Gent Kültür Merkezi De Centrale tarafından geleneksel hale gelen Gent Bağlama Festivali'nin 3.ncüsü haftasonu yapıldı. İlki 2016'da düzenlenen ve yoğun ilgi gören festival bu yıl İstanbul Teknik Üniversitesi Konservatuarı ve Müzisyenler Evi Dernekleri işbirliğiyle gerçekleşti. Festivalde, konserlerin yanısıra bağlama workshopları ve ustalık sınıfları oluşturuldu. Gent Bağlama Festivali'nde telli sazların atası sayılan, folklorik anlamda halk müziğinin temel enstrümanı sazı olan ve bin yılları aşan derin bir geçmişe sahip bağlamanın günümüzde yaygın kullanılan türleriyle seslendirilen eserler sergilendi.
Gent Kültür Merkezi De Centrale tarafından geleneksel hale gelen Gent Bağlama Festivali’nin 3.ncüsü haftasonu yapıldı. İlki 2016’da düzenlenen ve yoğun ilgi gören festival bu yıl İstanbul Teknik Üniversitesi Konservatuarı ve Müzisyenler Evi Dernekleri işbirliğiyle gerçekleşti. Festivalde, konserlerin yanısıra bağlama workshopları ve ustalık sınıfları oluşturuldu. Gent Bağlama Festivali’nde telli sazların atası sayılan, folklorik anlamda halk müziğinin temel enstrümanı sazı olan ve bin yılları aşan derin bir geçmişe sahip bağlamanın günümüzde yaygın kullanılan türleriyle seslendirilen eserler sergilendi.
Temiz: “Bağlama sıradan bir enstrüman değildir”
Cumartesi gecesi sahne alan Muharrem Temiz, Tolga Sağ ve Cengiz Özkan dinletisinin açış konuşmasını yapan Temiz, bağlamanın telli çalgıların atası olduğunu söyleyerek, “Bağlama sıradan bir müzik enstrümanı değil, kadim Anadolu kültürünün, tarihini ve kokusunu taşıyan bir enstrüman. Bu festival için derlediğimiz seçme parçaları söyleyeceğiz” şeklinde konuştu.
Yüksel: “Bağlamaya ilgiyi artırmak için çalışma yapacağız”
Dinletiye katılan Federal Milletvekili ve Open-VLD’nin Gent Adayı Veli Yüksel ise, bağlama Türk kültürünün en temel enstrümanıdır. Bağlamayı, ben daha çocukken rahmetli babam vesilesi ile tanışmış, sevmiştim. Muharrem ve Neşet Ertaş’ın uzun havalarını, bozlaklarını dinleyerek büyüdüm. Türk Halk Müziği ve bağlamaya sahip çıkmalıyız. Anadolu’nun en temel zenginliklerini bizden sonraki kuşaklara öğretip, yaygınlaşması için yön verip; bağlama derslerine gençlerimizin ilgilerinin artması içinde çalışma yapacağız” dedi
Dinletinin ardından plaket töreni düzenlenerek sanatçılara taktim edildi. Gent Kültür Merkezi De Centrale program sorumlusu ve müzik okulu koordinatörü Attila Bakıroğlu’na teşekkür edildi. İTÜ Türk Mûsikisi Devlet Konservatuarı’ndan Öğretim Dr. Deniz Güneş’in projelendirip koordinatörlüğünü üstlendiği ve üç gün süren 3. Uluslararası Bağlama Festivali’ne ilginin oldukça yoğun olduğu gözlemlendi.