BEIGDER TANITIM VE İFTAR PROGRAMINDA SİYASİLERDEN TAM DESTEK

Belçika'da resmi kuruluşunu tamamlayarak, hizmete başlayan kısa adı "˜BEIGDER'olan "˜Belçika Iğdırlılar Derneği' Avrupa ve Belçika'nın başkenti Brüksel'de tanıtım ve iftar programıyla çalışmalarına start verdi.

Belçika’da resmi kuruluşunu tamamlayarak, hizmete başlayan kısa adı ‘BEIGDER’olan ‘Belçika Iğdırlılar Derneği’ Avrupa ve Belçika’nın başkenti Brüksel’de tanıtım ve iftar programıyla çalışmalarına start verdi.

Brüksel Schaerbeek’de bulunan Aspava Restaurant’ta gerçekleştirilen programda, BEIGDER Kurucu Yönetim Kurulu Başkanı Celil Gündoğdu, Başkan Yardımcısı Sener Karaca, Sekreter Sevinç Gürçam, Muhasip Halil Gönültaş ve İletişim Sorumlusu Tolga Ersoy’un davetlilerini karşıladığı programa T. C. Brüksel Başkonsolosluğu Muavin Konsolosu Fethi Akkan, Brüksel ve Wallonie Parlamento Milletvekili Sadık Köksal, Brüksel Milletvekilleri Şevket Temiz, Hasan Koyuncu, İbrahim Dönmez, Belçika Eski Başbakan danışmanı Belma Tek, Schaerbeek Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Bilge, Schaerbeek Belediye Meclis Üyesi Döne Sönmez, Turkish Lady Genel koordinatörü Derya Alıc, Ehlibeyt Cami İmamı Ramil Kahramanov, Belçika Azerbaycan Dostluk Cemiyeti Başkanı Ayhan Demirci, Radyo Gar kurucusu ve program yapımcısı Zana Eminli Acar, Gazeteci-Yazar ve 8. gün program yapımcısı Fikret Aydemir, Kanal On4 Belçika Temsilcisi Selman Karakurt, Gazeteci Cemal Kapaklıkaya, Ehlibeyt Basın Sorumlusu H. İsmail Kayı, STK Temsilcileri, İşadamları, BEIGDER Kurucu üyeleri yanında Iğdırlı vatandaşlarımız katıldı.

Program Hüseyin Bağcı’nın başarılı sunumu ile başladı. Bağcı, derneğin çalışmaları ve program ile ilgili bilgiler verdi. Dernek yönetiminden Genç Siyasetçi Mehdi Akbal, Iğdır ili tarihi ve coğrafyasından, Yönetim Kurulu İletişim ve Halkla İlişkiler Sorumlusu Akademisyen Tolga Ersoy ise derneğin amaçları hakkında bilgiler aktardı.

BEIGDER BAŞKANI GÜNDOĞDU "BİZ ÇALIŞMALARIMIZLA ASYA VE AVRUPA'DA BULUNAN HEMŞERİLERİMİZ İÇİN GÖNÜL VE YARDIMLAŞMA KÖPRÜSÜ KURUYORUZ"

BEIGDER Yönetim ve Kurucu Başkanı Celil Gündoğdu ise, davetlileri selamlayarak yaptığı konuşmasında: “Saygı değer Muavin Konsolosum, Sayın Milletvekilerimiz Sayın Siyasiler, STK Temsilcileri, hanımefendiler, beyefendiler, Belçika’da Iğdırlılar olarak kurmuş olduğumuz ‘Belçika Iğdırlılar Derneğimizin tanıtım ve iftar programına teşriflerinizden çok mutlu olduk, hepinizi saygıyla selamlıyorum.

Bizler, Belçika Avrupa’nın Başkenti Brüksel’de hizmet verme adına yola çıkıyoruz. Belçika genelinde bulunan 5 bine yakın Iğdırlı hemşerilerimizi bir çatı altında toplayarak, kendi kültürel ve inançsal değerlerimizi koruyarak, diğer toplumlarla da dayanışma ve yardımlaşma adına hizmet vereceğiz. Bizler güneşin güzel ülkemiz Türkiye’ye ilk doğduğu şirin ve yeşil Iğdır şehrinin mensupları olarak, belçika’da Belçika barış ortamına katma değer sağlayacak faaliyetlerle hem buradaki hem de ülkemizdeki hemşerilerimize hizmet edeceğiz.

Amaçlarımız arasında imkanı olmayan Üniversitelilere burs, öğrencilere eğitim yardımları, engelli vatandaşlara akülü arabalar, sağlık ve tıbbı malzemeler, afet durumunda her türlü katkıyı sunma adına yardımlaşma, dayanışma çalışmalarında bulunacağız.

