Kısa adı ATYG olan Avrupa Türk Yazarlar Girişimi' üyeleri Avrupa ve Belçika'nın Başkenti Brüksel'de, ATYG Brüksel temsilcisi Şair Nihat Kemal Ateş'in ev sahipliğinde bir program gerçekleştirdiler.. Programa Almanya, Fransa, Hollanda ve Belçika'dan 50'yi aşkın Edebiyatçı ve sanatkar katıldı.
Kısa adı ATYG olan Avrupa Türk Yazarlar Girişimi' üyeleri Avrupa ve Belçika'nın Başkenti Brüksel'de, ATYG Brüksel temsilcisi Şair Nihat Kemal Ateş'in ev sahipliğinde bir program gerçekleştirdiler.. Programa Almanya, Fransa, Hollanda ve Belçika'dan 50'yi aşkın Edebiyatçı ve sanatkar katıldı.
Türklerin yoğun yaşadığı Schaerbeek'de bulunan ÇDF çatısı altında bulunan 'Atatürk Kültür Merkezi' salonunda biraraya gelen edebiyatçılar 'Avrupa'da Türk Edebiyatı Süreci'ni irdeleyen konuşmalar yaptılar.
Aralarında Roman, Öykü ve Şiir yazan 50'yi aşkın Edebiyatçı ve sanatçı hem kendilerini tanıttılar, hem de eserleri ve çalışmaları hakkında özet bilgiler aktardılar.
Açılış konuşmasını ATYG Sözcüsü Yazar ve Çevirmen Mevlüt Asar'ın yaptı. ATYG Hollanda Temsilcisi Murat Tuncel ve Fransa ATYG temsilcisi Fevzi Karadeniz birer konuşma yaparak, toplantının hayırlı olması dileklerinde bulundular.
Ardından Ev sahipliğini yapan ATYG Brüksel Temsilcisi Şair Nihat Kemal Ateş "şair bana yağmuru anlatma yağmur'u yağdır" diyerek, bir iki şiir dizesiyle başladığı selamlama ve hoşgeldiniz konuşmasında, "Yaşar Kemal'in şu sözlerini aktararak, "Kumlar üzerinde şaton olmaktansa, kayalar üzerinde evin olsun" sözlerinin altını çizerek, katılımlarından dolayı tüm davetlilere teşekkür etti.
ATYG adına Nihat Kemal Ateş ve Eşi Ayten Ateş'e günün anlamına yönelik hediyeler takdim edildi.
ATYG üyeleri her yıl bir iki defa farklı bir ülkede kültürel geziler geröekleştirerek, Avrupa'da Türk Edebiyatı'nı masaya yatırarak, yapılan çalışmalar hakkında görüşlerini açıklamakta ve önerileri değerlendirmekteler.
Avrupa'da 60 kuşağı ile yeni dönem Edebiyatçıların dil sorunu masaya yatırılarak 60 kuşağı yazarları Türkçe yazma noktasında daha ısrarlı, yeni yetişen edebiyatçı ve şairlerin ise bulundukları ülke dilini kullanma arzuları yeni bir sorgulama getirdi.
Türk Edebiyatı batı Edebiyatıyla adeta yarışı durumda. Edebiyatın dilinin her geçen gün Türkçe'den uzaklaşması Edebiyatımızın değerlerinin de yok olabilme riskini beraberinde getirmekte. Kuşakların dil çatışması her alanda olduğu gibi Edebiyat'ta da yaşanmakta. Ancak bizim kültürel varlığımız kendi dilimizle oluşturduğumuz kültürel değerlerle özdeşleşmekte. Edebiyat'ın Türkçe yapılmasının yanında çzgün edebiyetımız, çeşitli dillere çeviri olabilir" vurgusu yapıldı.
Yapılan konuşmalarda Türkiye'de yapılan seçimleride değerlendiren yazarlar seçimin bir çok yerde şaibeli olduğunu, iktidarın Kültür ve sanata ideolojik bir bakış açısıyla baktığını ve Edebiyata ve sanata değer verilmediğinin altını çizdiler. Gezi olaylarını desteklediklerini bu olaylar esnasında sessiz yığınların kendilerini ifade etme ortamı buldukları belirtildi.
Programa katılanlar: Murat Tuncel (Yazar), Mevlüt Asar (Yazar), Fevzi Karadeniz (Yazar), Hıdır Dulkadir (Yazar), Suna Koç (Öykü ve Şiir Yazarı), Zürbiye ivdik (Yazar) Sevim Ünal (Ressam), Taner Çatalpınar (Müzisyen), Nihat kemal Ateş (Şair), İbrahim Göv (Şair),Cahide Özer (Şair), Atilla Keskin Öykü Yazarı), Ruhi Türkyılmaz (Şair), Gani Cansever (Halk ozanı), Zahit Atam (Yazar), Hasan Şair (Müzik), Leyla Türkyılmaz (Öğretmen), Fuat kaplan (Şair), Kazım Cumark (Yazar) ve kalabalık davetli katıldı.
Şairlerin şiir okumalarıi, Sanatçıların türkü ve şarkıları eşliğinde yenilen yemekle program sona erdi.
Avrupa'da hizmet veren güzide Edebiyatçı yazarlarımızı bir araya getiren. Brüksel ATYG Temsilcisi Şair Nihat Kemal Ateş'i tebrik ediyoruz. www.belcikahaber.be