Türkiye ve dünyaca tanınan tarih uzmanı Prof. Dr. İlber Ortaylı Belçika Rumeli Türkleri Derneği tarafından Istitut Libre Marie Haps konferans salonunda organize edilen ‘Balkanlarda yaşanan acılar ve zorunlu göç’ başlıklı bir konferans sunumu yaptı.
Türkiye ve dünyaca tanınan tarih uzmanı Prof. Dr. İlber Ortaylı Belçika Rumeli Türkleri Derneği tarafından Istitut Libre Marie Haps konferans salonunda organize edilen ‘Balkanlarda yaşanan acılar ve zorunlu göç’ başlıklı bir konferans sunumu yaptı.
Büyük ilginin olduğu konferansı T.C. Brüksel Büyükelçisi Mehmet Hakan Olcay, Sefire Mehveş Olcay, Brüksel Başkonsolosu Ali Barış Ulusoy, Saint Josse Belediye Başkanı ve Federal milletvekili Emir Kır, Brüksel Milletvekili Hasan Koyuncu, Schaerbeek Belediye Başkan Yardımcısı Sait Köse, Belediye Meclis Üyeleri Seydi Sağ, Derya Alıç, Halil Dişli, Rumeli Balkan Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Ayhan Bölükbaşı, Belçika Rumeli Türkleri Derneği Başkanı Turan Türe, Hollanda Rumeli Türkleri Derneği Başkanı Elise Ayhan, STK dernek başkanları, sanatçılar Üniversite öğrencileri ve davetliler birlikte dinlediler.
Marie Haps adına sunuş konuşmasını Eser Baysal yaptı. Daha sonra sırasıyla üzere Saint Josse Belediye Başkanı ve Federal milletvekili Emir Kır, Rumeli Balkan Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Ayhan Bölükbaşı, Belçika Rumeli Türkleri Derneği Başkanı Turan Türe birer selamlama konuşmaları yaptılar. Tüm konuşmacılar alanında uzman ve 16 dil bilen tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın kişiliği çalışmaları hakkında taltif edici açıklamalarda bulundular.
Katılımın yüksek olduğu konferansta bir saati aşkın konuşan ilber Ortaylının sunuşundan özetleri sizlerle paylaşıyoruz.
Prof.Dr. Ortaylı «Balkan Göçleri tarihi konusunda konusunda yapacağım konuşmama Selanikten başlamak istiyorum. Balkan savaşları döneminde Selanik şehrinde savaşlardan kaçan İnsanlar arasında Türkler ve Yahudiler de vardı. Kaçan Yahudiler, İstanbul gibi şehirlerde yeni sinegoglar oluşturdular. Aynı şey Kırım’da da oldu. İnsanların yaşama şansı kalmadığı için göçe mecbur kaldıar. Mithatpaşa tarafından bu göçmenler ülkenin çeşitli bölgelerine yerleştirildiler.
Savaşlarda yaşanan acıların edebiyata istenildiği gibi yer almamasından dolayı Türk romanları ciddi bir ödül alamamakta Türk romanına ödül, mödül verilmez. Kısır yazardan iş çıkmaz, Bu Türk takımı sureti katiyetle tarih ve coğrafya bilmez. Bugüne kadar Rumeli göçünü doğru dürüst yazan bir kalem yok.
Yakın tarihimiz de Bosna iç savaşında yaşananlardan da ders alınmadığını Kamplarda mahkum tutularak zorla gebe bırakılan, zorla da doğurtulan kadınları gördük tarihte. Bunların doğurduğu binlerce bebeği o kadınlar bulundukları haleti ruhiye içinde istemediler.
Türkiye’de bir takım çevreler bu çocukları toplayıp getirmeye çalıştı. Ve o bazıları tarafından çok sevilen zamanın kadın başbakanı Tansu Çiller’i ifade ederek, o bu operasyonu tasvip etmedi. Bu fevkâlade ayıp, fevkâlade utanç verici bir durumdu. Bu ayıp Türklere yeter.
Rumeliden gelen göçlerle Anadolu ve Rumeli halkının çabuk kaynaştığını, sorun yaşanmadığını söyledi. Kaynaşmada önemli unsurun Türkçe dili olduğunu, onun üzerinde önemle durulması gerektiğini ama hiç kimsenin Türkçe üzerinde durmadığını ifade etmek istiyorum. Türkler tarihleri boyunca dil’le yaşadılar. Dilin ne kadar önemli olduğunun farkında değiller. Orta Asya’da yüksek Farsça olan İran dilinin hakim olduğunu, Türklerin orada uzakta göçebe olduğu bilinmekte, Göçebe olsak Başbakan bindiği attan düşmezdi
Bu memleketin adı Türkiye’dir. Burada yaşayanlardan dolayı bu memleketin adının Venedikliler tarafından Türklerin ülkesi olarak ‘TÜRKİYE’ diye konulmuştur. Amerigo Vespucci tarafından keşfedilen kıtaya uyanık denizcinin adından dolayı Amerika adı verilmiştir, bu yüzden Amerikalı denilebilir. Ama birilerinin dediği gibi Türkiyeli olmaz. Adamda zaten akılda yok. Senin şikayet ettiğin yaraya merhemde olmaz. Türkiye adı Türklerin ülkesidir. Türkiye lafını başkaları söylüyor. Türkiyeli lâfını da başkaları söylüyor. Sen neden bunu olarak görüyorsun ? Türkiyeli diye bir kimlik olmaz. Türkiye’de yanlışlar hatır için kabul ediliyor. Yanlış hatır için kabul edilmez. Yanlış, Yanlıştır » dedi.
Konferans sonrası kitaplarının izleyen ortaylı hayranlarıyla basına göründü verdi.
Ortaylı’ya Genel Yayın Yönetmenimiz Celil Gündoğdu Belçika Haber Be. Dergisini takdim ederek, kısaca bilgilendirdi. Ortaylı’nın dergiyi uzun süre elinden bırakmadığı dikkat çekti. www.belcikahaber.be