BELÇİKALI BANGLADEŞLİLERİN DE DESTEKLEDİĞİ GENÇLERDEN ZAFERLE SONUÇLANAN EYLEM...

Bangladeş’te uzun süreden beri devam eden Öğrencilerin eylemlerinin büyümesi ve onlarca gencin öldürülmesi sonucu Gençlerin Bangladeş Başbakanı Şeyh Hasina Vecid’in resmi konutunu işgal etmesi sonucu, Başbakan Vecid’i acilen helikopterle Bangladeş’i terk ederek, Hindistan’a sığındı.

Bangladeş’te uzun süreden beri devam eden Öğrencilerin eylemlerinin büyümesi ve onlarca gencin öldürülmesi sonucu Gençlerin Bangladeş Başbakanı Şeyh Hasina Vecid’in resmi konutunu işgal etmesi sonucu, Başbakan Vecid’i acilen helikopterle Bangladeş’i terk ederek, Hindistan’a sığındı.

Bangladeş Ordu Komutanı Waker-Uz-Zaman idareye el koyarak hemen geçiş hükümeti’nin kurulacağını söyledikten kısa bir zaman sonra,  

2006 yılında Nobel Barış Ödülü alan Muhammed Yunus Geçici Hükümetin başına geçirildi.

Ülkelerindeki olayları uzun bir zamandan beri kaygıyla izleyen ve baskıcı Şeyh Hasina Vecid’in yönetimine karşı Avrupa ve Belçika’nın Başkenti Brüksel’de yaşayan Bangladeş vatandaşları ve aydınları zaman zaman Avrupa binalarının bulunduğu Brüksel Luksemburg meydanında ayaklanan Öğrencileri desteklemek adına gösteriler yapıyorlardı.

Belçika’da yaşayan Bangladeşlilerin Önceki Başbakan Vecid’in kaçışını ve Öğrencilerin baskıcı iktidara karşı zaferleri, sevinçle karşılandı. Brüksel’de bulunan Bangladeşli İşadamı Kamal Hossani yaptığı konuşmada. “Uzun zamandan beri Şeyh Hasina Vecid hükümeti haksız ve baskıcı uygulamalarıyla halkımızı ve özellikle de Öğrencilere karşı çok sert tepkiler veriyordu. Demokratik haklarını kullanan yüzlerce Öğrenci kardeşimiz yaşamını yitirdi.

Halkımızın desteğiyle, Hasina rejimine son veren tüm kahraman Öğrencilerimizi tebrik ediyor, yaşamlarını yitiren kardeşlerimizi de rahmetle anıyoruz. İnşallah ülkemiz tez zamanda demokratik bir yönetimle huzur içerisinde yaşamlarını sürdürürler” dedi.

Bangladeş’te yaşanan olaylara  göz atalım:

Bangladeş ordusu ülkede geçiş hükümeti kurulacağını duyurdu

Bangladeş ordusu, Başbakan Şeyh Hasina Vecid'in resmi konutundan ayrılmasının ardından ülkede geçiş hükümeti kurulacağını açıkladı.

Bangladeş ordusu, Başbakan Şeyh Hasina Vecid'in resmi konutundan ayrılmasının ardından ülkede geçiş hükümeti kurulacağını açıkladı

Bangladeş Ordu Komutanı General Waker-Uz-Zaman, Başbakan Şeyh Hasina Vecid'in resmi konutundan ayrılmasının ardından basına açıklama yaptı.

Yerel basına göre, ülkede geçiş hükümeti kurulacağını duyuran Waker-Uz-Zaman, gösterilerin ve şiddet olaylarının durulması halinde "sıkıyönetime gerek kalmayacağını" belirtti. 

Waker-Uz-Zaman, ülkedeki şiddet olaylarında göstericilerin hayatını kaybetmesine ilişkin soruşturma yürütmeyi taahhüt ederek, "Tüm siyasi partilerle verimli bir görüşme gerçekleştirdikten sonra geçiş hükümeti kurmaya karar verdik. Durumu çözüme kavuşturmak için şimdi Bangladeş Cumhurbaşkanı Muhammed Şahabuddin ile görüşeceğiz." diye konuştu.

General Waker-Uz-Zaman, Dakka Üniversitesi Hukuk Bölümü'nden Profesör Asif Nazrul'u, öğrencilerden protestolara son vermesini talep eden açıklama yayımlamaya çağırdı.

Waker-Uz-Zaman, Hasina'nın istifa ettiğini duyururken Bangladeş Başbakanı ise konuya ilişkin henüz açıklama yapmadı. 

