.

GENÇ ÖĞRETMEN KAYA “ÖĞRETMENLER KARANLIKLARI AYDINLATAN IŞIKTIR”

Öğretmenler adına Türkçe ve Türk Kültürü Öğretmeni Menal Kaya duygulu bir konuşma yaparak, ‘Bildiğiniz gibi 1981 yılından bugüne kadar her ’24 Kasım’ Öğretmenler Günü olarak kutlanmakta. Başöğretmen Atatürk’ün “İnsan topluluğunun en önemli, en fedakar unsurdur dediği ‘Öğretmenler olarak’ bu özel günü kutlamak amacıyla bir araya gelmiş bulunuyoruz.

Ben de bugün, farklı bir ülkede Öğretmen olmanın sevincini duyuyorum ve ülkemi yurt dışında temsil etmemin gururunu yaşıyorum. Fedakarlığın timsalidir öğretmen. Taze ruhları işleyen bir usta, bazen bir anne, bazen bir kardeş en çok da cehalet düşmanıdır öğretmen. Sonsuz sevgi kaynağı kocaman yürekli minik gözlerdir. Öğretmenler bu gözlerden aldığı ışıkla aydınlatır tüm karanlıkları.

Bir öğretmen ülkesinin yarınlarını işaret eder. Açtığı okul kapısı değildir aslında. Bilgiye, sevgiye doğruluğa açılan yoldur. Öğretmen her daim Eğitim nöbetindedir masasının başında. Öğretmen şefkatiyle sevgiyi, nezaketiyle erdemi, sabrıyla mükemmeli yakalama peşindedir .“ diyerek, tüm Öğretmenlerin gününü tebrik etti.

Ecole La Verte Öğrencilerinden Ecrin Özcan ‘Öğretmenim’ ve Ecole Fondamentale Comunnale öğrencisi Ekrem Kızıldağ’ın ‘Biricik Öğretmenim’ adlı okudukları şiirleri alkışlarla karşılandı.

EĞİTİM MÜŞAVİRİ DURMUŞ: “EĞİTİM RUHUMUZU MÜKEMMELİYETE CE GÜZELLİĞE ULAŞTIRACAK TEK ETKENDİR”

Eğitim Müşaviri Doç. Dr. Neslihan Karataş Durmuş günün konusu ile ilgili anlamlı bir konuşma yaptı. Müşavir Durmuş: “Bugün 24 Kasım hepimizin bugünlere gelmesinde en çok kıymetli emekleri olan saygıdeğer öğretmenlerimizin ‘Öğretmenler Günü’nü kutluyorum.

Yeryüzünde barışın, adaletin, sevginin ve saygının hakim olmasını sağlayacak iki varlık vardır. Bir tanesi annelerimiz. Bir diğeri ise, öğretmenlerimizdir. Eğitim hücrelerimizi ve ruhumuzu güzelleştirecek, mükemmelliğe ulaştıracak, tek ama tek etkendir.

Kadim medeniyetimizin öğretilmesinde ve yaşatılmasında emeği geçen ilk öğretmenimizden şimdiki tüm öğretmenlerimize kadar ve tabi ki Başöğretmenimiz,  Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e saygı, sevgi, minnet ve şükranlarımı sunuyorum. ‘Beşikten mezara kadar ilim tahsil ediniz’, ‘Bana bir harf öğretenin 40 yıl kölesi olurum’  diyen bir gelenekten geliyoruz.

‘Ulusları kurtaracak olan yalnız ve ancak Öğretmenlerdir’ diyen, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, bize bıraktığı mirastan görüyoruz” diye özetledi.

BÜYÜKELÇİ GÜMRÜKÇÜ: “ÖĞRETMENLER OLARAK DÜNYANIN EN KUTSAL MESLEĞİNİ İCRA EDİYORSUNUZ”

Büyükelçi Levent  Gümrükçü yaptığı konuşmada ‘Tüm Öğretmenlerimizin 24 Kasım Öğretmenler Günü’ kutlu olsun, diyerek, geçen yıl başından geçen bir anektodu paylaşarak konuşmasına şu şekilde devam etti.  “Geçen yıl hatırlarsanız ayağımı kırmıştım ‘24 Kasım Öğretmenler günü’ programına katılacağımı doktor söyledim. Doktor bu halde gidemezsin dedi. Ben de değil ayağım, başım da kırılsa ben bu programa katılacağım’ diyerek, kırık ayağımla sizlerle birlikte olmuştum.

