Belçika'da Katolik Leuven Üniversitesi'nde Nöro Mühendisi Dr. Çağatay Aydın Brüksel'de "˜Kariyer Söyleşileri Etkinliği'nde çok önemli mesajlar verdi.
Belçika’da Katolik Leuven Üniversitesi’nde Nöro Mühendisi Dr. Çağatay Aydın Brüksel’de ‘Kariyer Söyleşileri Etkinliği’nde çok önemli mesajlar verdi.
Türkiye Cumhuriyeti Brüksel Başkonsolosu Umut Deniz’in himayesi, TOBB Belçika Temsilcisi Haluk Nuray’ın ev sahipliğinde gerçekleştirilen ‘Kariyer Söyleşileri’ programı çok sıcak ve samimi bir ortamda gerçekleştirildi.
TEMSİLCİ HALUK NURAY: “KARİYER EDİNMEK İSTEYENLER HAYAT BENİ NEREYE GETİRDİ DİYE DÜŞÜNMELİ?
Buluşmaya ev sahipliği yapan Haluk Nuray yaptığı konuşmasında: “Sayın Başkonsolosum Umut Deniz’e, değerli ilim adamımız Sayın Dr. Çağatay Aydın’a ve sevgili Üniversiteli gençler, bu güzel programa katılımlarınızdan dolayı teşekkür ediyorum, hoş geldiniz. Burasını TOBB evi değil, Türkevi olarak düşünebilirsiniz. Bu tür bilimsel ve ilmi söyleşilerimize devam edeceğiz.
Bugün ki toplantımızın adı Kariyer Söyleşileri, bu adı ‘Kariyer Söyleşi’sini Başkonsolosumuz Sayın Umut bey önerdi. Ancak bundan sonra ‘Kariyer Söyleşi’sini kurumsallaştıracağız. Dolayısıyla Sayın Başkonsolosumuz Umut Deniz, aynı zamanda isim babası sayılır. Biz 2005 yılından beri stajyer kabul ediyoruz. Bu tür toplantıları hep yaptık.
Kariyer, yapma hiç aklıma gelmemişti. Benim zamanımda böyle bir anlayış yoktu. Ben mezun olup, iş aradığım zaman Kariyer lafı hiç yoktu. Eskiden çok nazik insan için ‘Kariyer sahibi’ denirdi. Şimdi ise bu çok kullanıyor. Neymiş bu kariyer? Diye baktım diyor ki, bir meslekte zaman ve çalışmayla elde edilen aşama. Özellikle bir takım kademeler olması ve o alanda içinde bulunduğun mesleğin içinde kademe kademe yükselme. Bu anlamda benim Kariyerim hiç yok. Tabii Kariyer daha çok meslekle ilişkili. Meslekte işe nasıl yükseleceğim diye beklenti içerisine girebiliyorsunuz?
Ancak, ben bu sohbetlerin genel olarak havasını sadece iş olarak görmüyorum, hayatla ilgili olarak görüyorum. Buraya gelen sayın konuşmacılardan hayatı anlatmalarını istiyoruz. Tamam biliyorum hepiniz Üniversitelerinizi yeni bitiriyor ve bitirmiş olabilirsiniz. Ben nerede çalışacağım, nerede para kazanacağım diye içinizden geçiriyorsunuz? Düşünüyorsunuz, şu aşamadasınız nereye gideceğim, ne yapacağım? Kariyer edinmek için meslekleri araştırmaya hakkınız var, hayaliniz var, idealiniz var. Ama öyle düşünmeyin. Şunu düşünmelisiniz tamam işim var, kariyerim var. Ancak hayat beni nereye getirdi? Kazandığın parayla neyi dönüştürdün? Neyi büyüttüm sorusunu kendinize sormalısınız. Kariyer aslında bununla ilgili. Hayatınız ve benim anlattığım anlamda Kariyerinizde başarılar diliyorum.
