Belçika'nın Liege kentindeki Saint-Nicolas'ta, bin 300 kişilik Kanuni Sultan Süleyman Camisi'nin temeli törenle atıldı. Kanuni Sultan Süleyman Cami Derneği Başkanı Sezai Öksüz “10 yıldır bu proje üstünde çalışıyorduk.
Belçika'nın Liege kentindeki Saint-Nicolas'ta, bin 300 kişilik Kanuni Sultan Süleyman Camisi'nin temeli törenle atıldı. Kanuni Sultan Süleyman Cami Derneği Başkanı Sezai Öksüz “10 yıldır bu proje üstünde çalışıyorduk.
İhtiyaç vardı. Şimdi kısmet oldu. Liège Bölgesi’nde Türk ve Müslümanların 50 yıllık göç varlığı sonrası, bu projenin bugün doruk noktasında bulunması, güzel bir "birlikte yaşam" niyetin ortak isteğini belirtmekte. Bu projenin mevcut bulunan yapı ve sosyal doku içine entegre olması için özel bir çalışma gerekiriyordu ve gereken yapıldı. Mimarlarımız, Pierre BLONDEL ve Nicolas DUVIVIER gerçekten, mevcut dokuya saygı ile ve nihai hedef sembolleri korumakla, yani minare ve kubbeyi, bu tasarım ile, birleştirmeyi başardılar.Bugün bu proje, bu bölgede değişik kökenden oluşan mahalle sakinlerinin bütünleşmesinde bir dönüm noktasını oluşturuyor ”dedi ve projelendirme ve inşaat ruhsatı alınmasında emeği geçenlere ve destek olanlara teşekkür etti.
Belçika Diyanet Vakfı Başkanı ve Din İşleri Müşaviri Halife Keskin “camilerin Avrupalı Türklerin toplumsal yaşamındaki önemini” vurguladı ve cemaattan cami inşaatını desteklemesini istedi.
T.C. Brüksel Başkonsolosu Ali Barış Ulusoy, anavatanlarından binlerce kilometre uzakta yaşayan vatandaşlar için camilerin daha büyük ve özel bir anlam taşıdığını belirterek, "Avrupa ülkelerine 50 yıl önce göç eden vatandaşlarımızın etrafında kenetlendikleri ilk mekanların camilerimiz olduğunu, ilk dernekleşme çabalarının camiler atrafında başladığını hatırdan çıkarmamamız gerekiyor" dedi.
Saint-Nicolas Belediye Başkanı Jacques Heleven ise cami projesinde emeği geçenlere teşekkür ederek, bu konuda işbirliğine ve destek vermeye hazır olduklarını vurguladı.
Aydoğdu: Liege Türk toplumu sayesinde, başka bir şekilde, yaşam burada yeniden yeşerecek
Liege Belediye Başkanı Willy Demeyer’i temsilen törene katılan Liege Belediye Meclisi Üyesi Mehmet Aydoğdu Fransızca olarak yaptığı konuşmada caminin yapıldığı alanın geçmişini ve madencilerle bağını duygu yüklü bir şekilde anlattı. Aydoğdu “ Liege gibi bir metropol şehrin, Glain mahallesinin kalbinin attığı yerde eskiden bir kömür madeni ocağı vardı. Şimdi ise Türk Toplumu sayesinde ince işçilikli ve çok güzel hazırlanmış bir minaresi, çağdaş mimari kimliği, meditasyona açık cenneti andıran bir bahçe’ye sahip olacak olan olağanüstü bir cami inşa edilecektir. Özellikle tüm müminler, ziyaretçiler ve bu mahalle sakinlerine huzur ve sukünet dolu bir yer olacaktır. Siz, sevgili vatandaşlarımın bu işi yapacak olduğundan dolayı büyük mutluluk ve gurur duyuyorum.” dedi.Çocukluk günlerine gönderme yapan Aydoğdu “Şu anda ise gerçekten duygu doluyum. Bu alan, bu arsa benim için çok önemlidir. 1960'larda birçok madenci arasında, Anadolu’dan kopup gelen babam da bu alanda ve bu maden ocağının derinliklerinde uzun yıllar çalışmıştır. Kardeşlerim ve ben, şimdi harabe halinde olan şu çıkış kapısı önünde işinden çıkacak babamızı beklerdik. Şu anda bulunduğumuz arazi parçası üzerinde « güzel çicekler » diye adlandırılan asansöler vardı eskiden. Liege Türk toplumu sayesinde, başka bir şekilde, yaşam burada yeniden yeşerecek. Avrupa'nın metropol şehirlerinden biri olan Liege sehri, adına layık olacak bir camiye sonunda kavuşacaktır.” şeklinde konuştu.