Bangladeş ordusu ülkede geçiş hükümeti kurulacağını duyurdu

Waker-Uz-Zaman, ülkedeki şiddet olaylarında göstericilerin hayatını kaybetmesine ilişkin soruşturma yürütmeyi taahhüt ederek, "Tüm siyasi partilerle verimli bir görüşme gerçekleştirdikten sonra geçiş hükümeti kurmaya karar verdik. Durumu çözüme kavuşturmak için şimdi Bangladeş Cumhurbaşkanı Muhammed Şahabuddin ile görüşeceğiz." diye konuştu.

General Waker-Uz-Zaman, Dakka Üniversitesi Hukuk Bölümü'nden Profesör Asif Nazrul'u, öğrencilerden protestolara son vermesini talep eden açıklama yayımlamaya çağırdı.

Waker-Uz-Zaman, Hasina'nın istifa ettiğini duyururken Bangladeş Başbakanı ise konuya ilişkin henüz açıklama yapmadı.

Şeyh Hasina'nın konutundan eşyalar çıkarıldı

Başkentteki protestolar sürerken Başbakan Şeyh Hasina'nın resmi konutunu basan göstericilerin içerideki eşyaları dışarı çıkardıkları görüldü.

Medyada yer verilen görsellerde göstericilerin resmi konuttan Başbakan'ın sandalye ve koltuk gibi eşyalarını çıkartmaları dikkati çekti.

Yerel basında yer alan haberlere göre, hükümet karşıtı protestocular, iktidardaki Avami Birliği Partisinin başkent Dakka'daki binasını ateşe verdi.

Bu arada Hint basınında, konutundan ayrılan Hasina'nın kız kardeşi Şeyh Rehana ile askeri helikopterle Hindistan'a indiği yönünde haberler yer aldı.

Hindistan Başbakanı Narendra Modi hükümetinin de Bangladeş sınırında "yüksek alarm" durumu ilan ettiği duyuruldu.

Bangladeş'te ordunun açıklamasının ardından başkent Dakka'da göstericilerin "coşkulu kutlamalar" yaptığı kaydedildi. 

Hasina'nın helikopteri Yeni Delhi yakınlarına indi

Hint basınındaki haberlere göre, Başbakan Şeyh Hasina'yı taşıyan helikopter, Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi yakınlarındaki Hindon Hava Üssü'ne indi.

Dhaka Tribune de başkent Dakka'da Hazrat Şahcelal Uluslararası Havalimanı'nın kapatıldığını ve uçuşların 6 saatliğine askıya alındığını duyurdu.

Bangladeş basınına göre, protestocular, ülkenin kurucu lideri ve Başbakan Hasina'nın babası Şeyh Muciburrahman'ın başkent Dakka'daki heykelini yıktı.

Göstericilerin, İçişleri Bakanı ve diğer hükümet yetkililerinin konutlarını yağmaladığı da kaydedildi.

Bangladeş parlamentosuna giren göstericiler binayı yağmalamaya başladı. Göstericilerin parlamentoda milletvekillerinin sandalyelerine oturarak sloganlar attığı görüldü.

Bu arada Hindistan Ulusal Güvenlik Danışmanı Ajit Doval, Hindon Hava Üssü'ne Başbakan Şeyh Hasina Vecid ile bir araya geldi.

Hindistan hava yolu şirketi Air India da olayların ardından başkent Dakka'ya bütün uçuşlarını iptal etti. Havayolu şirketi, "Bangladeş'te ortaya çıkan durum göz önünde bulundurularak, Dakka'ya gidecek ve Dakka'dan dönecek tüm uçuşlarımızı iptal ettik." ifadeleri kullanıldı.

Sınırdaki güvenlik durumu göz önünde bulundurularak Hindistan'ın Meghalaya bölgesinde Bangladeş sınırı boyunca gece sokağa çıkma yasağı uygulanması kararı alındı. 

Hasina siyasete geri dönmeyecek

Hasina'nın oğlu Sajeeb Wazed Joy, BBC’ye yaptığı açıklamada annesinin siyasete geri dönmeyeceğini söyledi.

Joy, Hasina'nın "onca sıkı çalışmasının ardından bir azınlığın kendisine karşı ayaklanmasından büyük hayal kırıklığı duyduğunu" belirtti.

BNP lideri Ziya'nın derhal serbest bırakılması kararı alındı

Bangladeş Cumhurbaşkanı Şahabuddin'in ofisinden yapılan açıklamaya göre, Şahabuddin, muhalefet partilerinin liderleri ile bir araya geldi. Açıklamada, Bangladeş Milliyetçi Partisi (BNP) Genel Başkanı Begüm Halide Ziya'nın derhal serbest bırakılmasına "oybirliğiyle karar verildiğini" duyurdu.

Ayrıca Şahabuddin, görüşmesinin ardından parlamentonun feshedilmesi kararı aldı.

