Siyonist İsrail Soykırımı'na devam ediyor. Gazze'ye saldırılarında 3 bin 648'i çocuk 8 bin 796 kişi öldü

İsrail'in Gazze'ye yönelik Soykırım saldırılarında ölenlerin sayısı son 24 saatte 271 artarak 3 bin 648'i çocuk olmak üzere 8 bin 796'ya yükseldi.

İsrail'in Gazze'ye yönelik Soykırım saldırılarında ölenlerin sayısı son 24 saatte 271 artarak 3 bin 648'i çocuk olmak üzere 8 bin 796'ya yükseldi. İsrail, ateşkes çağrılarına rağmen Gazze’ye yönelik saldırılarını şiddetlendirerek artırmaya devam ediyor. 

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, Şifa Hastanesi önünde düzenlediği basın toplantısında, İsrail'in devam eden saldırılarına ilişkin bilgi verdi.

Kudra, İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze'de düzenlediği saldırılarda öldürülenlerin sayısının 3 bin 648'si çocuk, 2 bin 290'ı kadın olmak üzere 8 bin 796'ya, yaralananların sayısının ise 22 bin 219'a yükseldiğini söyledi.

"İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırı sırasında Filistinli ailelere yönelik katliamların sayısı 950'ye yükseldi." diyen Kudra, ayrıca saldırıların başlamasından bu yana 2 bin 30 kişinin enkaz altında olduğuna ilişkin ihbar aldıklarını aktardı.

""

Kudra, İsrail saldırılarında 132 sağlık personelinin hayatını kaybettiğini, hedef alınan 25 ambulansın kullanılmaz hale geldiğini belirtti.

İsrail'in kasıtlı olarak 58 sağlık kuruluşunu hedef aldığına dikkati çeken Kudra, saldırılar ve kullanılan yakıtın tükenmesi nedeniyle 16 hastane ile 32 birinci basamak sağlık merkezinin hizmet dışı kaldığı bilgisini paylaştı.

BM İnsan Hakları Direktörü Mokhiber: Gözlerimizin önünde soykırım işleniyor"

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği New York Ofisi Direktörü Craig Mokhiber, Gazze'de olanlarla ilgili "Gözlerimizin önünde bir soykırımın işlendiğine şahit oluyoruz ve çalıştığımız kuruluş bunu durdurmak için aciz duruyor." değerlendirmesinde bulundu.

BM Genel Sekreteri Guterres'in İsrail'in Cibaliya Mülteci Kampı'na yönelik hava saldırısı karşısında dehşete düştüğü ve tüm sivillerin öldürülmesini kınadığı bildirildi.

Mısır'ın Refah Sınır Kapısı, Gazze'deki ağır yaralıların tahliyesi için açıldı

Abluka altındaki Gazze sınırındaki Refah Sınır Kapısı, İsrail saldırıları nedeniyle bölgedeki ağır yaralıların Mısır'a geçişi için açıldı.

İsrail'in saldırılarını aralıksız sürdürdüğü abluka altındaki Gazze Şeridi’ndeki ağır yaralı Filistinlilerin, tedavi edilmek üzere Mısır'a nakline başlandı.

Mısır ve Gazze Şeridi arasındaki Refah Sınır Kapısı Medya Direktörü Vail Ebu Muhsin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Refah Sınır Kapısı'nın açılmasıyla yaralıları taşıyan 5 ambulansın Mısır'a doğru yola çıktığını söyledi.

""

Ebu Muhsin, Mısır'da tedavi görmesi için nakli yapılacak yaralı Filistinli sayısının 81 olacağını ifade etti.

Abluka altındaki bölgeye insani yardım malzemesi taşımak üzere Mısır'da bekleyen bazı tırlar da sınır kapısının açılmasının ardından Gazze'ye geçti.

""

Refah Sınır Kapısı, İsrail saldırıları nedeniyle bölgedeki ağır yaralıların ve yabancıların Mısır'a geçişi için açıldı.

Mısır ve Gazze Şeridi arasındaki Refah Sınır Kapısı Medya Direktörü Vail Ebu Muhsin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Refah Sınır Kapısı üzerinden Gazze’den ayrılanlara ilişkin bilgi verdi.

