~~EYVAH ZAYIFLIYORUM! AVRUPA'DA

Türkiye'de 19 Haziran'da satışa sunulduktan sonra birinci baskısı kısa sürede tükenen ve Ağustos ayında ikinci baskısı yapılan Mizah Yazarı Erdinç Utku'nun "Eyvah Zayıflıyorum!" adlı son kitabının Avrupa tanıtımı 1 Ekim Dünya Gülümseme Günü'nde Brüksel'de eğlenceli ve hareketli bir etkinlikle yapılacak. Kitap tanıtım etkinlikleri 18 Ekim'de Berlin(Almanya), 7 Kasım'da Londra(İngiltere) ve 14 Kasım'da da Lahey'de(Hollanda) devam edecek.

Türkiye’de 19 Haziran’da satışa sunulduktan sonra birinci baskısı kısa sürede tükenen ve Ağustos ayında ikinci baskısı yapılan Mizah Yazarı Erdinç Utku’nun  “Eyvah Zayıflıyorum!” adlı son kitabının Avrupa tanıtımı 1 Ekim Dünya Gülümseme Günü’nde Brüksel’de eğlenceli ve hareketli bir etkinlikle yapılacak. Kitap tanıtım etkinlikleri 18 Ekim’de Berlin(Almanya), 7 Kasım’da Londra(İngiltere) ve 14 Kasım’da da Lahey’de(Hollanda) devam edecek.

“Gülümseyin zayıflıyoruz!” adı verilen bir kitap tanıtım etkinliği düzenleyen ve Belçikalı Türkleri etkinliğe katılmaya çağıran Brüksel’de yaşayan Mizah Yazarı Utku “1 Ekim Dünya Gülümseme Günü’nde saat 18.33’de Nasrettin Hoca heykeli önünde buluşup (Chaussée de Haecht 128, 1030 Schaerbeek -Chaussée de Haecht caddesi ile Rue L'Olivier sokağının kesiştiği köşe) oradan Türkler arasında eşekli park olarak bilinen Josaphat Parkı’na yürüyoruz. Rue L'Olivier, Rue Thiéfry ve Avenue Paul Deschanel güzargahını izleyerek yaklaşık 2 bin adımlık bir mesafeyi yürüyerek  ulaşacağımız Josaphat Parkı’nın ortasındaki sahnenin önünde etkinliğimiz sona eriyor. Maske, mesafe ve hijyen kurallarına uymak zorunlu. Asık suratlıların alınmayacağı buluşmamıza Nasrettin Hoca da gelecek. “Ben yürüyemem arkadaş” diyorsanız ya 18.33’de Nasrettin Hoca Heykeli önüne gelin ya da 19.33’de direkt Josaphat Parkı’na. “ dedi. “Etkinlik sürecince yazara kitap imzalatılabileceği ve Eyvah Zayıflıyorum! adlı kitabın 1 Ekim’den itibaren “Chaussée de Haecht  178, 1030 Bruxelles” adresinde bulunan KUBAT Gazete Bayisi’nde satışa sunulacağı” belirtildi.

NASRETTİN HOCA HEYKELİNE DE DİKKAT ÇEKECEK

“2006 yılında açılışı yapıldıktan sonra önce eşeğinin kuyruğu daha sonra da Hoca’nın sağ kolu kırılan Gallait Sokağı (Rue Gallait) üzerindeki önceki 3 metre 70 cm boyundaki devasa heykel kaldırılıp yerine bu kez 2018 yılında başka bir yerde Chaussee de Haecht’ta ve geçici olarak 1 metre 20 cm boyunda minik bir heykel dikilmişti. Heykeli görenler “Manneken Pis (İşeyen çocuk) heykeli mi daha küçük yoksa Nasrettin Hoca heykeli mi, diye sormadan edemiyor. 55.5 cm boyundaki minicik işeyen çocuğu dünyanın dört bir yanından milyonlarca ziyaretçi geziyor. Minik ama sevimli olunabilir. Ancak yeni heykelin geçici yeri pek hocamızın şanına yakışmıyor. Etrafı çöp ve serseriler doluyor.” diye düşünen  Mizah Yazarı Erdinç Utku’nun 1 Ekim Dünya Gülümseme Günü’nde 2018 yılında geçici olarak şimdiki yerine dikilen Nasrettin Hoca heykeline de dikkat çekmesi bekleniyor.

