UKRANYA VE SURİYE'DE Kİ GELİŞMELERDEN DOLAYI İNSANLIK DİKEN ÜSTÜNDE

Rusya ve ABD savaş uçakları Suriye'de it dalaşına girdi. Yürekler ağıza geldi. Gelişmeler ve çatışmaların olası bir üçüncü dünya savaşına evrilmesi endişe yaratıyor.

Rusya ve ABD savaş uçakları Suriye'de it dalaşına girdi. Yürekler ağıza geldi. Gelişmeler ve çatışmaların olası bir üçüncü dünya savaşına evrilmesi endişe yaratıyor.

~Türkiye’nin Suriye operasyonu gündemdeyken ABD ve Rusya arasında çatışma riski

Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinde bir askeri operasyon yapması gündemdeyken ülkeden gelen haberler endişeleri artırdı. Bu hafta içerisinde Rusya ve ABD'nin iki kez karşı karşıya geldiği ve bölgede çatışma riskinin arttığı belirtildi.

~Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyinde bir askeri operasyon yapması gündemdeyken ülkeden gelen haberler, ABD ve Rusya’nın Suriye’de çatışma riskini yeniden gündeme getirdi.

ABD merkezli The Wall Street Journal gazetesi, ABD ve Rusya arasındaki gerilimin ‘kırılma noktası’na geldiğine dikkat çekerken, bu hafta içerisinde Suriye’deki Rus ve ABD askerleri arasında iki önemli olay yaşandığını duyurdu. Gazete konuşan üst düzey ABD askeri yetkilileri, artan gerilimin doğrudan bir çatışmayla sonuçlanabileceğine dair endişelerini dile getirdi.

Bu haftanın başlarında, Rus hava kuvvetleri, Suriye’nin Irak sınırında, Tanf geçiş noktasının yakınındaki hedefleri vurdu. Al-Tanf, Suriye’deki koalisyon faaliyetlerinin bir parçası olarak yaklaşık 200 askerin bulunduğu bir ABD üssüne ev sahipliği yapıyor.

ABD SAVAŞ UÇAKLARINI HAVALANDIRDI

WSJ, hedef alınan bölgede, omurgasını terör örgütü PKK/YPG/PYD’ye dayandıran Suriye Demokratik Güçleri’nin bulunduğunu yazdı.

Channel 12 News’in haberine göre de olaydan kısa bir süre sonra, iki Rus savaş uçağı ABD baskınının gerçekleştiği yere geldi ve oradaki Amerikan faaliyetleri hakkında istihbarat topladı. Bir ABD askeri sözcüsüne göre, cevaben bölgeye ABD F-16 savaş uçakları gönderildi ve Rus uçaklarının bölgeyi terk etmesi istendi.

ABD Ordusu Merkez Komutanlığı komutanı General Eric Corilla, “Yanlış hesaplamalardan veya gereksiz çatışmalara yol açabilecek herhangi bir eylemden kaçınmaya çalışıyoruz. Bu bizim görevimiz. Ancak Rusların son davranışları son derece kışkırtıcı.” dedi.

KUZEY IRAK’A TAHIL TAŞIDILAR

Öte yandan, Suriye medyası da omurgasını terör örgütü PKK/YPG/PYD’ye dayandıran Suriye Demokratik Güçleri’nin dün gece geç saatlerde ABD askeri konvoyuyla birlikte Irak’ın kuzeyine tonlarca tahıl taşıdığını duyurdu.

Suriye Devlet ajansı SANA’ya konuşan yerel yetkililer, isimlerinin açıklanmaması kaydıyla Cezire Bölgesi silolarından buğday ekinleri yüklü 40 askeri aracın Cumartesi günü El Ya’rubiyah bölgesindeki El Velid sınır kapısından geçerek Irak topraklarına girdiğini söyledi.

***********************************

~Üst düzey İngiliz general uyardı: Savaşa hazırlanın!

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, Kazakistan Devlet Başkanı Kasım Cömert Tokayev'i hedef alan tarihi konuşmasının yankıları sürerken, tehdidin ardından İngiltere'de orduya 'savaşa hazırlanın' talimatı verildiği ortaya çıktı.

~Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinde 116’ncı gün geride kalırken, İngiliz ordusunun komutanı General Sir Patrick Sanders’in birliklerine, Putin’in ordularını savaşmaya ve yenmeye hazırlanmalarını söylediği ortaya çıktı.

Sanders, Üçüncü Dünya Savaşı çıkmasının olası olduğunu belirtirken, “Rusya’ya karşı savaşmaya ve onu yenmeye hazırlanın mesajı” yayınladı.

Sanders, birliklerine bir mesaj göndererek, ‘1941’den beri Avrupa’da kıtasal bir gücü içeren bir kara savaşının gölgesinde Ordunun komutasını üstlenen ilk Genelkurmay Başkanıyım… Rusya’dan gelen kalıcı tehdit, yeni bir güvensizlik dönemine girdiğimizi gösteriyor.
Ordumuzu olabildiğince etkili hale getirmek benim tek görevim. Bu zamanı ve fırsatı değerlendirmeliyiz.” dedi.

~PUTİN’İN TEHDİDİNİN ARDINDAN GELDİ

İngiliz generalin mesajı Putin’in NATO ülkelerini tehdit etmesinin ardından geldi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Avrupa’daki devletler için ‘Onlar tarihi Rusya’nın bir parçası’ demişti.

Putin, bu açıklamayı, Doğu Ukrayna’da kendi kendini ilan eden halk cumhuriyetleri Donetsk ve Luhansk’ı tanımadığını sansasyonel bir şekilde ilan eden Kazak Cumhurbaşkanı Kassym-Jomart Tokayev’in sözlerinin ardından yapmıştı.

Dış Politika Araştırma Enstitüsü’nden Maximilian Hess, İngiliz The Telegraph gazetesine yaptığı açıklamada, Putin’in Tokayev’e verdiği cevabın ‘açık bir tehdit’ olduğunu söyledi.

SPIEF konferansında uzun bir konuşma yapan Putin, ABD’yi ‘Tanrı’yı "‹"‹oynamakla’ ve Batı yaptırımlarının Rusya ekonomisi üzerindeki etkisini görmezden gelirken ülkelere ‘sömürgeler’ gibi davranmakla suçladı.