Muhsin, “6 otobüsle Mısır’a giden yabancı pasaport sahibi yolcuların sayısı 335’e çıktı. 76 yaralı da refakatçileriyle birlikte ambulanslarla Mısır’a geçti.” dedi.

Yaralıların geçişine ilişkin Muhsin, bu kişilerin pasaport kullanmadığını ve kimlik kartı ile Mısır’a geçtiklerini söyledi.

Muhsin, İsrail makamlarının, saldırılarda yaralananların kimlik kartlarıyla Gazze’den Mısır’a geçmesine izin verdiğini belirtti.

Vail Ebu Muhsin ayrıca yardım taşıyan 51 tırın Gazze Şeridi’ne ulaştığını da sözlerine ekledi.

Mısır: Gazze'deki yaralılardan ilk grup Refah Sınır Kapısı'ndan ülkeye giriş yaptı

Mısır Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Refah Sınır Kapısı üzerinden Gazze'den Mısır'a giriş yapan yaralılar hakkında bilgi verildi.

Açıklamada, "Gazze'deki olaylarda yaralanan Filistinli kardeşlerimizden ilk grubu Refah Sınır Kapısı'nda karşılandık." ifadelerine yer verildi.

Yaralıların tümünün Kuzey Sina kentindeki donanımlı hastanelere nakledilmeye başlandığı kaydedildi.

Gazze'den getirilen yaralıların olduğu ilk grupta toplamda kaç kişinin bulunduğuna ilişkin bilgi verilmezken, bunlardan 117'sinin yabancı uyruklu olduğu kaydedildi.

İngiltere Dışişleri Bakanlığı, Gazze'deki İngiliz vatandaşlarından ilk grubun, Refah Sınır Kapısı üzerinden Mısır'a geçtiğini duyurdu.

Bakanlık, X sosyal medya platformu üzerinden yaptığı açıklamada, Refah Sınır Kapısı üzerinden Mısır'a geçen vatandaşlara destek sağlamak üzere İngiliz ekiplerin sahada olduğu belirtildi.

Açıklamada, "Gazze'ye hayati yardımların girmesine ve daha fazla İngiliz vatandaşının güvenli şekilde çıkış yapmasına imkan verecek şekilde sınır kapısının yeniden açılmasının sağlanması için ortaklarımızla çalışmaya devam edeceğiz." ifadesi kullanıldı.

Refah Sınır Kapısı'ndan geçişin, belirli yabancı uyruklu grupların ve ağır yaralıların çıkışına izin vermek üzere kontrollü ve zaman sınırlı sürelerle açık olacağına işaret edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Mısırlı ve İsrailli yetkililerle Gazze'den ayrılmak isteyen İngiliz vatandaşlarının listesi üzerinde anlaşmaya vardık. Yardım sağlayabilmemiz için listede yer alanların geçidi ne zaman kullanabilecekleri konusunda önceden bilgilendirileceğiz.

Fransa Dışişleri Bakanlığı, Gazze'deki Fransız vatandaşlarından ilk grubun, Refah Sınır Kapısı üzerinden Mısır'a geçtiğini duyurdu.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, söz konusu vatandaşlar için Fransa'nın Kahire Büyükelçiliğinden bir ekibin bölgede hazır bulunduğu belirtildi.

Fransız vatandaşların Mısır'a ulaşmasının memnuniyetle karşılandığı aktarılan açıklamada, Mısırlı yetkililere teşekkür edildi.

Açıklamada, "Dileyen tüm vatandaşlarımız, çalışanlarımız ve ailelerinin en kısa sürede Gazze'den çıkabilmesi için çalışmalarımızı sürdürüyoruz." ifadesine yer verildi.

Ayrıca açıklamada, Fransa'nın Gazze'deki sivil halkın korunması çağrısını yinelediği vurgulandı.