Aydoğdu konuşmasının son bölümünde diğer konuşmacılar gibi emeği geçenlere teşekkür etti ve “Benim de üyesi olduğum Liege Cami Projesini İzleme ve Yürütme Komisyonu’nu oluşturan Nebahat Erdoğan, Fatma Bilgi, Mustafa Tekatlı ile Sezai Öksüz ve Sayın İmam Mehmet Karakoyun’a hizmetleri için teşekkür ederken bugün bizim burada bir araya gelmemizi sağlayan herkese çeşitli yardımları için ayrıca teşekkür etmek istiyorum.
Bu projeye yakın ilgi ve değerli desteklerini esirgeyemen herkese, özellikle de, Liege anakent Belediye Başkanı Willy Demeyer ve kabinesine, bir önceki dönemde Şehircilik Encümeni olan Michel Firket ve kabinesine, İmar ve İskan dairesi eski genel müdürü Jean-Paul Gomez’e, Liege bölgesi siyasilerine ve halkına ve tüm yardımı geçenlerin tamamına teşekkür etmeyi borç bilirim” dedi
“İzninizle konuşmama işin protokol kısmını kaldırarak Türkçe olarak devam edeceğim, çünkü bugün burada yanlızca dostlarla ve dostça birlikteyiz”diyen Aydoğdu Türkçe olarak devam ettiği konuşmasında ise “ Şu anda gerçekten duygu doluyum. Camimizin inşası yapılacak olan bu alan, bu arsa benim için çok önemlidir. Önümüzden geçen şu yolun öteki kısmında, karşı kaldırımından itibaren bulunan arazi üzerinde büyük bir maden ocağı vardı eskiden. 1970 yılları başında Belçika’ya geldiğimde ilk gördüğüm şey bu maden ocağı olmuştur.
1960'larda birçok madenciler arasında, Anadolu’dan ve yuvasından kopup gelen babam da bu alanda ve bu maden ocağının derinliklerinde uzun yıllar çalışmıştır. Kardeşlerim ve ben, şimdi harabe halinde olan şu çıkış kapısı önünde babamızı beklerdik. Aşağı yukarı 100 metre ileride bulunan evimize hep birlikte dönerdik.
Bir tek babam değil, babam ve annem gibi nice insanlarımız, binlerce büyüklerimiz buralara geldiler. Buralarda zorluklar içinde yaşam savaşı verdiler. Alın teriyle hayatlarını kazandılar ve bizlerin bu günlere gelmemizi sağladılar. Cami projelerimiz de onlarla başlamıştır. Onlara olan borçumuz çok ama çok büyüktür. Onların hepsi birer kahramandır, benim kahramanlarımdır ve bizim kahramanlarımızdır. Bugün burada onların, hepsinin adını anmak mümkün değildir. Onları hiç bir zaman unutmamalıyız.
Liege Türk Toplumu olarak büyük ve çağdaş bir cami projesi için yola çıktık, bir nevi kutsal bir yolculuğa çıktık. Bu süreç içinde, yolculuğumuzun emniyetli ve bereketli olmasını içtenlikle dilerken, hepimize hayırlı uğurlu olsun.” dedi.
200 kişilik konferans salonu ve 100 öğrenci kapasiteli dersliklere sahip olacak şekilde inşa edilen caminin temeline ilk harcı Başkonsolos Ulusoy, Saint-Nicolas Belediye Başkanı Heleven, eski AK Parti Amasya Milletvekili Akif Gülle, Liege Belediye Meclisi Üyesi Mehmet Aydoğdu, Kanuni Sultan Süleyman Cami Derneği Başkanı Sezai Öksüz, Belçika Diyanet Vakfı Başkanı ve Din İşleri Müşaviri Halife Keskin ve Liege Protestan Kilisesi Papazı Jacques Hostetter koydu.
Yaklaşık 11 bin metrekarelik bir alana inşa edilecek olan cami, toplam 3 bin 500 metrekarelik yer kaplayacak. Yaklaşık 1300 kişinin aynı anda ibadet etmesini sağlayacak olan camide, derslikler, konferans salonu, kütüphane gibi birçok bölüm yer alacak. Caminin en ilgi çeken yanı ise minaresi. Caminin mimari projesini üstlenen Nicolas Duvivier ve Pierre Blondel hem Osmanlı izleri taşıyan hem de içerisinde modern mimarinin de izlerini taşıyan bir cami tasarladılar. Caminin minaresi ise 18 metre uzunluğunda olacak. Bölgede madende çalışmış vatandaşları hatırlamak için de minare demir-çelikten inşa edilecek. Ezanın yasak olması nedeniyle, namaz vakitlerinde demir-çelik minarenin tümü aydınlanacak. Caminin toplam maliyetinin 3,5 Milyon Euro olarak tahmin edildiği ancak bu miktarın 5 milyon Euro’yu bulacağı belirtiliyor.
http://www.binfikir.be/news/125/ARTICLE/8589/2013-05-22.html