Tüm bunların yanında Belçika ve Iğdır ve yöremiz yerel yönetimleriyle tanışmaları sağlayarak kardeş şehir projelerini geliştireceğiz. Avrupa kültürünün Ülkemizde  ülkemiz başta olmak üzere yöremiz Iğdır’ın kültürel ve turizm değerlerini Avrupa’daki dostlarımıza tanıtacağız.

Bizler alışılagelmiş bir dernek anlayışının ötesinde ‘İmam Ali’ (as)’ın buyurduğu gibi ‘Ademiyet merkezli çalışmalarda bulunarak Belçika’da yaşayan diğer STK ve toplumlarla da ‘Önce insan’ anlayışıyla diyaloglar kurarak, barış, kardeşlik ve komşuluk ilişkileriyle çalışma öncelik hedeflerimizden olacaktır.

Bu zorlu mücadelede tüm BEIGDER Yönetim kurulumuz üyeleri başta olmak üzere tüm Iğdır ve Yöresi hemşerilerimizi derneğimize üye ve davet ediyor, kuruluşumuz aşamasında bizlere yardımcı olan tüm Belçika resmi kurullarına da Belçika Kralı Sayın Phillippe’nin şahsında teşekkür ediyoruz. Bu programımızı haber yapan kanal On4 Belçika Temsilcisi Selman Karakurt, Basın mensupları Cemal Kapaklıkaya, Zana Eminli Acar, Fikret Aydemir, İsmail Kayı’ya çok teşekkür ediyoruz” dedi.

ANVERS BAŞKONSOLOSU’NUN BEIGDER’E GÖNDERDİĞİ MESAJI SİZLERLERLE PAYLAŞIYORUZ

T. C. Anvers Başkonsolosu Batu Kesmen, yoğun programından dolayı iftarımıza katılamadığından üzüntü duyduğunu söyleyerek, gönderdiği mesajında şunları ifade etti.

Belçika Türk toplumunun Saygıdeğer Iğdırlı üyeleri, Hepinizi saygıyla selamlıyorum.

Celil Bey’e verdiğim sözü, ani gelişen mücbir bir sebepten dolayı yerine getiremeyip, bugün sizlerle birlikte olamadığım için öncelikle hepinizden tek tek özür diliyorum. Ramazan ayının yardımlaşma ve birliktelik duygusuyla dolu bu anlamlı günlerinde, Belçika’daki Iğdırlı vatandaşlarımız arasındaki dayanışmayı ve birlikteliği güçlendirmek amacıyla kısa süre önce kurulan Belçika Iğdırlılar Derneği’nin yönetici ve üyelerine tebriklerimi sunuyorum. Hemşeri dernekleri, yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızın kurumsal bir zeminde bir araya gelebilmeleri için en önemli yapı taşlarını oluşturmaktadırlar. Hatta, hemşeri dayanışması, bu dernekleri, diğer sivil toplum kuruluşlarına oranla daha uzun ömürlü ve etkili kılmaktadır.

Kökeni Iğdır ve Iğdır’a komşu Ağrı, Kars ve Ardahan illerimizden olan vatandaşlarımızı bir bütün olarak değerlendirdiğimizde, 11.000’e yakın bir hemşeri grubundan söz etmemiz mümkündür. Bu ciddi bir sayıdır.  Hitap edeceği bu insan gücüyle birlikte, Iğdırlılar Derneğimizin uzun yıllar boyunca hem Belçika’daki Iğdırlılara hem de Belçika Türk toplumunun geneline çok anlamlı katkılar ve hizmetler sunacağına inanıyorum. Bu duygu ve düşüncelerle hepinizi tekrar saygıyla ve muhabbetle selamlıyor, yaklaşan Kadir Geceniz ve Ramazan Bayramınızı tebrik ediyor, sağlık ve mutlulukla hep birlikte nicelerine kavuşmamızı diliyorum.”  Batu Kesmen T.C. Anvers Başkonsolosu

BEIGDER’E SİYASİLERDEN TEBRİK VE TAM DESTEK

Daha sonra sırasıyla Brüksel ve Wallonie Parlamento Milletvekili Sadık Köksal, Brüksel Milletvekilleri Şevket Temiz, Hasan Koyuncu, İbrahim Dönmez, Belçika Eski başbakan danışmanı Belma Tek, Schaerbeek Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Bilge selamlama konuşması yaparak, “Belçika özellikle Brüksel’de yaşayan Iğdırlıların bazılarını yakından tanıdıklarını” belirterek, “Belçika’da yaşayan Iğdırlıların dernekleşmesi geç kalınmış bir konu olmasına rağmen, kurulan derneği sevinç ve mutlulukla karşılıyoruz. Başkan Sayın Celil Gündoğdu şahsında tüm kurucu Yönetim kurulunu tebrik ediyor, her zaman her konuda yanlarında olacağımızı belirtiriz” diyerek, tüm Iğdırlıları tebrik ettiler”

Sıcak ve samimi bir ortamda gerçekleştirilen program ezanın okunması ve iftarların açıldı. Ehlibeyt Alimi Ramil Kahramanov'un okuduğu dualarla program son buldu. 