""

Gazze'de yaralanan 4 Filistinli Ariş Hastanesine ulaştı

Mısır Kızılayının Kuzey Sina Müdürü Halid Zayid de AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gazze Şeridi’nden 5 yaralı Filistinlinin Mısır’ın Ariş Hastanesine getirildiğini belirterek, kalan yaralıların da Refah Sınır Kapısı’ndan geçiş işlemlerinin yapıldığını aktardı.

Mısır’ın Kuzey Sina bölgesinde yer alan Ariş kentindeki Ariş Hastanesi, Refah Sınır Kapısı’na yaklaşık 50 kilometre uzaklıkta bulunuyor.

Ürdün, Gazze'den vatandaşlarını tahliye etmeye başladı

Ürdün Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Gazze Şeridi’ndeki Ürdünlülerin tahliyesinin Refah Sınır Kapısı aracılığıyla başladığı bildirildi.

Ürdünlülerin Gazze’den tahliyesinin birkaç gün süreceği belirtilen açıklamada, “Kahire'deki Ürdün Büyükelçiliği'nden bir ekip, Gazze'den otobüslerle ayrılacak Ürdün vatandaşlarının mümkün olan en kısa sürede Ürdün’e ulaşması için Refah Sınır Kapısı’na gönderildi.” ifadesi kullanıldı.

Açıklamada, Gazze’deki Ürdünlülerin sayısına ilişkin bilgi verilmezken, bölgedeki Ürdünlülerin yardım istemek için Dışişleri Bakanlığına bağlı Operasyonlar Merkezi Birimi ile iletişime geçebileceği kaydedildi.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus ise X sosyal medya platformundan yaptığı paylaşımda, "Mısır'ın, Gazze'den bazı yaralı ve hastaların tedavisini kabul etme kararını memnuniyetle karşılıyoruz." ifadesini kullandı

""

Tıbbi tahliyelerin planlanması konusunda Mısır Sağlık Bakanlığı ile çalıştıklarını belirten Ghebreyesus, Gazze'deki binlerce hastanın çok daha fazla şeye ihtiyaç duyduklarının ve bunların birçoğunun nakledilemeyecek kadar kötü durumda olduğunun unutulmaması gerektiğini vurguladı.

Gazze'ye izin verilen tıbbi yardım akışının acilen hızlandırılması gerektiğine de işaret eden Ghebreyesus, hastanelerin bombardımandan korunmasının ve askeri amaçla kullanılmasının önüne geçilmesi gerektiğini kaydetti.

""

Gazze'de atık suyun denize sızmaya devam etmesi "çevre felaketi" riski oluşturuyor

Gazze Belediyesinden yapılan yazılı açıklamada, İsrail bombardımanında zarar gören, elektrik kesintisi ve yakıt eksikliği nedenleriyle çalışamaz duruma gelen atık su arıtma tesislerinden kirli suyun denize sızmaya devam ettiği belirtildi.

Açıklamada, Gazze Şeridi'nden günlük 65 bin bardak atık suyun denize sızdığı ve bu durumun ciddi sağlık ve çevre riskleri taşıdığı aktarıldı.

Gazze kentindeki Şeyh Rıdvan Göleti'ne de günlük 10 bin bardak atık su pompalandığı kaydedilen açıklamada, atık su probleminin devam etmesinin kentte "tam bir çöküşe ve büyük bir felakete" yol açabileceği uyarısı yapıldı.

Gazze Belediyesi, ayrıca sağlık, çevre ve insani alanlarda çalışma yapan kuruluşlara bu konuya "acilen müdahale etmeleri" çağrısında bulundu.

İsrail, Cibaliya Mülteci Kampı'nı yine vurdu

Filistin resmi ajansı WAFA'nın haberine göre, İsrail ordusu Cibaliya Mülteci Kampı'nda çok sayıda kişinin yaşadığı Felluce Mahallesi'ni havadan bombaladı. Saldırıda bölgedeki binaların yıkılması sonucu onlarca ölü ve yaralı olduğu belirtiliyor.

Televizyonda yayımlanan görüntülerde, Cibaliya'daki saldırıda çok katlı birkaç binanın yerle bir olduğu görüldü.

