VATANDAŞLARI BAŞKONSOLUSLUKTA BİLGİLENDİRDİLER

Türkiye Cumhuriyeti Brüksel Başkonsolosluğu’nda düzenlenen bilgilendirme toplantısında vatandaşlar yeni çıkan yasalarla ilgili olarak bilgiler verilerek, vatandaşların soruları cevaplandırıldı.

Yurt dışındaki vatandaşlarımızın oy kullanma haklarını elde etmesi, ülkeyi yöneten siyasi iradenin de yurt dışındaki vatandaşların sorunlarıyla daha da yakından ilgilenmelerine vesile oldu.

Ülkemizde yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızın pasaport harçları, doğum yardımları, gençlerin evliliklerine katkı, emeklilik, araba süresi ve bedelli askerlik gibi konu başlıkları yeni düzenlenen yasalar kanunlaşarak, yürürlüğe girmiş oldu. Türkiye Cumhuriyeti Brüksel Başkonsolosluğu’nda düzenlenen bilgilendirme toplantısında vatandaşlar yeni çıkan yasalarla ilgili olarak bilgiler verilerek, vatandaşların soruları cevaplandırıldı.

Başkonsolos Ali Barış Ulusoy’un himayesindeki bilgilendirme toplantısına Muavin Konsolos Ahmet Yavuz Aybaş, Çalışma Müşavir Vekili Fatih Er ile konunun uzmanları katılarak vatandaşları bilgilendirip sorularını detaylı olarak cevaplandırdılar.

Bilgilendirme toplantısını değerlendiren Boşkonsolos Ulusoy, « Bilindiği gibi hükümetimiz yurtdışında yaşayan vatandaşlarımıza yönelik bir dizi yeni yasalar çıkarmış olup, vatandaşlarımızı çıkan yeni yasalarla ilgili olarak geniş bir şekilde bilgilendirmeyi planladık. İlkini Charleroi’de gerçekleştirdiğimiz bilgilendirme toplantısının bugün ikincisini de sizlerle gerçekleştirmekteyiz.

Emeklilik, bedelli askerlik, doğum yardımı, araba suresi gibi konularla ilgili sorularla sık sık karşılaşmaktayız. Bu konuda uzman olan arkadaşlarımızla hem sizleri bilgilendirecek, hem de sorularınızı cevaplayacağız. Hepinize katılımlarınızdan dolayı teşekkür ediyorum » dedi.


Öalışma Müşaviri Fatih Er, geniş geniş emeklilik ile ilgili çalışmaları aktararak, sözlerine şu şekilde devam etti : « Vatandaşlarımızın en çok sordukları sorulardan birisi olan Emeklilik sorunu hakkında sizler kısaca bililer aktarıp, daha sonra sorularınızı cevaplayacağım. Bilindiği gibi, yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızın çalışma sürelerini borçlanmaları ve emekli olmaları konusu yakın zamanda son değişikliklerle Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nca açıklanmış ve bu yönde vatandaşlarımızın borçlanmaları ile ilgili çalışmalar devam ediyor. Diğer ülkelere nazaran Belçika’nın kendine has özellikleri var. Bir kere 3201 Sayılı kanun gereği vatandaşlarımız yurtdışında geçen süreleri borçlanabiliyorlar. Böylece emekli olma hakkı elde edebiliyorlar » dedi.

Muavin Konsolos Ahmet Yavuz Aybaş ise, « Yurtdışındaki vatandaşlarımızla ilgili olarak çıkan yasaları » anlatarak özellikle, Bedelli askerlik ile ilgili olarak 6000 euro’dan 1000 euro’ya inen son yasa ile ilgili değişiklikler hakkında bilgi verdi.  Aybaş,  yasadan yararlanacak olan vatandaşlarla ilgili olarak çıkan yeni düzenlemelerle ilgili detaylı bilgiler aktararak, sözlerine şöyle devam etti : « Yeni düzenleme ile askerlik sorunu olan vatandaşlarımızın bedelli askerlik konusundaki yükümlülükleri konusunda işlemlere başladık. Bunun için randevulu sisteme geçtiğimiz için randevu alarak, sorunlu vatandaşlarımızı bekliyoruz. Elbette istenilen belgeler var. Bu belgelerin neler olduğunu buradan vatandaşlarımıza duyurduk. Konsolosluk vebsitemiz ortamında da bu bilgiler var. Vatandaşlarımızın şuna dikkat etmeli bir kere bu 1000 Euro’luk indirimden yararlanmak için en geç 31 aralık 2017 tarihine kadar başvurmaları gerekiyor. Başvuracakların en az yurtdışında 1095 gün çalışmış olması gerekiyor’ dedi.

Vatandaşlar uzman memurlardan da uzun uzun bilgiler alarak rahatlamış bir şekilde toplantıdan ayrıldılar.

www.belcikaaydinhaber.be