MİZAHLA ZAYIFLAMANIN KİTABI

Usta Çizer Öznur Kalender’in kapağını tasarladığı ve karikatürleriyle renklendirerek ayrı bir tat kattığı Eyvah Zayıflıyorum!’un  önsözünde ünlü gazeteci yazar Haluk Şahin’in imzası var.  Kitapta “mizahla 50 günde 10, 100 günde 17 kilo zayıflama” deneyimini paylaşan yazar, özellikle koronavirüs salgını sonrası ciddi bir sorun haline gelen zayıflamaya neşeli bir bakış sergiliyor. Kitap, içinde kitaplardan oluşan bir matruşka gibi. Aforizmalar, zayıflatan espriler, kişisel zayıflama deneyimi, mizahın zayıflatma gücü iç içe. Diyetle, kendisiyle ve zayıflama sektörüyle dalga geçerek, mizahla yoğurarak daha sevimli hale getirdiği zorlu zayıflama macerasını kitaplaştıran Utku; zayıflama ve diyetle ilgili aforizmaları ve “Göbek önü yazıları”, “Postmodern zayıflama bedduaları”, “Göbek marşı” ve “Hayat Perhizoğlu sorularınızı cevaplıyor” gibi yazıların da bulunduğu kibrit kutusu büyüklüğündeki sayfalarca espriyle zayıflarken gülmemizi, gülerken zayıflamamızı hedefliyor.

Kitap için link : https://www.cumhuriyetkitap.com.tr/eyvah-zayifliyorum

************************************************************************

~EYVAH ZAYIFLIYORUM HAKKINDA İLK YORUMLAR :

“KİLO SORUNUNA AKILCI VE GERÇEKÇİ YAKLAŞAN ÖZGÜN BİR KİTAP”
Kilo sorununa gerçekçi ve akılcı bir yaklaşım. Mizah konusu bence önemli. Yıllarını insan sağlığına vakfetmiş bir akademisyen olarak mizah duygusunun ve pozitif bakış açısının insan bedenine ve fizyolojisine çok önemli faydaları olduğunu gözlemliyorum. Gerçekten özgün ve akılcı buldum fikirlerinizi.
Sağlıksız beslenme ve diyet endüstrisinin çarkları altında ezilen kilolu insanların kasvetli ruh hallerine iyi gelecek bir ‘tiyet’ kitabı.
Prof. ŞEMİNUR HAZNEDAROĞLU
(Gazi Üniversitesi /Tıp Fakültesi/Dahili Tıp Bilimleri/İç Hastalıkları)

“GÖRDÜĞÜM EN İYİ DİYET KİTABI”
Harika bir anlatım, zekice espriler ve uygulaması kolay öneriler...Eyvah Zayıflıyorum!, gördüğüm en iyi diyet kitabı. Böyle bir çalışmaya esin kaynağı olduğum için çok mutluyum.
Hüseyin Özer (Sofra restoranları sahibi, Lezzet Sanatçısı Şef, Beslenme Uzmanı, Aykırı, Keynote konuşmacı…)

“İRONİ VE MİZAH DİYETİNİ BOZDURAN KİTAP”
Bazı kitaplarda yazara katılırsın ya da tartışırsın. Aynı fikirdeyim dediğin de olur. Erdinç Utku’nun kitabında ( Eyvah Zayıflıyorum) zeka, gözlem ve kelime oyunu o kadar çok ki duygudan duyguya geçiyorsun, yetişmek mümkün değil. İroni ve mizah diyetini bozduruyor.
Tam tatil kitabı her gün çevir çevir oku… Yine oku…
Hüseyin Tanyeri (Karikatürist)

“KİTABINIZ SAYESİNDE TEKRAR DÜZENLİ YÜRÜMEYE BAŞLADIM”
Bugün, 3 ay sonra 10 gün ara verdiğim ve Eyvah Zayıflıyorum!’u okuyunca tekrar 41 gün boyunca, en az 7500 adım yürüyüşümü gerçekleştirdim. Ve yeni bir iradeyi daha (sağlıklı yaşam, gereksiz ödem ve gereksiz kilo için yürüyüş) hayatıma dahil etmiş bulunuyorum. Kitabınız bunların vesilesidir. Mizah ile dolu, düşündüren, öğreten yayınlarınızın devamını diliyorum..
Yeliz Çakır (Karikatürist)

“YÜRÜMEYE MİZAHLA İKNA ETTİNİZ”
Ben de sizin gibi her gün 7 km yürüyorum. Yediğime içtiğime dikkat ediyorum. Tam 30 kilo verdim. Sizi örnek alarak, pandemi başladıktan sonra yani 2020 yılının Mart ayında başladım yürümeye ve ölçülü yemeye. Sizi yakından takip ediyorum.
Pandemi nedeniyle kapanma kararı alınıp, hayatımızda rutin saydığımız sosyal alışkanlıklar yasaklanınca, moral bozucu paylaşım, haber ve söylentilerin arasında, sizin her gün iştahla yürürüp afiyetle zayıflarken yaptığınız mizahi paylaşımların yansıttığı pozitif tavır ve sebep olduğu tebessüm, bu sıkıntılı dönemden bedensel ve zihinsel olarak kazançlı çıkmanın bir formülününde yürümek olduğuna gülümseterek ikna ettiğiniz ve buna mizahla motive ettiğiniz için teşekkür ederim.
Tek sorunum, gardrobu yenilemekle ilgili paylaşımınıza gereken önemi vermediğimi geç farketmem oldu. Kaleminiz ve ayakkabılarınız eskimesin!
Kemal Yavuz (İşletmeci)