İsrail, Batı Şeria'da 17 tarihi evi yıktı

Ayrım Duvarı (Utanç Duvarı) ve Yahudi Yerleşim Birimleriyle Mücadele Konseyi Beytüllahim Ofis Müdürü Hasan Bericiyye, AA muhabirine yaptığı açıklamada, konuya dair bilgi verdi.

Bericiyye, İsrail güçleri ile Yahudi yerleşimcilerin, Beytüllahim kentindeki Şuşahle köyünde 17 tarihi evi yıktığını söyledi.

Filistinli yetkili, söz konusu taş evlerin en az 200 yıllık olduğunu belirtti.

Bericiyye, İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne düzenlediği yoğun saldırıları fırsat bilen Yahudi yerleşimcilerin, İsrail güçleri ile birlikte bu yapıları yıktığını dile getirdi.

İşgal altındaki Doğu Kudüs ile Batı Şeria'nın Beytüllahim ve El Halil kentleri arasındaki Gush Etzion yerleşim birimi yakınında yer alan küçük bir köy olan Şuşahle'de, çoğu geçtiğimiz yıllarda yerleşimci saldırıları sonucu yerlerinden edilmiş Filistinli aileler yaşıyor.

BM, Batı Şeria'da "ciddi şekilde" artan yerleşimci saldırılarına karşı uyardı

BM İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi'nden (OCHA) yapılan yazılı açıklamada, işgal altındaki Batı Şeria'da 7 Ekim'den bu yana 820 Filistinlinin yerinden edildiği, İsrailli yerleşimcilerin saldırılarının günde ortalama 3'ten 7'ye çıktığı bildirildi.

Açıklamada, bu dönemde Filistinlilere yönelik 171 yerleşimci saldırısı kaydedildiği bilgisi verildi.

Yerleşimcilerin can ve mal kaybına yol açan saldırıların yanı sıra Filistinlilerin hareket serbestisini de engellediği belirtilen açıklamada, kısıtlamalar nedeniyle insani yardım hizmetinin de durdurulduğu aktarıldı.

Açıklamada, yerleşimcilerin ateşli silahlar da kullanarak, Filistinlileri tehdit etmeyi sürdürdüğü vurgulandı.

Şifa Hastanesinin kapasitesi dolduğu için yaralılar koridorlarda ameliyat ediliyor

İsrail'in 25 gündür bombaladığı Gazze'deki en büyük sağlık merkezi, Şifa Hastanesinin tüm oda ve bölümleri tam kapasite dolduğu için hastalar, koridorlarda ameliyat edilip tedavi ediliyor.

Sağlık personelinin tıbbi malzeme eksikliği nedeniyle çocukları bile anestezisiz ameliyat etmek zorunda kaldığı hastanede, acil yaralılar kanaması olmasına rağmen sıraya alınıyor.

Filistin Sağlık Bakanlığı Uluslararası İşbirliği Birimi Müdürü Mervan Ebu Sade, Gazze'deki Şifa Hastanesindeki son durumu, AA muhabirine anlattı.

Gazze'de yaralıların ve hastaların artık hastanelerin koridorlarında tedavi edildiğini söyleyen Ebu Sade, "Gazze Şeridi'ndeki hastanelerde, Şifa Hastanesindeki bu manzaralar gibi görüntüler normal artık. Gördüğünüz gibi burası (hastane koridoru) artık hastaların tedavi edildiği bir oda haline geldi." ifadelerini kullandı.

Hastanedeki durumunu "felaket" ifadesiyle niteleyen Ebu Sade, hastanenin doğum, prematüre, diyaliz ve acil servislerinin tam kapasite dolduğunu ve 800'den fazla yatan hastanın tedavi altında olduğunu kaydetti.

"Şifa Hastanesi'ni bombalayabilirsin" fetvası

İsrail'de 43 hahamın, Başbakan Binyamin Netanyahu'ya, Hamas mensuplarının abluka altındaki Gazze'deki Şifa Hastanesi'nde saklanması ve sivilleri kalkan kullanması durumunda, buranın vurulmasında bir beis olmadığını ilettiği belirtildi.