BAŞKONSOLOS UMUT DENİZ: “KARİYER BAHANE, HAYAT ŞAHANE”
Türkiye Cumhuriyeti Brüksel Başkonsolosu Umut Deniz, yaptığı selamlama konuşmasında TOOB Temsilcisi Haluk Nuray’a, konuşmacı Nöro Elektrik Mühendisi Çağatay Aydın’a ve Üniversitelilere, katılımlarından dolayı teşekkür ederek, sözlerine şöyle devam etti:
“Öncelikle bu söyleşi fikri aslında nerden çıktı bu konuda bir iki cimle söylemek istiyorum. Haluk bey aslında nazik bir şekilde ifade etti ama, Bu söyleşi esas ortak aklın ürünü olarak çıkan toplantılar serisinde oluşmuş bir fikirdi.
Geçen ilkbahar aylarında, buradaki arkadaşlarımızın fikriyle, bizim desteğimiz birleşince buradaki genç arkadaşlarımızı bir araya getirmek, tanışmalarını sağlamaktı. Ama bunu yaparken de buluşma mecralarına vesilelerde olsun. Bu düşünceden yola çıkarak, bu tür söyleşilerle hem sizler bir araya gelip tanışacaksınız, hem de konuşmacıların fikirlerinden istifade edeceksiniz.
Bu toplantının adına ‘Kariyer Söyleşileri’ diyoruz ama, ben anlıyorum ki, bu bir etiket olarak biraz dar kalıyor. Bunu aslında genişletebiliriz. Evrilen bir organizma gibi düşünebilirsiniz. ‘Kariyer’ kelimesi Haluk beyin çok güzel ifade ettiği şekilde sizi hiçbir zaman yanıltmamalı.
Bugünkü amacımız, değerli bir bilim insanını tanıtmak, Onun kendi mesleği, hayatı, geçmişi ve geleceği ile ilgili düşüncelerini almak için sizlerle buluşturduk. Bunun dışında elbette sizleri bir araya getirmekti. Son iki yılda dünyayı saran Covid nedeniyle, kısıtlama ve önlemlerden dolayı bir araya gelemiyordu. Kısıtlamalar kalkınca, biz de bu tür etkinliklere devam kararı aldık.
Bundan sonra bu tür toplantıları seri olarak devam ettirmeyi düşünüyoruz. Kendisi benim bir şekilde geç haberdar olduğum, ama kolay kaybetmek istemediğim birisi olarak hayatımda yer etti. Belçika Flaman bölgesinde ‘Umut veren genç bir bilim adamı’ ödülünü kazandı geçen aylarda. Bu vesileyle bir kez daha kendisini tebrik ediyorum. Çağatay bey, bizi bilim alanında çok güzel temsil eden birisi. Bu toplantıya gelerek düşüncelerini sizlerle paylaşmasını çok arzu ettim. Ben dahil sizler de düşüncelerinden çok faydalanacağınızı düşünüyorum. Bu işin mesajı şu veya bu değil Hayat’tır.
Benim Kariyer konudaki fikrimi şu cümleyle özetleyebilirim ‘Kariyer bahane, hayat şahane’. Kariyerinizi Hayatın bir baraj olarak görüyorsanız, buda benim fikrim olarak naçizane kayıtlara geçer. Kariyeri, hayatın amacı değil, aracı haline getirebildiğiniz ölçüde sonuç verir.”
ÖDÜLLÜ BİLİM ADAMI DR. ÇAĞATAY AYDIN: “KARİYER ADIMLARIMI HİÇ BİR ZAMAN PLANLAMADIM”
‘Kariyer Söyleşi’sinin konuşmacı onur konuğu, Leuven Katolik Üniversitesinde araştırmalar yapan, yaptığı araştırmalarla ödül alan Dr. Çağatay Aydın idi.
Belçika ve Hollanda’da aylık Flamanca yayımlanan bilim dergisi EOS Wetenschap ve Kraliyet Sanat ve Bilim Akademisi'ne bağlı Genç Akademi (Jonge Academie) dergisi, 2013’ten bu yana her yıl Flaman Bölgesi’nde “Eos Pipet” ödülleriyle gelecek vaat eden genç bilim insanlarını seçiyor. Bu yıl düzenlenen törende ödüle layık görülen beş genç bilim insanının arasında iki Türk asıllı bilim insanı Sibel Üğdüler ve Çağatay Aydın’da bulunuyordu.
