AŞIK KEVSERİ GENÇLERLE BULUŞTU

Aşıklık geleneğimizin Türkiye'deki tanınmış simalarından olan AŞIK KEVSERİ Avrupa turnesinin Belçika ayağında, Çağdaş Dernekler Federasyonu AKM Salonunda Orhan Ziya Demir'in hocalığında saz dersi alan genç saz kursiyerleriyle bir araya geldi.

Aşıklık geleneğimizin Türkiye'deki tanınmış simalarından olan AŞIK KEVSERİ Avrupa turnesinin Belçika ayağında, Çağdaş Dernekler Federasyonu AKM Salonunda Orhan Ziya Demir'in hocalığında saz dersi alan genç saz kursiyerleriyle bir araya geldi.

 Ozan Kevseri, Aşıklık kültürünü gençlere anlatarak kendi şiirlerinden ve geçmiş ozanların tükülerinden gençlere örnekler sundu.

'Çanakkale Destanı' ile ödül alan ve Kaçkar Televizyonunda program yapan Halk Ozanı Kevseri (Dursun Doğan) Brüksel'deki programını Brüksel'in saygın şahsiyetlerinden Niyazi Kızıldağ ve Belçika Haber Genel Yayın Yönetmeni Celil Gündoğdu ve Ramazan Ateş'te takip etti.

AŞIK KEVSERİ KİMDİR?HAYATI

(1963 Ardahan) Âşık Kevseri (Dursun Doğan) Hayatı 8 Mart 1963’te Ardahan ili Göle ilçesi Yavuzlar köyünde doğdu. Asıl adı Muhemmet'dir.

Dedesi Yakup Doğan'dan etkilenerek küçük yaşlarda şiir ve âşıklık geleneğiyle ilgilenmeye başladı. İlköğrenimini köyünde, ortaöğrenimini Gölede tamamladı. Âşık Dursun Doğan daha sonra Artvinli Yazar Şair Bekir KARADENİZ ile birlikte "KEVSERİ" mahlasına karar kıldıları.

Yarışmalarda madalya sertifikalar ve plaketler aldı. Bazı TV Kanallarda Âşıklar programı yapımcılığını yaptı. Onlarca türkü kaseti ve şiir kitabı yaptı. Ayrıca Tasavvuf ağırlıklı değişik şiir’ler yazan Âşık Kevseri, İstanbul Ümraniye Karabekir mahallesinde ikamet etmekte olup, evli ve üç çocuk babasıdır.

Çanakkale Şiirini videodan izlemek için aşağıdaki linki tıklayınız.http://www.youtube.com/watch?v=jzfAcP1iN6M

ÇANAKKALE DESTANI 
Çanakkale harbinde, tek parola vatandı 

Masmavi olan deniz, al kanlara boyandı 

Etten kale ördüler hepsi taze civandı 

Muharebe meydanı, sanki döndü mahşere 

Çanakkale geçilmez, koştuk büyük zafere 

 

Topraklar dile gelse, ah konuşsa şu taşlar 

Nidalarda tekbirler, gökte ağladı kuşlar 

Kol bacaklar kopmuştu, yerde vücutsuz başlar 

Şahadete ermişti, kan dolmuştu miğfere 

Çanakkale geçilmez, koştuk büyük zafere 

 

İman gücü göğsünde, koca Seyit onbaşı 

Sürdü ağır gülleyi, düşmanın bitti işi 

Muzaffer ordumuzun, onurla dikti başı 

İnanmış cengaverler, indi yattı sipere 

Çanakkale geçilmez, koştuk büyük zafere 

 

Nusrat mayın gemisi, mayın döşedi vurdu 

Yedi düvel saldırdı, lakin pes etti durdu 

İngilizler şaşkındı, şahlandı bizim ordu 

Çünkü büyük bir görev, verilmişti nefere 

Çanakkale geçilmez, koştuk büyük zafere 

 

Anafartalar yandı, artık kalmadı mecal 

Akan şehit kanına, göklerde indi hilal 

Atam emir vermişti, ya ölüm ya istiklal 

İki yüz eli üç bin, şehit girdi makbere 

Çanakkale geçilmez, koştuk büyük zafere 

 

Artık şanlı ordumuz, başarıyı tatmıştı 

Düşmanın gemileri, birer birer batmıştı 

Anzaklar çaresizdi, Fransızlar bitmişti 

Mehmetçiğimin ünü, ulaştı bin bir yere 

Çanakkale geçilmez koştuk büyük zafere 

 

Kevseri der: kurtardı, yardım eyledi

Allah Şefaat kani lütuf, eylesin Resulullah

 Artık zafer bizimdi, şükür elhamdülillah 

Bir tarih yazılmıştı, tek tek geçti deftere 

Çanakkale geçilmez, koştuk büyük zafere 

Âşık Kevseri

Not: Bu destan Çanakklade defalarca okunmuş, ve 18 Mart Üniversitesi tarıfından ödüle layık görülmüştür.