Hıdırellez ne zaman, hangi gün? Hıdrellez nedir, nasıl kutlanır? İşte hıdrellez ritüelleri

Bahar geleneklerinden biri olarak birçok ülkede kutlanan Hıdırellez bu yıl Türkiye'de karantina dönemine denk gelecek. Bu nedenle kutlamaların daha bireysel ve hane içi yapılmasının beklendiği hıdrellezde çeşitli ritüeller bulunuyor. Peki, Hıdırellez nedir, ne zaman kutlanır? Türkiye'de Hıdrellez hangi gün? İşte hıdırellez ritüelleri ve gelenekleri...

~~Bahar geleneklerinden biri olarak birçok ülkede kutlanan Hıdırellez bu yıl Türkiye’de karantina dönemine denk gelecek. Bu nedenle kutlamaların daha bireysel ve hane içi yapılmasının beklendiği hıdrellezde çeşitli ritüeller bulunuyor. Peki, Hıdırellez nedir, ne zaman kutlanır? Türkiye’de Hıdrellez hangi gün? İşte hıdırellez ritüelleri ve gelenekleri...

~~Çeşitli ritüelleri ve inanışları içerisinde bulunduran Hıdırellez her yıl mayıs ayında kutlanmaya devam ediyor. Bu özel günün ritüelleri hakkında bilgi almak isteyen kişiler bayrama ilişkin detayları araştırmayı sürdürüyor. İşte Hıdırellez hakkında bilinmesi gereken her şey…

HIDIRELLEZ NEDİR?

Kelime olarak Hıdırellez, Hz. Hızr ve Hz. İlyas’ın isimlerinin birleşmiş halidir. Hızr ismi Arapça’da Hıdır olarak teleffuz edilmektedir. Hıdırellez isminin zamanla, Hızırilyas, Hıdırilyas ve Hıdırellez halini aldığı tahmin edilmektedir.

Türk dünyasında Hıdrellez, Hz. Hızır ve Hz. İlyas’ın buluşma günü olarak kabul edilir. İnanca göre Hz. Hızır, karada zorda darda kalanların, Hz. İlyas ise denizlerde zorda ve darda kalanların yardımına koşmaktadır. Yine inanışa göre, Hz. Hızır ve Hz. İlyas yılda bir kere de buluşmaktadır. Bu buluşma gününde yani Hıdırellez’de dilek dileyenlerin dileklerinin kabul olacağına inanılır.

~~HIDIRELLEZ NE ZAMAN?

Hıdırellez, yani inanışa göre Hz. Hızır ve Hz. İlyas’ın buluştuklarına inanılan gün, her yıl 5 Mayıs akşamı 6 Mayıs ikindi vaktine kadar devam eder. Bu yıl Hıdırellez çarşamba günü başlayıp perşembe günü ikindi vakti sona erecek.

DİLEK NASIL DİLENİR?

5 Mayıs akşam ezanı ile gül dallarına paralar asılır (Eskiden kese içine para dikilip gül dibine gömülürmüş) ya da açık cüzdan bırakılır. Böylelikle bolluk ve berekete ulaşmak, varlıklı bir kişi olmak hayal edilir. Asılan paralar ya da cüzdanlar 6 Mayıs sabah erkenden geri toplanır. Evdeki her kişi için yedi fasulye ya da yedi nohut ekilir, gelebilecek kötülüklerin bunlara gelmesi dilenir.