Ödüllü Nöro Elektrik Mühendisi Çağatay Aydın konuşmasında: “Öncelikle beni sizlerle buluşturan Başkonsolos Sayın Umut Deniz’e, bu güzel mekanı tahsis eden TOBB Temsilcisi Sayın haluk Nuray ve siz değerli Üniversiteli arkadaşlarıma teşekkür ediyorum diyerek, sözlerine şu şekilde devam etti: “ Ben, Elektronik Mühendisliğini okudum. Daha sonra Biomedikal üzerine master yaptım. Benim de ilgimi en çok hayat çekti. Yani insanların hayata dokunma arzusu, beni o noktaya götürdü. O yüzden de Biomedikal alanında çalışma yapma adına Kariyerime devam ettim. Daha sonra yaptığımız işler beni tatmin etmemeye başladı.
Genel olarak biz bilinmeyeni ortaya çıkarma adına çalışıyorduk. Öncelikle kalp üzerine çalışıyordum. Kalbin elektriksel sinyaller yayması üzerine çalışıyordum. Ve kalple le ilgili bilinmeyen konusunda bir çok şeyin bulunduğunu ve bilindiğini gördüm. Bu durum artık beni tatmin etmemeye başladı.
Bu yüzden bilinmeyen bir konuda çalışmam gerekirdi. Bu da Beyin oldu. Önce insan beyni üzerine çalışmalara başladım. Bu çok komplike bir şey değildi. O zaman, Boğaziçi ve Namık Kemal Üniversitesi’nin ortak bir projesi üzerine Çorlu’ya gidiyordum. Çorlu’da ders alan öğrencilerin bir bilgisayar oyun oynayarak beyin fonksiyonlarını kaydediyordum. Bunlar üzerine çalışıyordum. Enterasan olan ‘O daha iyi yaptı, sen daha iyi yaptın’ gibi onları harekete geçirerek, yüksek performanslı hafıza deneyimini çözebilmelerini sağlayıp, daha sonra onlara beyin datalarını gösteriyordum.
Beyin araştırması konusunda kendimi geliştirebilmek için Belçika’ya geldim, burası ‘Beyin’in mutfağı. Ben, Beyin’in mutfağında araştırma ve çalışmalar devam ediyorum.
Biz kafatası üzerine yerleştirilen süngerlerden bir elektriksel aktif alıyorduk. Bu çok üstü kapalı bilim. Şimdi yaptığımız çalışmalarda beyin içerisinde mikro seviyesi çok ufak olan saç telinin ucu kadar olan iğnelerle beyin içerisindeki Neron’un aktivitesini alarak, bunları anlamaya çalışıyoruz. Bu alan tamamen kapalı kutu gibi duruyor. Hiç bir bilinmeyenler araştırmak için Belçika’ya geldim.
Duyusal bilgilerin işlenmesinin beynimizde eylemlerimize eşlik etmek için nasıl değiştirildiğini anlamayı amaçlıyorum. Davranışın görme ve koku alma gibi çeşitli duyusal modalitelerdeki etkisini inceliyorum. Ek olarak, duyusal bilginin değerin kodlanmasına ve öğrenmeye dönüşümünü altta yatan dopaminerjik mekanizmaları (yani biraya karşı su) inceleyerek araştırıyorum.
Hücrelerden ve devrelerden davranışlara kadar değişen beyin fonksiyonlarının ayrıntılı bir şekilde anlaşılması. Beyin devrelerinin işleyişine ilişkin yeni anlayışlar, nörobiyoloji ve nano ölçekli mühendisliği entegre eden yeni teknolojilerin geliştirilmesiyle güçlendirilmiştir.
Kariyer adımlarımı hiç bir şekilde planlamadım. Bu size Enteresan gelebilir. Buraya Kariyer için gelen birisinin, Kariyer planı olmadan yola çıkmış olabilmesi nasıl olabilir diye düşünebilirsiniz. Ben sadece arzumun ve isteğimin peşinden koştum. Gün sonunda yapmak istediğiniz şeyden ne kadar çok etkileniyorsanız ve öz motivasiyonunuz ne kadar yukarıdaysa, o zaman doğru işi seçtiğinizi anlıyorsunuz” dedi.
Program katılımcıların hatıra görüntüleriyle son buldu. Katılımcılar bu tür programlardan istifade ettiklerini ve devam etmesi dileklerinde bulunarak teşekkürlerini ifade ettiler.
www.belcikaaydinhaber.com