BTD GELENEKSEL BAHAR ŞENLİĞİ CHARLEROİ’DA YAPILDI

- Belçika Trabzonlular Derneğinin Charleroi kentinde düzenlediği Bahar Dostluk Festivali'nin 19'uncusunda katılımcılar, Karadeniz türküleri eşliğinde horon tepti, bölgenin özgün lezzetlerini tattı.

- Belçika Trabzonlular Derneğinin Charleroi kentinde düzenlediği Bahar Dostluk Festivali'nin 19'uncusunda katılımcılar, Karadeniz türküleri eşliğinde horon tepti, bölgenin özgün lezzetlerini tattı.

CHARLEROİ (AA)

Belçika Trabzonlular Derneği Başkanı Adnan Demir'in ev sahipliğinde yapılan etkinlik, Charleroi kentinin Gilly bölgesinde gerçekleştirildi.

Bu yıl 19'uncusu yapılan festivale, başta Trabzonlular olmak üzere Belçika'nın her bölgesinden Türk aileler, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve Türk toplumunun ileri gelenleri katıldı.

Etkinlikte iş gücü anlaşmasıyla Türk toplumunun Belçika'ya göçünün 60'ıncı yıl dönümü de kutlandı.

Dernek Başkanı Adnan Demir konuşmasında festivale sadece Trabzon ve Karadeniz bölgesinden değil, Türkiye'nin her bölgesinden katılanlar olduğuna dikkati çekerek, dostluk ve kardeşlik mesajı verdi.

Katılımcılar kemençe eşliğinde horon tepti, Karadeniz türkülerini dinledi.

Etkinlikte hamsi başta olmak üzere tereyağı, karalahana dolması gibi pek çok Trabzon lezzeti tanıtıldı.

BTD BAŞKANI ADNAN DEMİR: ‘’AMACIMIZ TRABZON KÜLTÜRÜNÜ YAŞAMAK VE YAŞATMAKTIR’’

BTD Başkanı Adnan Demir konuşmasında: ‘’Belçika Trabzonlular Derneği Kâr amacı gütmeyen bir dernektir. Derneğin amacı Trabzon kültürünü Belçika’da yaşamak ve yaşatmaktır.

Belçika Trabzonlular Derneği kuruluş amacı çerçevesinde kuruluşundan bugüne hem sportif, hem kültürel faaliyetlerini aralıksız sürdürüyoruz. Belçika Trabzonlular Derneği bugüne kadar Belçika’da yaptığı faaliyetlerle ülkemizin, insanımızın hem acısını ve hem de sevincini paylaştı.

Bugün yapılan etkinlik, katılımcılarına, özellikle geleneksel müziği, halk dansları ve mutfak spesiyaliteleri aracılığıyla, Karadeniz kıyısındaki Trabzon şehrini yeniden keşfetme, tanıma, yaşama fırsatı sunmaktadır.

Türklerin Belçika'ya göçünün 60'ıncı yılı münasebeti ile Belçika’da aktif olan diğer kültür kuruluşlarıyla işbirliği yaparak, ilkokul çocuklarına yönelik bir resim yarışması organize ettik. Bugün bu anlamlı yarışmada dereceye giren çocuklarımız ödülleri takdim edilecektir’’ diyerek tüm katılımcılara teşekkür etti.

T.C BRÜKSEL BAŞKONSOLOSU UMUT DENİZ: ‘’BİRLİK VE BERABERLİĞİNİZİ GÖRMEK BÜYÜK MUTLULUK’’

Türkiye Cumhuriyeti Brüksel başkonsolosu Umut Deniz festivalde yaptığı konuşmasında gördüğü birlik ve beraberlik ruhunun etkileyici olduğunu ifade etti. Başkonsolos Deniz konuşmasında; ‘’ Belçika’nın pek çok yerinde düzenli olarak vatandaşları bir araya getirmeyi amaçlayan ve gelenekleşen bu festivalde sizlerle birlikte olmaktan büyük bir mutluluk duyuyorum. Bu yıl Türkiye ile Belçika arsında yapılan iş gücü anlaşmasının 60. Yıl dönemi kutluyoruz.  60. Yıl önce bu ülkeye kalmak için değil, geri döneriz diye gelmişlerdi. Ama öyle olmadı. Aradan yıllar geçti ve burada kalıcı bir hayat kurdular. Çocukları, torunları oldu ve burada kaldılar. Bu ülkede elbette kültürümüzü koruyarak hayatımızı birlik ve berberlik içerisinde sürdürmek çok önemli. Bugün burada bu beraberliği görmekten çok mutlu olduğumu ifade etmek isterim’’ dedi.

EĞİTİM MÜŞAVİRİ HÜMEYRA ALTINTAŞ KIRAN; ‘’DİL VE KÜLTÜRÜN YAŞATILMASI, KİMLİĞİMİZİN KORUNMASI DEMEKTİR’’

Türkiye Cumhuriyeti Brüksel Büyükelçiliği Eğitim Müşaviri Hümeyra Altun Kıran ise konuşmasında dil ve kültürün kimliğin muhafaza edilerek gelece taşınmasının önemine vurgu yaparak yaptığı konuşmasında; "Geçtiğimiz yıl ilk katıldığım etkinlik Belçika Trabzonlular Derneği’nin düzenlediği Trabzonlular Festivali festival olmuştu. Bu sene Türklerin Belçika’ya gelişinin 60. yılını kutluyoruz. Bu çerçevede Trabzonlular Derneği’nin başlattığı resim yarışmasına biz de müşavirlik olarak katılım hususunda destek verdik. Eğitim Müşaviri olarak çocukların Türkçe dersleri almalarını ve Türk kültürünün unutulmamasını sağlamak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bugün burada Belçika'ya göçün 60. yıl dönümü nedeniyle resim yarışmasına katılan öğrencilere çeşitli hediyeler takdim edilmesi çok güzel bir inisiyatif olmuştur" dedi.