İsrail ordusunun, abluka altındaki Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cibaliya Mülteci Kampı'na son 24 saatte düzenlediği ikinci bombardımanda onlarca kişinin öldüğü ve yaralandığı bildirildi.

Filistin resmi ajansı WAFA'nın haberine göre, İsrail ordusu, Cibaliya Mülteci Kampı'nda çok sayıda kişinin yaşadığı Felluce Mahallesi'ni havadan bombaladı. Saldırıda bölgedeki binaların yıkılması sonucu onlarca ölü ve yaralı olduğu belirtiliyor.

İsrail güçleri Batı Şeria’da 1'i engelli 4 Filistinliyi öldürdü

İsrail ordusu işgal altındaki Batı Şeria’nın çeşitli kent ve beldelerinde baskınlarını sürdürüyor.

Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklama, İsrail güçlerinin Cenin’de sabaha karşı düzenlediği baskında 3 Filistinliyi öldürdüğü bildirildi.

Tulkerim kentinde de Mecdi Avad adlı 65 yaşındaki engelli bir Filistinlinin, İsrail askerinin kurşunuyla başından vurularak öldürüldüğü belirtildi.

Batı Şeria'da 7 Ekim'den bu yana gözaltına alınanların sayısı 1830'e yükseldi

İsrail güçleri, işgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te en az 70 Filistinliyi gözaltına aldı.

Filistin Esirler Cemiyeti'nden konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapıldı.

Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te en az 70 Filistinlinin gözaltına alındığı ifade edilen açıklamada, 7 Ekim'den bu yana gözaltına alınanların sayısının 1830'a yükseldiği kaydedildi.

İsrail güçleri, 7 Ekim'den bu yana Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te çeşitli iddialarla Filistinlilere karşı gözaltı dalgasını sürdürüyor.

Hamas'tan "esir takası müzakereleri için ateşkes sağlanmalı" açıklaması

Hamas tarafından yayınlanan görüntülü mesajında Heniyye, abluka altındaki Gazze Şeridin'de İsrailli esirlerin, İsrail ordusunun yoğun bombardımanları nedeniyle Filistinlilerin maruz kaldığı "yıkım ve ölüm ile yüzleştiğini" söyledi.

Heniyye, Gazze Şeridi'ndeki İsrailli esirlere ilişkin müzakerelerin başlaması için bir ateşkes sağlanması gerektiğini aracılara ilettiklerini aktardı.

Aracılara "katliamın durması gerektiğini anlattıklarını" vurgulayan Heniyye, özellikle Batı ülkelerindeki halklara Filistin'e destek protestolarına devam etmeleri ve karar alıcılar üzerinde baskı kurmaları çağrısında bulundu.

Heniyye, ablukanın sıkılaştırıldığı Gazze Şeridi'nin Mısır ile arasındaki Refah Sınır Kapısı'nın iki yönlü faaliyetlerine devam etmesi gerektiğini belirtti.

Batı Şeria'da İsrail'in Cibaliya saldırısına tepki için genel grev ilan edildi

İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'nde çok sayıda sivilin bulunduğu Cibaliya Mülteci Kampı'na yönelik saldırısını protesto için işgal altındaki Batı Şeria'da kapsamlı greve gidildi.

Batı Şeria'daki bankalar, bakanlık kurumları, okullar, üniversiteler ve dükkanlar bir gün boyunca kapılarını kapatacağını duyurdu.

""

İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki Filistinlilere ve özellikle Cibaliya Mülteci Kampı'ndaki saldırılarına tepki için gerçekleştirilen grev kapsamında ekmek fırınları ve eczaneler dışında tüm ticarethaneler kepenk kapattı.

Okullar ve üniversiteler de Gazze Şeridi sakinlerine destek ve dayanışma amacıyla şehir merkezlerinde etkinlikler düzenleneceğini duyurdu.

Kassam Tugayları: Gazze'nin kuzeyinde İsrail ordusuna yeni kayıplar verdirdik

Kassam Tugayları'ndan yapılan yazılı açıklamada, Gazze’nin kuzeydoğusundaki Beyt Hanun'da 4 İsrail askeri aracının Yasin-105 füzeleriyle imha edildiğini duyurdu.

