Avrupa ve Anadolu'yu Marmara Denizi altından karayoluyla birbirine bağlayacak Avrasya Tüneli açılıyor. Tünel yarın saat 07:00'dan itibaren kullanılmaya başlanacak.
~~Avrupa ve Anadolu'yu Marmara Denizi altından karayoluyla birbirine bağlayacak Avrasya Tüneli açılıyor. Tünel yarın saat 07:00'dan itibaren kullanılmaya başlanacak.
~~İstanbul’un iki yakasını deniz altından birbirine bağlayacak ve Göztepe-Kazlıçeşme arasında ulaşımı 15 dakikaya indirecek Avrasya Tüneli’nin açılışı gerçekleşiyor. Açılış törenine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım, Ulaştırma ve Denizcilik Bakanı Ahmet Arsan da katılıyor.
YARINDAN İTİBAREN KULLANIMA AÇILACAK
İstanbullular, tüneli 21 Aralık saat 07.00'den itibaren kullanabilecek. İki yaka arasında ulaşımı 15 dakikaya indirecek tünel ilk etapta saat 07.00 ile 21.00 saatleri arasında hizmet verecek. Göztepe- Kazlıçeşme arasında hizmet verecek proje, 2'şer şeritli ve iki katlı tünelden oluşuyor.
Her iki yönde de geçişler ücretli olacak. Sürücüler tünel geçiş ücretini Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) ve Otomatik Geçiş Sistemi (OGS) ile ödeyecek. Yolcular için ayrıca ödeme yapılmayacak. Ulaştırma Bakanlığı, tünelin adının belirlenmesi için anket düzenlemişti. ‘Değerlerin yarıştırılması doğru bulunmadığı' için anket iptal edildi, tünelin adı Avrasya olarak kaldı.
~~Geçiş ücreti ne kadar?
Tünelin geçiş ücretinde dolar kuru baz alınacak.
Tünel geçiş ücreti otomobiller için 4 dolar + KDV, minibüsler için 6 dolar + KDV karşılığı Türk Lirası seviyesinde olacak. Her iki yönde de ödeme yapılacak.
Ulaştırma Bakanı Arslan, geçiş ücretiyle ilgili şunları söylemişti: “Bütün büyük projelerimizde olduğu gibi uluslararası projeler olması nedeniyle, uluslararası yüklenicilere de açık olması ve uluslararası finans kuruluşlarının da finanse etmesi adına yola çıkıldığı için sözleşmesinde dolar olarak belirtilmiş olmakla birlikte biz her sene yıl başındaki kuru esas alarak, Türk lirasına çeviriyoruz ve bir yıl boyunca ücret TL olarak uygulanıyor. Türkiye’de herhangi bir projede insanımızdan dolar,avro toplamak gibi hiçbir şekilde uygulamamız olmadı, olamaz da zaten. Dolayısıyla ocak başı itibarıyla TL olarak ücret belirlenecek ve belirlenen ücret bir yıl boyunca geçerli olacak. Yılın sonunda tekrar eskale edeceğiz, değerlemeyle yeniden ücret belirlemiş olacağız. Dolayısıyla dolarla geçiş, euroyla geçiş diye bir şey söz konusu değil.”
İsmi Avrasya Tüneli kalacak
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Avrasya projesine isim bulmak için online anket yapmıştı. Ancak Bakan Arslan, anketin iptal edildiğini ve tünelin adının “Avrasya Tüneli” olacağını söylemişti.
TÜRK VE GÜNEY KORELİ ORTAKLAR İNŞA ETTİ
Lastik tekerlekli araçlar için iki katlı inşa edilen tünel projesi için ihale, 12 Haziran 2007'de yapıldı. Projenin tasarımı, inşaatı ve 24 yıl 5 ay işletmesini gerçekleştirmesi için Avrasya Tüneli İşletme İnşaat ve Yatırım AŞ (ATAŞ) görevlendirildi.
İşletme süresinin tamamlanmasıyla tünel kamuya devredilecek. Türkiye'den Yapı Merkezi ve Güney Kore'den SK E&C şirketleri, ATAŞ'ın iki eşit ortağı konumunda.
Toplam uzunluk 14,6 km
İstanbul’da araç trafiğinin yoğun olduğu Kazlıçeşme-Göztepe hattında hizmet verecek olan Avrasya Tüneli, toplam 14,6 kilometrelik bir güzergahı kapsıyor.
5,4 km deniz altından
Projenin 5,4 km’lik kısmı deniz tabanı altına özel bir teknolojiyle inşa edilen iki katlı tünelden ve diğer metotlarla inşa edilen bağlantı tünellerinden oluşuyor. Tünelin en derin bölümü deniz seviyesinden 106 metre aşağıda bulunuyor.
Azami hız 70 km
Güzergahta yolculuk süresi 100 dakikadan 15 dakikaya kadar inecek. Avrasya Tüneli’nde hız sınırı 70 km olacak.
HAREM VE ÇATLADIKAPI’DAN GİRİLECEK
Boğazı geçen mevcut iki köprüyle bağlantılı olarak planlanan tünelin Asya girişi Harem’de, Avrupa yakası girişi ise Çatladıkapı’da bulunuyor.