Öğrenci protestosu liderleri ordu komutanıyla görüşecek

Öğrenci protestolarının liderleri de kurulacak geçici hükümete ilişkin açıklamada bulundu. Koordinatörlerden Nahid İslam, geçici hükümet çerçevesinin 24 saat içinde belirleneceğini ifade ederek, "Hasina'nın düşürülmesini şehit öğrencilere adadığını" söyledi.

İslam, çerçevenin öğrenciler ve sivil toplum temsilcileri ile siyasi liderlerle yapılan görüşmeler sonucu belirleneceğini ifade etti.

Koordinatörlerin Bangladeş'in genel sistemini değiştirmek istediğini kaydeden İslam, Bangladeş'te "faşist, diktatör ya da başka bir Şeyh Hasina'nın doğmaması için bir sistem kurmak istediklerini" dile getirdi.

İslam, ordunun olağanüstü hal ilan edip yeni hükümet kurmasını da kabul etmeyeceklerini vurguladı.

Öğrenci protestolarının liderlerinin General Waker-Uz-Zaman ile görüşmesi bekleniyor.

En az 220 kişi öldü

BBC'nin haberine göre, gösterilerde bugün en az 220 kişinin hayatını kaybetti. Ordu ve polis birimleri şehir genelinde görevlendirilirken, mobil telefon hizmetleri birkaç saatliğine kesintiye uğradı.

Bangladeş'te gece 12'den sabah 6'ya kadar sokağa çıkma yasağı devam edecek. Eğitim ve kamu kurumlarının salı günü itibariyle açılacağı belirtildi.

Protestocular, Hindu tapınaklarına zarar verdi

India Today'in haberine göre, protestolar sırasında ülke genelinde 4 Hindu tapınağı küçük hasar gördü.

Hindu Budist Hıristiyan Birlik Konseyince yapılan açıklamada, Bangladeş'teki bazı Hindu tapınaklarının zarar gördüğüne dair bilgi alındığı kaydedildi.

Protestocuların, Başbakan Hasina'nın babası Şeyh Muciburrahman'a adanan müze dahil ülkedeki bazı önemli yerleri de ateşe verdiği bildirildi.

BM'den Bangladeş'teki gösteriler hakkında açıklama

Birleşmiş Milletler Sözcü Yardımcısı Farhan Haq, günlük basın toplantısında Guterres'in Bangladeş'teki duruma ilişkin değerlendirmesini aktardı.

Guterres'in Bangladeş'te meydana gelen protestolardaki can kayıplarından üzüntü duyduğunu ifade eden Haq, ülkedeki gelişmeleri yakından takip ettiklerini duyurdu.

Haq, Gutteres’in tüm taraflara itidal çağrısı yaparak, barışçıl ve demokratik bir geçiş sürecinin önemini vurguladığını ifade etti.

Ne olmuştu?

Bangladeş'te 1971'deki Bağımsızlık Savaşı'nda görev alan kişilerin çocuklarına kamuda kontenjan ayrılması kararının ardından temmuz ortasında öğrencilerin başını çektiği protestolar başlamıştı.

Günlerce süren protestolarda hükümet, 147 kişinin yaşamını yitirdiği açıklarken basında yer alan haberlerde ölü sayısının 200'ü aştığı belirtilmişti.

Hükümet, internet kesintisi, sokağa çıkma yasağı ve resmi tatil ilanlarıyla protestoları kontrol altına almaya çalışmış ancak bu adımlar tansiyonu düşürmemişti.

Yüksek Mahkemenin kontenjan kotası oranlarını düşürmesinin ardından ise protestocular, taleplerinin yerine geldiğini ve gösterilere son verdiklerini duyurmuştu.

"Kamuda kontenjan" protestolarında hükümet tarafından suçlanan Cemaat-i İslami Partisi ve öğrenci kanadı Chhatra Shibir'in yasaklanması üzerine öğrenciler, Başbakan Şeyh Hasina Vecid'in bu kararını "adaletsizlik" olarak nitelemişti.

Bangladeş'te Hasina hükümetini protesto etmek ve "kamuda kontenjan" protestolarında yaşamını yitirenler için adalet talebiyle öğrenciler, yeniden toplanmaya başlamış ve polisle çatışmalar yaşanmıştı.

En son 4 ve 5 Ağustos'ta hükümet karşıtı protestolar sırasında yaşanan şiddet olaylarında 100'den fazla kişi yaşamını yitirmişti.

GEÇİŞ HÜKÜMETİNİN BAŞINA NOBEL ÖDÜLLÜ MUHAMMED YUNUS GETİRİLDİ

Bangladeş'te Nobel Barış Ödüllü Muhammed Yunus, geçiş hükümetinin başına atandı

Bangladeş'te hükümet karşıtı protestolar sırasında Başbakan Şeyh Hasina Vecid'in ülkeyi terk etmesinin ardından kurulan geçiş hükümetinin başına, Nobel Barış Ödülü sahibi Muhammed Yunus atandı.

