Türkleri kılıçtan geçiren örgütü Zelenski böyle övdü... Ayakta alkışladılar

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, dün telekonferans yoluyla Yunan Parlamentosu'na konuştu. Zelenski'ye iki Azov Taburu komutanı eşlik etti. Zelenski, 19. yüzyılda Osmanlı'ya isyan eden ve Mora'da on binlerce Türk'ü katleden ve Ukrayna'nın Odessa şehrinde kurulan Filiki Eterya örgütünü övdü. Yunan Parlamentosu, Zelenski'yi ayakta alkışladı.

~Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, dün telekonferans yoluyla Yunan Parlamentosu’na konuştu. Zelenski’ye iki Azov Taburu komutanı eşlik etti. Zelenski, 19. yüzyılda Osmanlı’ya isyan eden ve Mora’da on binlerce Türk’ü katleden ve Ukrayna’nın Odessa şehrinde kurulan Filiki Eterya örgütünü övdü. Yunan Parlamentosu, Zelenski’yi ayakta alkışladı.

~Volodimir Zelenski, Yunan Parlamentosu’na seslendi.

Ukrayna lideri, 1821’de Osmanlı’ya isyan eden ve Mora ile Girit’te on binlerce Türk’ü katleden ve Türkçe’de “Dostluk Cemiyeti” anlamına gelen Filiki Eterya örgütünü şu sözlerle övdü: “Filiki Eterya, burada, Odessa’da kuruldu. Yunan devrimcileri, dün ya bağımsızlık ya da ölüm diyorlardı. Biz de bugün aynısını söylüyoruz. Tıpkı geçmişte olduğu gibi şimdi de Helenizm’in merkezi olan Odessa tehdit altındadır. Bugün Yunanistan ve Ukrayna arasında da bir Filiki Eterya kurulabilir.”

~FİLİKİ ETERYA VE TÜRK KATLİAMLARI
Filiki Eterya 1814’te kuruldu. İstanbul ve Batı Anadolu’yu ele geçirerek “Megali İdea” yani “Büyük Yunanistan” fikrini hayata geçirmek istedi.

Filiki Eterya önderliğinde örgütlenen Yunan güçleri, 1821’de Osmanlı’ya isyan etti.

Ağustos 1821’de, Yunanistan’ın Mora Yardımadası’nda bulunan Navarin şehrini ele geçirdi.

Yunan güçleri, Türklerle anlaşma yaptı ve Türkler mallarını bırakırsa, şehirden güvenle ayrılabileceklerinin sözünü verdi.

BEBEKLERİ KAYALARA VURARAK KATLETTİLER
Türkler mallarını teslim ettikten sonra ise Filiki Eterya tarafı, anlaşmaya ihanet etti ve Türklere saldırdı.

Üç binden fazla Türk katledildi. İskoç tarihçi George Finlay, olayı şöyle anlattı:

“Yaralanan kadınlar, kollarında bebeklerle denize koştu. Yunan güçleri, kadınların üzerine ateş açtı. Bebekler kayalara vurularak öldürüldü. Üç-dört yaşındaki çocuklar denizde boğularak katledildi.”

BÜTÜN MÜSLÜMANLARI HEDEF ALDILAR

Mora Yarımadası’ndaki Tripoliçe şehri, 23 Eylül 1821’de Yunan güçlerinin eline geçti.

Şehirdeki 20 bin Türk ve binlerce Arnavut kökenli Müslüman katledildi.

Katliamdan sorumlu Yunan komutan Teodoros Kolokotronis, anılarında 20 bini Türk olmak üzere 32 bin kişinin katledildiğini yazdı. Kolokotronis, katledilen Türklerin cansız bedenleri yüzünden atının nallarının toprağa değemediğini söyledi.