RESİM YARIŞMASINDA DERECEYE GİRENLERE ÖDÜLLER VERİLDİ

Belçika Trabzonlular Derneği öncülüğünde organize edilen 60. Yıl resim yarışmasında dereceye giren ilk 5 ilk okul düzeyinde öğrenciye ödül bağlamında hediyeler takdim edildi. İclal Nur Kevse(Charleroi), Canan Elin(Beringen), İpek Al(Pelt), Türkmen Fatma Hatun(Charleroi) ve Nisa Alan(Lier) bölgelerinden öğrencilerimiz Başkosolos Umut Deniz, Eğitim Müşaviri Hümeyra Altıntaş Kıran, Çalışma Müşaviri Mehmet Ovalı ve BTD Başkanı Adnan Demir’in elinden hediyelerini aldılar.

KİMLER KATILDI?

Belçika Trabzonlular Festivaline başta Türkiye Cumhuriyeti Brüksel Başkonsolosu Umut Deniz, Anvers Başkonsolosu Batu Kesmen, Eğitim Müşaviri Hümeyra Altıntaş Kıran, Basın Müşaviri Şeyda Bilen, Çalışma Müşaviri Mehmet Ovalı, Anadolu Ajansı Avrupa haberleri Editörü Nazlı Yüzbaşıoğlu, Federal Bakan Thomas Dermien, Courcelles Belediye Başkanı Caroline Tackuin, Federal Milletvekili Denis Cucarme, Charleroi Belediye Encümeni Karim Chaibai, Türk kökenli Siyasetçilerimizden Sait Köse, Göksal Kanlı, Mahmut Doğru, Belçika Maarif Vakfı Temsilcisi Kadir Umut Demir, Euroactiva Aile Danışma Merkezi Başkanı Tekin Deniz, UID Belçika adına Yusuf Taşdemir, Ahmet Kuruoğlu, Mehmet Morgil, Belçika Türk Federasyonu adına Genel Başkan Yardımcısı Alihan Öztürk, Eski Genel Başkan Zeki Yarol, BTSKF Başkanları Ali Aydoğdu, Nedim Koçaslan ve yerel stk temsilcileri katıldılar.

BTD YÖNETİCİLERİ TAKDİM EDİLDİ

Belçika Trabzonlular Derneği BTD Yönetim KuruluÜyeleri Başkan Adnan Demir ile birlikte podyumda buluşarak misafirlerini selamladılar. Yöneticiler arasında Başkan Adnan Demir’in selamlama konuşmasından sonra yöneticiler Salih Atasever, İlyas Çolak, Yunus Yıldırım(Hasta oluşu nedeniyle katılamadı), Ayhan Demir, Göksal Kanlı, Mustafa Taşdemir, Fatih Taraf, Nurettin Altıntaş, Lokman Atasever, Melek Atasever bir hatıra resmi çektirerek bu buluşmayı kayıt altına almış oldular.

KATKI SUNANLARA PLAKET VERİLDİ

Belçika Trabzonlular Derneği’ne bugüne kadar farklı konularda katkı sunan bazı isimlere özel teşekkür plaketi takdim edildi. Bu isimler arasında Hakan malkoç, Sedat Mermertaş, Muammer Eroğlu ve Suat Hacıkerimoğlu’na plaket takdim edildi.

HATIRA FOTOĞRAFI ÇEKİLDİ

Trabzonlular Festivalinde 60. Yıl Resim yarışmasında dereceye girenlere verilen hediyeler, konuklara ve BTD’ye katkı sunanlara takdim edilen plaketlerin ardında topluca hatıra resmi çektirildi.

SANATÇILAR COŞTURDU

Belçika Trabzonlular Festivaline Belçika Türklerinin Yıldızı, Gururu, İftarı Ünlü Sanatçı Ali Öztoprak festivalin gözdesi oldu. Üstün bir performans sergileyen Ali Öztoprak Trabzonluları coşturan türküleri ardı ardına söyledi. Sanatçı Adem Kurt, DJ Vira’nın katkılarıyla Türküler ve kemençe eşliğinde oynanan horon zevki havanında güzel seyretmesi ile zirveye ulaşmış oldu. Rize'nin Çayeli İlçesinden olan Ünlü Türk halk müziği sanatçısı Selçuk Balcı’nın festivalin son bölümüne damga vuran Karadeniz Müzik Resitali görülmeye değerdi.

ŞENLİĞE KATILANLAR MUTLU AYRILDILAR

Belçika’nın Charleroi-Glly kasabasında düzenlenen festival, binlerce kişiye coşkulu ve keyifli bir hafta sonu yaşattı. Trabzonlular Festivaline yaklaşık 3 bin kişinin katıldığı belirtildi.  Festival aynı zamanda ekonomik yönden de yerel derneklere katkı sağlamış oldu.

BTD Başkanı Adnan Demir Belçika’nın farklı bölgelerinden gelerek Festivale katılanlara teşekkür etti. Başkan Demir ayrıca, “Elimizdeki rakamlara göre Festivale yoğun ilgi gösterildi. 3 bin bilet satışımız olmuş. Festivalimizde stand açanlar mutlu. Sanatçılarımızın performansı harikaydı. Önümüzdeki yıl bu moral ve coşku ile tekrar buluşmak istiyoruz ” diyerek duygularını yansıttı.

Resimler: Hülya Huda/Hüseyin Dönmez