Tatil sezonu başladı. Memlekete bir yakınının aracıyla karayolundan gidecek gurbetçilerimizin mutlaka resmi onaylı vekalet belgesi bulunması gerekiyor.
Tatil sezonu başladı. Memlekete bir yakınının aracıyla karayolundan gidecek gurbetçilerimizin mutlaka resmi onaylı vekalet belgesi bulunması gerekiyor.
Birçok Avrupa ülkesinde tatil sezonu başladı. Karayolu ile Türkiye’ye gidecek gurbetçilerimizin hazırlıklarının içerisinde rotanın belirlenmesi, evrakların hazırlanması ve ödenecek otoyol ücretlerinin kontrol edilmesi gelse de özellikle bir akrabasının veya yakınının aracı ile gidecek olan vatandaşlarımızın mutlaka yanında olması gereken belgelerin başında vekaletname gelmekte.
Özellikle sosyal medyada vatandaşları telaşlandıran ve bilgi kirliliği yaratan paylaşımların olması "Türkiye’ye vekaletle araç götürme” konusundaki soruları da artırıyor. Resmi makamlarca yapılan açıklamalarda bu tür yanlış bilgilere itibar edilmemesi gerektiği belirtiliyor.
Başkasına ait olan bir araçla veya kiralık araçla Türkiye’ye gidecek kişilerin uyması gereken bazı şartlar bulunmakta. İşte o şartlar:
Kimlere vekalet verilebilir?
Başkasına ait bir araç ile seyahat edeceklerin alması gereken en önemli belgelerin başında vekalet geliyor. Vekalet verilen kişi o aracı kullanma yetkisine sahip oluyor.
Prensipte aracınızı kimin kullanabileceğine siz karar vermeniz gerekir ancak hem araç sahibi olarak sizin hem de vekâleten taşıtı götüren kişinin Türkiye Gümrük Bölgesi dışında yerleşik olma ve 185 gün koşulunu sağlaması gerekir. 185 günlük sürenin kesintisiz olarak yurtdışında geçirilmesine gerek bulunmamaktadır.
Bir firma aracılığıyla kiralanan araçlar içinse taşıt kira sözleşmesinin bulunması gerekiyor.
185 gün koşulu
Bu kuralda Türkiye’ye giriş yaptığınız günden önceki bir yıllık süre içinde, 185 gün yurtdışında olduğunuza bakılır. 185 günden fazla yurtdışında kalan ve olağan durumda yurtdışında ikamet eden kişinin yurtdışında yerleşik olduğu kabul edilir. Bu süre hesabında taşıtlı veya taşıtsız deniz, hava, kara veya demiryoluyla yapılan tüm giriş ve çıkışlar dikkate alınır.
Taşıtın sahibi dışında başka bir şahıs tarafından vekâleten getirilmesi halinde hem vekâleten taşıtı getiren kişi hem de taşıt sahibinin Türkiye Gümrük Bölgesi dışında yerleşik olma ve 185 gün koşulunu sağlaması gerekir.
Örnek: Bir yıl içerisinde 2 sefer Türkiye’ye giriş çıkış yaptınız ve son bir yıllık süre içinde toplamda 245 gün Türkiye dışında geçirdiniz. O zaman 185 gün kuralına uymuş oluyorsunuz.
Vekalet Türkçe olmalı
Bir yakınının aracını Türkiye’ye götürecek olan vatandaşlar, mutlaka bulundukları ülkede noterden tasdiklenmiş bir vekalet almak zorunda. Bu vekaletin Türkçe olarak tanzim edilmiş olması gerekiyor. Türkiye’nin dış temsilcilikleri dışında alınan ve bulunduğunuz ülkenin dilinde tanzim edilmiş vekaletnamelerin mutlaka Türkçe diline tercüme edilmiş olması gerekiyor.
Gümrük kontrollerinde vekaletin aslını göstermeniz isteniyor. Tercüme edilmiş olsun veya olmasın mutlaka orijinal vekaleti yanınızda bulundurun.
Gümrük tarafından kabul edilen vekalet belgeleri
Türkiye’ye girişte gümrük memurları tarafından kontrol edilen ve vekalet belgesi olarak kabul edilen belgeler şunlar:
- Elçilik, konsolosluk veya noterlikçe onaylı vekâletnameler,
- Taşıtı getiren şahıs ile taşıtın mülkiyet sahibinin giriş gümrük idarelerinde hazır bulunmaları hâlinde, bu kişilerin kendi aralarında düzenleyecekleri ve gümrük idarelerince onaylanan vekâletname,
- Gerçek kişilerin kendi aralarında düzenleyerek ilgili ülkenin gümrük, belediye, emniyet ve mahkeme gibi resmi makamlarına onaylatılmış olan belgeler,
- Uluslararası Tur İttifakı (AİT) ve Uluslararası Otomobil Federasyonu (FIA) üyesi ülkelerin otomobil kuruluşlarınca düzenlenen belgeler,
- Otomobil firmaları ve diğer tüzel kişiliklere ait taşıtlar için firma sahibi veya yönetim kurulunun imza ve onayını içeren vekâletnameler,
- Tüzel kişiliklere ait taşıtları getirecek kişilerin şirket ortağı veya çalışanı olduğunu gösterir belge,
- Kiralanmak suretiyle (rent a car) getirilen taşıtlar için kira sözleşmesi gibi belgeleri