“MİZAH VE KOMEDİ OKUMAYANLARI DA GÜLDÜRÜYOR”
Hafta sonu kahvemi yaptım, koltuğuma oturdum ve Maliye Okullu abim Erdinc Utku’ nun son kitabını okumaya başladım. Beni iyi tanıyanlar komedi & mizah tarzı kitapları okumadığımı bilirler. Ancak abimin Cumhuriyet gazetesinde yazdığı köşe yazılarından cıvıtmadan mizah yaptığını ve kaleminin keyifli olduğunu bildiğimden niyeti bozup okumaya başladım ☺️ Eğer ki günün yorgunluğunu atayım, şöyle kafamı boşaltayım, güleyim, keyifli vakit geçireyim diyorsanız bence ilk iş hemen bu kitaptan edinin derim. Mümkünse tek başınıza okuyun zira kendi kendinize güldüğünüzü veya sırıtarak okuduğunuzu görenler olursa garip bakışlara maruz kalabilirsiniz 😉 (Laf aramızda kitabı elime aldığımda biraz da hatır namına okumaya başladım ama elimden bırakamadan bitirdim 🥰)
Duygu Görücü - Maliye Okulu mezunu

“HASTALARIMA ÖNERİYORUM”
Güzel bir kitap. Dünyanın belki de en eğlenceli zayıflama kitabına imza atmışsın ve mizah ile bilimsel veriler çok iyi harmanlanmış . Okuyan için sıkmadan zayıflatan kitap olmuş... Ben tıp doktoru olarak pek çok hastama kitabı önerdim, çok beğendim kutluyorum.
Bülent Kızılkuş (Doktor)

“KİTAP BEN ZAYIFLAMADAN ÖNCE ÇIKSAYDI, Tİ-YET’İ UYGULARDIM”
Ölçüm basit, bir mizahçının kitabını okurken olmadık bir yerde kıkırdıyorsa kişi o kitap mükemmeldir. Erdinç’in kitabında bunu göreceksiniz.

Eğer Erdinç’in (Utku) kendi zayıflama yöntemini son derece keyifli bir dille anlattığı, Cumhuriyet Kitapları’ndan çıkan kitabı “Eyvah Zayıflıyorum” dokuz ay önce basılsaydı, inanın, önerdiği yöntemi kesinlikle uygulardım.
Yıllardır, aforizmalarıyla, mizah kitaplarıyla tanıdığımız Erdinç her ne kadar “hamur işinden humor işine geçtim” diyerek yazmış da olsa, elbette kullanmayı çok iyi becerdiği mizahın o olağanüstü gücüyle, aslında zorlu geçirdiği süreci eğlenceli bir dille aktarıyor. Ne de olsa bir mizah yazarı Erdinç ama gerçekten iyi bir mizah yazarı.

Kitapta aslında yaptığı şudur anladığım kadarıyla: “Zayıflatma endüstrisi”nin tuzaklarına düşmeden, “evdeki malzemelerle”, elbette onlara da dikkatli yaklaşarak kurulacak bir ilişkiyle zayıflamak. Yerinde durmamak, yürümek, ufak tefek beden hareketleri yapmak. Diyet kitaplarının “didaktik”, haliyle kibirli diline inat, Erdinç, başta kendisi olmak üzere gıdaya dair her şeyle “dalga geçerek” zayıflama yöntemi sunuyor okurlarına mizahın diliyle. Az bildiği zayıflama yöntemlerine en iyi bildiği mizahla yaklaşıyor tabii. Zayıflamasanız da (ki bu okuyanın beceriksizliğidir kesinlikle) gülmüş oluyorsunuz en azından. Bir tabu yıkıcı olarak da “bir kahkaha bir pirzola” klişesine meydan okuyor ki bir vejetaryen olarak pirzolaya yüklenen bu aşırı olumlamadan nefret eden benim gönlümü kazanıyor.

