~~YANSIMA SÖZCÜKLER/ Mehmet Gıyas AZERİTÜRK

Pandemi pazarlarının iyi tarafları da var. Aylardır sokağa çıkamıyor, alışverişe gidemiyoruz. Bu alışverişten hoşlanmayanlar için iyi olurken, eş, dost, akraba gezmelerini sevenler için adeta zulüm oldu diyebiliriz. Bizler ansiklopedi kuşağıyız. Taksitle aldığımız yetmezmiş gibi, kupon biriktirerek, gazetelerden fasikül fasikül toplayıp matbaalarda ciltlettirdiğimiz çokça ansiklopedilerimiz de oldu. Bizler, "okumayı sevmiyorsan ansiklopedi oku" diyen öğretmenlerin, öğrencileri olduk. Bende bu kuşağın temsilcisi olarak pandemi pazarlarında dijital ansiklopedi okumayı ihmal etmedim.

Pandemi  pazarlarının iyi tarafları da var. Aylardır sokağa çıkamıyor, alışverişe gidemiyoruz.  Bu alışverişten hoşlanmayanlar için iyi olurken, eş, dost, akraba gezmelerini sevenler için adeta zulüm oldu diyebiliriz. Bizler ansiklopedi kuşağıyız. Taksitle aldığımız yetmezmiş gibi, kupon biriktirerek, gazetelerden fasikül fasikül toplayıp matbaalarda ciltlettirdiğimiz çokça ansiklopedilerimiz de oldu. Bizler, “okumayı sevmiyorsan ansiklopedi oku” diyen öğretmenlerin, öğrencileri olduk.  Bende bu kuşağın temsilcisi olarak pandemi pazarlarında dijital ansiklopedi okumayı ihmal etmedim. 

Geçen pazar, dilimizdeki “yansıma sözcükler”e baktım. Unuttuğum çok şeyi hatırlar oldum. Şöyle açıklanıyor yansıma sözcükler:  “Yansıma, doğada bulunan canlı veya cansız varlıklara ait olan seslerdir. Bu seslerin çıkarılma biçimleri sözcükler ile ifade edilmiştir. Bu şekilde ifade edilen sözcüklere yansıma sözcük adı verilir. Diğer bir anlamıyla, doğada yer alan bir sesin taklit edilmesiyle ortaya çıkan sözcüğe yansıma sözcük denir.” Sözlük, örnekler de vermiş.

- Abimin gece çıkardığı horultu sesinden dolayı uyuyamadım.

- Yansıma sözcük: Horultu

- Kapı gıcırtısı yüzünden erken kalktım.

- Yansıma sözcük: Gıcırtısı

- Dışarıdan pat diye bir ses geldi.

- Yansıma sözcük: Pat

- Yanımızdan vın diye bir araba geçti.

- Yansıma sözcük: Vın

. Hışırtı evin ön tarafından geliyor.

- Yansıma sözcük: Hışırtı

-Filmi izlerken sıkıntıdan patlayacak gibi oldum.

- Yansıma sözcük: Patlayacak

Bunları okurken haftalardır evimdeki HD Televizyonun yüksek çözünürlüklü görüntüsü ile zihnime, beynime yansıyanları düşündüm. Tedirgin oldum. Pazar sabahı Mayfa Liderinin dijital medyadan yansıyan horultusundan uyuyamadım. Yıllardır kapalı kalmaktan paslanmış, açılınca gıcırdayan derin devletin kapı gıcırtısından rahatsız oldum. Devletin dışından devlet adına pat diye gelen,  seslerden irkildim.

Onca yıldır yanımızdan vın diye geçerek nereye gittiğini bilmediğimiz tırların varlığından, ürktüm.

Devletin kurumlarından gelen hışırtıları duyunca uykularım kaçtı.

Adeta bir gerilim filminin ürperttirici efektleri gibi duyduğum her sesten, gördüğüm her görüntüden içim sıkıldı patlayacak oldum.

Yansıma sözcükleri okurken, hayatın gerçek yansımaları ile karşılaşmak, yıllardır bu gerçeklerin arasında habersiz yaşamak, insanın aidiyet duygusunu incitiyor. Bunlar benim ülkemde mi yaşanıyor? demekten kendimi alıkoyamıyorum.

Ekranlardan yansıyanlar ne yazık ki yansıma sözcüklerin anlam ayrımında yeni bir başlığı da ortaya koyuyor. Türkçemiz böyle zenginleşmesin istiyoruz.

Daha neler yansıyacak, yansıma sözcükler ne kadar hayatımızı yönlendirecek bir başka pazarı bekleyip göreceğiz.