Ayşe İrem Tiryaki, Şilan Turp |

06.08.2024 - Güncelleme : 06.08.2024

Bangladeş'te Nobel Barış Ödüllü Muhammed Yunus, geçiş hükümetinin başına atandı.

Dhaka Tribune gazetesinin haberine göre, öğrenci protestolarıyla çalkalanan Bangladeş'te geçici hükümetin başına atanan isim belli oldu.

Bangladeş ordusu ülkede geçiş hükümeti kurulacağını duyurdu

Bangladeş'teki şiddet olaylarında son iki günde ölü sayısı 230 aştı Bangladeş'te en uzun süre başbakanlık yapan Şeyh Hasina, Bangladeş Cumhurbaşkanı Şahabuddin, geçiş hükümeti kurulması için parlamentoyu feshetti

Yetkililer, Bangladeş Cumhurbaşkanı Muhammed Şahabuddin ile Öğrenci Ayrımcılık Karşıtı Hareketi yöneticileri arasında yapılan toplantı sonucunda, geçici hükümetin başına Nobel Barış Ödüllü Muhammed Yunus'un atandığını doğruladı.

Ayrıca yetkililer, geçiş hükümetinin kalan üyelerinin de çeşitli siyasi partilerle yapılan istişarelerin ardından belirleneceğini kaydetti.

Öğrenci protestoları

Bangladeş'te 1971'deki Bağımsızlık Savaşı'nda görev alan kişilerin çocuklarına kamuda kontenjan ayrılması kararının ardından temmuz ortasında öğrencilerin başını çektiği protestolar başlamıştı.

Yüksek Mahkemenin temmuz sonunda kontenjan kotası oranlarını düşürmesiyle protestolara son verildiği duyurulmuştu.

Gösterilerdeki şiddet olaylarından sorumlu tutulan Cemaat-i İslami Partisi ve öğrenci kanadının yasaklanmasının ardından protestocular, bu kez de gösterilerde yaşamını yitirenler için "adalet" çağrısıyla sokaklara dökülmüştü.

Bangladeş'teki gösteriler sırasında çıkan şiddet olaylarında yüzlerce kişi hayatını kaybetmiş, binlerce kişi gözaltına alınmıştı.

Şiddet olayları artarak devam ederken, Başbakan Şeyh Hasina resmi konutundan ayrılarak askeri helikopterle Hindistan'a gitmiş, bu sırada göstericiler, Başbakan'ın resmi konutunu basmıştı.

Siyasi parti temsilcileriyle görüşen Bangladeş Ordu Komutanı General Waker-Uz-Zaman, Hasina'nın istifa ettiğini ve geçiş hükümeti kurulacağını duyurmuştu.

Yunus, protestocuların talebine olumlu yanıt vermişti

Öğrenci protestolarının koordinatörlerinden Nahid İslam, ülkede kurulması planlanan geçiş hükümetinin başına Nobel Barış Ödüllü Muhammed Yunus'un geçmesini istediklerini açıklamıştı.

Bangladeş'te protestocu öğrencilerin geçiş hükümetine liderlik etmesini istediği Nobel Barış Ödüllü Muhammed Yunus'un düşünce kuruluşu "Yunus Centre" İcra Direktörü Lamiya Morshed, BBC'ye açıklama yapmıştı.

Morshed, şu an Paris'teki bulunan Yunus'un yakında Dakka'ya döneceğini belirterek Yunus'un, "Bu kadar fedakarlık yapan öğrenciler, bu zor dönemde benden devreye girmemi isterken, bunu nasıl reddedebilirim?" sözleriyle öğrencilerin talebine olumlu cevap verdiğini iletmişti.

Nobel ödüllü Yunus kimdir?

Hasina tarafından uzun zamandır rakip olarak görülen 84 yaşındaki Muhammed Yunus, "yoksulların bankacısı" olarak tanınıyor.

Çok sayıda mali suçlamadan ötürü Bangladeş'te mahkum edilen Nobel ödüllü Yunus hakkında, Şeyh Hasina ile aralarındaki soğuk ilişkileri nedeniyle hedef alındığı yönünde birçok iddia ortaya atılmıştı.

Aralarında eski ABD Başkanı Barack Obama, eski Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon ve diğer birçok ünlü ismin de bulunduğu bir grup, Şeyh Hasina'ya mektup göndererek Yunus hakkındaki yasal sürecin askıya alınmasını istemişti.

Muhammed Yunus, kurmuş olduğu Grameen Bankası ve öncü çalışmalarından dolayı 2006'da Nobel Barış Ödülü'ne layık görülmüştü.  www.belcikaaydinhaber.com