BELÇİKA IĞDIRLILAR DERNEĞİ KURUCULAR VE GEÇİCİ YÖNETİM KURULU ÜYELERİ

  1. Celil Gündoğdu  (Başkan)
  2. Yener Karaca   (Başkan Yardımcısı)
  3. Sevinç Gürçam  (Sekreter)
  4. Halil Gönültaş  (Muhasip)
  5. Tolga Ersoy      (İletişim Sorumlusu)
  6.  Hüseyin Bağcı
  7.  Mehmet Aytekin
  8.  Serkan Karaca
  9.  Mehdi Akbal
  10.  Hasan Ağırkaya

              DENETİM KURULU ÜYELERİ

  1.  Av. Gencehan Kılıçlar (Başkan)
  2.  Servet Gülmez
  3.  Ferdi Asi
  4.  Hasan Karaca

**************************

IĞDIR  İLİ HAKKINDA GENEL BİLGİLER

Yüzölçümü : 3.539 Km2    İl Trafik Kodu : 76     Telefon Kodu : (0476)

 Nüfus : (2009) 203.486

 Iğdır Doğu Anadolu Bölgesinin Erzurum-Kars bölümünde yer alır. İlin kuzey ve kuzeydoğu sınırını Aras Nehri ve bu nehrin yatağı boyunca Ermenistan sınırı oluşturmaktadır. İlin doğu ve güneydoğu sınırını Nahcivan ve İran, güney sınırını Ağrı ili, batı ve kuzeybatısını ise Kars ili oluşturur. Iğdır ülkemizin üç ülke ile sınır kapısı olan tek ili konumundadır. Bu kapılardan sadece Azerbaycan''''''''a bağlı Nahçivan Muhtar Cumhuriyeti ile olan sınır kapısı açıktır.

İlin yüzölçümü 3,539 kilometre karedir. Iğdır dünya coğrafyasında eşine ender rastlanabilecek bir özelliğe sahiptir. Bir yanda ülkemizin en büyük ve dünyanın sayılı büyük dağlarından biri olan Büyük Ağrı Dağı'nın 5165 metre yüksekliğindeki buzullarla kaplı sivri tepeleri ile diğer taraftan yüksek Doğu Anadolu platosunda ortalama rakımı 800-900 metre arasında değişen ve turunçgiller ile zeytin dışında her türlü sebze ve meyvenin bolca yetiştirilebildiği bereketli Sürmeli çukurunu bünyesinde iç içe barındırmaktadır. İlin güneyinde yükselen Ağrı Dağı'nın zirvesindeki kar ile ovada yetişen pamuğun rengi soğuk ve sıcağı adeta yan yana getirmektedir. Bu özellikleri onun ülkemiz genelinde "Doğu'nun Çukurovası" olarak tanınmasını sağlamıştır.

Iğdır, bir merkez ilçe olmak üzere Tuzluca, Aralık ve Karakoyunlu ilçeleri ile birlikte 4 ilçe, 3 belde, 156 köy yerleşiminden oluşmaktadır.

Iğdır adını, Oğuz Kağan'ın en küçük oğlu Deniz Alphan'ın en büyük oğlu IĞDIR Bey'den almıştır.

İLÇELER: Iğdır (merkez), Aralık, Karakoyunlu, Tuzluca.

COĞRAFYASI Doğu Anadolu Bölgesinin Erzurum-Kars bölümünde yer alan Iğdır ilinin kuzey ve kuzeydoğu sınırını Aras Nehri ve bu nehrin yatağı boyunca geçen Ermenistan sınırı teşkil eder.  Bölgenin doğu ve güneydoğusunda Nahçivan ve İran, güneyinde Ağrı ili, batı ve kuzeybatısında Kars ili yer almaktadır. İlimiz, yer küresinin 44 doğu 35-57 kuzey enlemleri üzerinde bulunmaktadır.

Sürmeli Çukuru (Iğdır Ovası) Arpaçay'ın Arasla birleştiği Ergüder mevkiinden başlayıp, Aras Nehrinin ülkemiz sınırlarını terk ettiği Türkiye-İran-Nahçivan sınırlarının birleşme noktasına kadar devam eder. Yükseltisi, batıdan doğuya ve güneyden kuzeye doğru azalan bu çukurluğun merkezinde Iğdır şehri kurulmuştur.  www.belcikaaydinhaber.com