Bu defa da tayinle ayrılma günlerimdeyim burada olmamam gerekirdi esasında ama, ben yine de sizlerle bir arada olmaktan dolayı çok mutluyum. Buraya geldiğimde neler söyleyebilirim diye düşünüyordum. ‘24 Kasım Öğretmenler Günü’ siz değerli öğretmenlerimize teşekkür hislerimizi dile getirmek için ifadelerde zorlandığım günler oluyor hep. Çünkü, dünyanın en kutsal en önemli mesleğiniz icra ediyorsunuz.

Geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızı yetiştiren, onları geleceğe hazırlayan, ülkemizin ilerlemesi için alt yapıyı kuran, toplumumuzun ilerlemesini sağlayan liderlersiniz  siz değerli öğretmenlerimiz . Sizlere ne söylesek azdır. Öğretmenlerimizin de atıfta bulunduğu Ulu önder, Başöğretmenimiz Atatürk ki, bugünü ’24 Kasım’ı ‘Öğretmenler Günü’ sağlayan  kendisidir. Başöğretmenlik görevini kabul etmeden önce,  kendisine sorulduğunda hayatta Cumhurbaşkanı olmasaydınız ne olmak isterdiniz? Dediklerinde, Meslek olarak öğretmen siyaset olarak da Eğitim bakanı olmak isterdim’ demiş. Hatta ‘Öğretmeni olmayan topluluklar millet dahi olamaz, Milleti millet yapan en büyük özelliklerden bir tanesi de, Öğretmenlerdir’  demiş. Bu duygularla bir kez daha değerli tüm öğretmenlerimizin gününü kutluyorum” dedi.

Liége Bölgesi Türkçe ve Türk Kültürü Öğretmenlerinde Nadir Akpolat’ın Ceyhun Atuf Kansu’nun meşhur şiiri ‘Dünyanın  Bütün Çiçeklerimi istiyorum’ şiirini duygulu bir şekilde okuması büyük alkış aldı.

Program Türk Tarih Kurumu’nun hazırlamış olduğu ‘Öğretmene Vefa’ adlı kısa filim gösterimi ardından Büyükelçilik çalışanlarından Özgür Taşlıarmut, Nilüfer Taşlıarmut ve Türkçe ve Türk kültürü Öğretmeni Emine Ünal’ın çalıp söyledikleri güzel türkülerle Öğretmenlere hoş dakikalar yaşattılar.

Protokol üyelerinin Türkçe ve Türk Kültürü Öğretmenlerinden Hamza Karagül,  Betül Kübra Bağce Kara, Aysel Vatansever, Yılmaz Yapar, Ramazan Karahüseyinoğlu, Ahmet Kırdağ,  Ertan Gürlek, Yavuz Özmetin,  Fatma Tekinalp Dursun, Adem Karaoğlu, Abdullah Kükner, Ariane Willems, Dr. İlknur Bayrak İşcanoğlu, Habip Kemençe, Rahmi Özgün, Şener Uğurlu, Fazlı Bozat, Adil Yalpır, Nadir Akpolat, Nergiz Yaz Verresen, Ersin Ertürk, Serkan Bozyiğit,  Özcan Sağdıç,  Ali Oğan, Büşra Altınkaya, Mustafa Akpınar, Pınar Üstün Duru, Zübeyde Arpacı, Menal Kaya, Gülnur Akdoğmuş, Murat Başbuğ, Nihat Korkmaz, Kadir Bekar, Ebru Karataş Acer, Muammer Eroğlu, Nihal Özden Okay, Reyhan Kızılmeşe, Setenay Smet, Ali Yörük, Emine Ünal, Yusuf Çetin, İsmail Uzun, Abdullah Yücel, Nuran Uğurlu, Nuriye Al, Hüseyin Yapıcı, Nilgün Ertuğrul, Ender Özkan, Melisa İşçi, Nicolas Di Marco, Sultan Akın Aksu, Ömer Durak ve Mümtaz Elmas’a takdim ettikleri hediyeler ve yemek ikramı ile program sona erdi.

www.belcikaaydinhaber.com