Açıklamada, Beyt Hanun'da bir binada konuşlanmış bir grup İsrailli piyade gücünün hedef alınarak öldürüldüğü belirtildi.

İsrail ordusundan ise konuyla ilgili herhangi bir açıklama yapılmadı.

Kassam Tugayları: Gazze'nin kuzeyinde 2 İsrail tankını imha ettik

Kassam Tugayları'ndan yapılan yazılı açıklamada, Gazze’nin kuzeydoğusundaki Beyt Hanun'un Ziraat Okulu bölgesinde iki İsrail tankının, üç "Yasin-105" anti-tank roketi kullanılarak imha edildiği belirtildi.

İsrail ordusundan ise konuyla ilgili herhangi bir açıklama yapılmadı.

İsrail ordusu, abluka altındaki Gazze'yi 7 Ekim'den bu yana yoğun bombardımana tutarken, 29 Ekim'de de sınırlı kara operasyonuna başladığını açıklamıştı.

31 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi'ndeki kara operasyonlarında çıkan çatışmalarda ölen İsrail askerlerinin sayısının 15 olduğu bildirilmişti.

İsrail'in saldırıları işgal altındaki Batı Şeria'da protesto edildi

Filistinli direniş grupları ve aktivistlerin çağrısıyla Ramallah'taki Birleşmiş Milletler binası önünde toplanan Filistinliler, İsrail'in Gazze saldırılarını protesto etti.

Filistin bayrakları taşıyan göstericiler, İsrail karşıtı sloganlar attı.

AA muhabirine konuşan Filistinli aktivist Rabii el-Mısri, "Sadece BM'ye değil tüm dünyaya, yok edilen, kameralar önünde insanlığa karşı işlenen en ağır suçlara maruz kalan bir halk olduğumuzun mesajını vermek için buradayız." dedi.

Seslerini duyurmak için toplandıklarını vurgulayan Mısri, dünyanın çocukların öldürülmesini izlediğini, hiçbir şey yapmadığını söyledi.

Mısri, "75 yıldır BM kararlarının uygulanmasını talep ediyoruz, ancak bizi duyan yok." diye konuştu.

Sınır Tanımayan Gazeteciler, Gazze'de gazetecilere karşı işlenen savaş suçları için UCM'ye başvurdu

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF), İsrail-Filistin çatışmasında Filistinli gazetecilere karşı işlenen savaş suçlarının soruşturulması için Uluslararası Ceza Mahkemesine (UCM) başvuru yaptı.

RSF'nin resmi internet sitesinden yapılan açıklamada, başvurunun, İsrail'in Gazze'deki sivil yerleşim yerlerine yönelik bombardımanında hayatını kaybeden 8 Filistinli gazeteci ve 7 Ekim'de ölen 1 İsrailli gazeteci için yapıldığı belirtildi.

Açıklamada, Filistinli gazetecilerin hayatını kaybettiği İsrail saldırılarının, uluslararası insancıl hukukta "ayrım gözetmeyen saldırı" niteliğinde olması ve bu saldırılarda "sivillere karşı aşırı ve orantısız güç kullanılması" nedeniyle Roma Statüsü'ne göre savaş suçu teşkil ettiği vurgulandı.

Öte yandan, İsrailli gazetecinin ölümünün de Cenevre Sözleşmesi kapsamında koruma altında olan bir kişinin kasıtlı olarak öldürülmesi anlamına geldiği ve bu bağlamda soruşturulması gerektiği belirtildi.

Filistin Gazeteciler Sendikası Facebook sayfasından yaptığı açıklamada, 7 Ekim sonrasında İsrail'in saldırıları sonucu 25 Filistinli gazeteci ve 13 medya çalışanının hayatını kaybettiğini duyurmuştu.

Sınır Tanımayan Doktorlar: Türkiye-Filistin Dostluk Hastanesi hizmet vermeyi durdurdu

MSF, X sosyal medya platformundan Gazze Şeridi'nde kanser hastalarının tedavi gördüğü tek merkezin faaliyetlerinin durmasına ilişkin paylaşımda bulundu.