Yazının tümü:  https://www.cumhuriyet.com.tr/.../gulerek-zayiflamanin...
Mustafa Kemal Erdemol - Cumhuriyet Pazar Dergi

DİYETİSYEN' ERDİNÇ
Erdinç Utku... Mizah yazarı... Kitapları, film senaryoları var.
Rejim yaptı... 100 günde 17 kilo verdi... Şişmandı, şimdi "tığ gibi."
Ve tecrübesini kâğıda döktü, "Tİ-YET" kitabı yazdı... Diyet değil... Ti-yet... "Eyvah zayıflıyorum."
Erdinç'in bir "önerisi" var... Özellikle de "bayram ziyaretlerinde" çok mu çok önemli... Kilo almamak için:
Sakın "dış mihrakların" oyununa gelmeyin.
Çikolata, pasta, şeker, baklava, börek... Hamur işi ikramlara karşı "direnin."
http://m.sabah.com.tr/.../2021/07/20/nice-bayramlara/amp

MEZAR TAŞLARI
Bayramda... Kurban kavurmasını... Baklavayı, böreği fazla kaçıranlar... "Gelsin mezeler, balıklar" diye gecelere akanlar... Dikkat!.. Dikkat!
Daha sonra "diyete" başlasanız bile... Risktesiniz.
Erdinç Utku... Mizah yazarı... Mezar taşları üzerine bir araştırma(!) yaptı... Ve gördü ki... Çoğu kez diyet, insanı kurtarmaya yetmiyor (Eyvah Zayıflıyorum... Cumhuriyet Kitapları).
Sevgili Erdinç'ten... Birkaç mezar taşı:
http://m.sabah.com.tr/.../2021/07/22/bodrum-cildirdi/amp
Yavuz Donat - Sabah Gazetesi

“KİTAP ZAYIFLARKEN GÜLMENİZİ, GÜLERKEN ZAYIFLAMANIZI HEDEFLİYOR”
İlhan Selçuk’un “her tümce birkaç saniyelik bir zeka şimşeği çaktırıyor” ve Haluk Şahin’in “hayat serüvenlerinden imbikten geçercesine damıtılmış damlalar bunlar. Şimşek gibi çakıp bir anda karanlığı aydınlatıyorlar” diye tanımladığı aforizmaları ile tanıyoruz Mizah Yazarı Erdinç Utku’yu. Güncel olaylara mükemmel göndermeler yapılan, gündemdeki kişilere, özellikle siyasetçilere müthiş dokundurmalarda bulunulan Cumhuriyet’te, Yüksek Yerilim Hattı’ndaki aforizmaları ve Brüksel’den kaleme aldığı pazar yazılarından ismine aşina olduğumuz Utku, bu kez farklı bir kulvarda “yürüyor”. “Eyvah Zayıflıyorum!”da kişisel zayıflama deneyimini paylaşıyor. Özellikle koronavirüs salgını sonrası ciddi bir sorun haline gelen zayıflamaya neşeli bir bakış sergiliyor.

Kitap, içinde kitaplardan oluşan bir matruşka gibi. Aforizmalar, zayıflatan espriler, kişisel zayıflama deneyimi, mizahın zayıflatma gücü iç içe.
Diyetle, kendisiyle ve zayıflama sektörüyle dalga geçerek, mizahla yoğurarak daha sevimli hale getirdiği zorlu zayıflama macerasını kitaplaştıran Utku; zayıflama ve diyetle ilgili aforizmaları ve “Göbek önü yazıları”, “Postmodern zayıflama bedduaları”, “Göbek marşı” ve “Hayat Perhizoğlu sorularınızı cevaplıyor” gibi yazıların da bulunduğu kibrit kutusu büyüklüğündeki sayfalarca espriyle zayıflarken gülmemizi, gülerken zayıflamamızı hedefliyor.
Kitabın son bölümünde ise mizahın “hafifletici” gücü anlatılıyor. İşin aslı Utku diyete, “Tİ-yet”i katınca zayıflayabilmiş! 50 günde 10, 100 günde 17 kilo vermiş.
Öznur Kalender’in kapağını tasarladığı ve karikatürleriyle renklendirerek ayrı bir tat kattığı Eyvah Zayıflıyorum!’daki önsözde Haluk Şahin’in yazdıklarına bırakalım son sözü:
“Yazarlığın bir sözcük katma değil sözcük atma sanatı olduğunu çok iyi bilen Erdinç, diyet uğruna mahrum kaldıklarının ve özellikle “humor” uğruna reddettiği hamur tatlılarının acısını çıkartmak istercesine bol kepçe bir kitap yazmış. Kocaman bir kazan aşure de diyebilirsiniz: İçinde ne ararsanız var. Bilimsel olgular, güncel araştırmalar, toplumsal eleştiriler, okul kantini gırgırı, fıkralar, karikatürler, taşlamalar, özeleştiriler, sataşmalar, şiirler, maniler... Bunların tümünü bir araya getirip “Buyrun!” demek ustalık istiyor. Erdinç bunu, her şeyi mizahla şerbetliyerek başarıyor.”
Serpil Aygün - Cumhuriyet Kitap
( http://www.cumhuriyet.com.tr/.../erdinc-utkudan-eyvah... )
Kitap için link : https://www.cumhuriyetkitap.com.tr/eyvah-zayifliyorum