BAKAN REYNDERS: “EUROPALİA TURKEY BİRLİKTELİĞİMİZİN GÜZEL BİR PROJESİYDİ”

Belçika Federal Hükümeti Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Didier Reynders, kısa adı TÖSED (Businesstürk) olan ‹Belçika Türk Özel Sektör Derneği’nin onur konuğuydu.

Belçika Federal Hükümeti Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Didier Reynders, kısa adı TÖSED (Businesstürk) olan ‹Belçika Türk Özel Sektör Derneği’nin onur konuğuydu.

TÖSED Başkanı Yaşar Tümbaş  ve Yönetim kurulu üyelerinin Hotel Crowne Plaza’da düzenlediği yemekli toplantıya katılan, burada önemli mesajlar veren Bakan Reynders, «Türkiye Belçika ilişkilerine çok önem verdiklerinin» altını çizerek, «Türkiye ile ilişkilerimizi her alanda artırarak devam edecektir» dedi.

Bakan Reynders’in onur konuğu olduğu yemekte  Türkiye Cumhuriyeti Brüksel Büyükelçisi Hakan Olcay, AB Nezdinde Türkiye Daimi Temsilcisi Büyükelçi Selim Yenel, Brüksel Başkonsolosu Ali Barış Ulusoy, Schaerbeek Belediye Başkan Yardımcıları Sait Köse ile Sadık Köksal, Başbakan Louis Michel’in Danışmanı ve Evere Belediye Meclis üyesi Belma Tek, TÜSİAD Brüksel Temsilcisi Bahadır Kaleağası, Galatasaray Kulübü’nün eski Başkanı Ünal Aysal, Sanayici Yılmaz Özcan, Mimar Şefik Birkiye,  Burçak İnal, Fazilet Cinaralp, Lale Sener, İşadamları Mahmut Korkmazer, Orhan Liman, Ali Osman Kaya, Battal Tanrıkulu, Abdurrahman Tanrıkulu ve kalabalık 150'ye yakın davetli yer aldı.

TUSİAD Brüksel Temsilcisi Bahadır Kaleağası’nın sunumuyla başlayan konferans’ta TOSED Başkanı Yaşar Tümbaş, «şahsım ver Yönetim kurulumuz adına  Belçika Krallığı Federal Hükümeti Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Sayın Didier Reynders’in onur konuğu olarak aramıza katıldığı etkinliğimize hoş geldiniz. Belçika ve Türkiye arasında artan ilişkilerin devamını diler, katılımlarınızdan dolayı hepinize teşekkür ediyorum. Bu benim iki yıllık görevimin son etkinliği oldu. Bu nedenle de mutluyum. Yeni göreve gelecek arkadaşlarımıza da şimdiden başarılar diliyorum» dedi.

Daha sonra konuşmasını yapan Dışişleri Bakanı Didier Reynders şu mesajları verdi.

«Öncelikle bu güzel konferansı tertip eden TÖSED Başkanı ve Yönetim Kuruluna teşekkürlerimi bildirerek sözlerime başlamak istiyorum.

Biz Türkiye ilişkilerimize önem vererek, Türk Cumhurbaşkanı en üst düzeyde ağırladık. Europalia Türkey Festivaliyle ikili ilişkilerimizi geliştirdik. Bir Nato ülkesi olan Türkiye bizim için önemlidir. AB yolunda Türkiye’nin attığı adımları destekliyoruz. Ekonomik ve yatırım anlamında bir çok anlaşmalar yaptık. Bir çok işadamımız Türkiye’de yatırımlar yapmakta. Türk işadamlarıda ülkemizde yatırımlarına devam ediyor, bu son derece önemlidir.

Terör global bir bela olup, insanlığın baş belası olmuştur. Avrupa’da ilk saldırı 2014 yılının Mayıs ayında bizim ülkemizde gerçekleştirilmiştir. Bilidiğiniz gibi Yahudi Müzesi’ne yapılan saldırıda ölen ve yaralananlar olmuştu.
Bu terör saldırısıyla, terörizmin ilk mağduru biz olduk. O saldırıda dört kişi hayatını kaybetti. Suriye’ye gidip gelen genç bir Fransız tarafından gerçekleştirilmişti bu saldırı. Daha sonra bu şahıs Marsilya’da yakalandı. Şimdi birçok ortakla bir araya gelerek terör konusunda  çözümler arıyoruz” diye konuştu. Terörizme karşı Kısa bir süre önce iki ülkenin Dışişleri Bakanlıkları arasında bilgi alışverişinde bulunmak üzere başlattığımız toplantılara önümüzdeki haftalarda devam edeceğiz» dedi.

Daha sonra Bakan Didier Reynders sözlerine şu şekilde devam etti. «Europalia Turkey» projesiyle güzel bir birlikteliğimiz oldu. Dört aylık bir etkinlik takviminin ardından bu proje sona eriyor. Çok yoğun bir katılımla gerçekleşti. Sadece Brüksel’de değil de bütün yurtta çeşitli etkinlikler yer ald « dedi.
Bakan, «Türk yetkililerinin Ekim ayında Ab’ye vizenin kalkarak giriş yapılabileceği yönündeki smzlerini erken açıklamalar olarak gördüğünü bu konuda yapılması gerkenlerin olduğunu vurguladı»            

Konferans sonrası TÖSED Başkanı Yaşar Tümbaş, Dışişleri Bakanı Didier Reynders’e Osmanlı motifleri işlemeli bir vazo hediye etti.
Sıcak bir ortamda gerçekleştirilen yemekli konferans ikili görüşmeler ve basına verilen görüntülerle son buldu.

www.belcikaaydinhaber.com