İsrail'in 30 Ekim'de Türkiye-Filistin Dostluk Hastanesi'ne gerçekleştirdiği saldırı nedeniyle tesisin üçüncü katında ciddi hasar oluştuğu belirtilen paylaşımda, saldırı sırasında hastaların zemin kata sığınması nedeniyle hiçbir hastanın zarar görmediği belirtildi.

Paylaşımda, "Türkiye-Filistin Dostluk Hastanesi, yakıt sıkıntısı ve tesisi etkileyen çok sayıda saldırı nedeniyle bugün itibarıyla hizmet vermeyi durdurdu. Burası Gazze Şeridi'nde kanser hastalarının tedavi olabildiği tek devlet hastanesi ve artık onlarca kanser hastasının hayatı ciddi risk altında." ifadeleri yer aldı.

İsrail'in, hastanelere enerji sağlamak için gerekli olan yakıtın Gazze'ye girişini engellemeye devam ettiği belirtilen paylaşımda, bu süreçte hastanelere ve sağlık tesislerine yönelik saldırıların sürdüğü vurgulandı.

Paylaşımda, "Uluslararası insancıl hukukun bir yükümlülüğü olarak tıbbi tesislerin, sağlık personelinin ve hastaların korunması yönündeki çağrımızı yineliyoruz. Öte yandan Gazze'ye acilen su, gıda, yakıt, tıbbi malzeme ve yeterli insani yardımın girmesine izin verilmesi çağrısında bulunuyoruz." ifadelerine yer verildi.

DSÖ'den, Gazze'ye tam tıbbi ve yakıt yardımı erişiminin "hemen" sağlanması çağrısı

Ghebreyesus, sosyal medya platformu X'ten yaptığı açıklamada, "Hayat kurtaran kanser tedavisi veya palyatif bakım alma noktasında tek imkanını kaybeden hastalar için duyduğumuz endişeyi hiçbir kelime tarif edemez." ifadesini kullandı.

DSÖ Başkanı açıklamasında, "Tıbbi ve yakıt yardımına tam erişim için çağrıda bulunuyor ve yalvarıyorum hemen! Ne kadar beklersek, bu kırılgan hayatları o kadar riske atmış oluruz." çağrısı yaptı.

Filistin Sağlık Bakanlığı, bugün abluka altındaki Gazze Şeridi'nde kanser hastalarının tedavi gördüğü tek merkez Türkiye-Filistin Dostluk Hastanesinin İsrail saldırıları nedeniyle faaliyetlerini durdurduğunu açıklamıştı.

Sınır Tanımayan Doktorlar'ın (MSF) sosyal medya platformu X hesabından yapılan paylaşımda, 30 Ekim'de Türkiye-Filistin Dostluk Hastanesine yönelik saldırı nedeniyle tesisin üçüncü katında ciddi hasar oluştuğu bildirilmişti.

Paylaşımda, "Türkiye-Filistin Dostluk Hastanesi, yakıt sıkıntısı ve tesisi etkileyen çok sayıda saldırı nedeniyle bugün itibarıyla hizmet vermeyi durdurdu. Burası Gazze Şeridi'nde kanser hastalarının tedavi olabildiği tek devlet hastanesi ve artık onlarca kanser hastasının hayatı ciddi risk altında." ifadeleri yer almıştı.

İsrail'in, hastanelere enerji sağlamak için gerekli olan yakıtın Gazze'ye girişini engellemeye devam ettiği belirtilen paylaşımda, Gazze'ye acilen su, gıda, yakıt, tıbbi malzeme ve yeterli insani yardımın girmesine izin verilmesi çağrısı yapılmıştı.

İsrail ordusu: Operasyonlarımızı derinleştirmeye devam edeceğiz

İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, düzenlediği basın toplantısında, İsrail ordusunun gece boyunca Gazze Şeridi'nde büyük çatışmalara girdiğini belirtti.

Gazze Şeridi'nin kuzeyinde "operasyonlarını derinleştirmeye" devam edeceklerini ifade eden Hagari, İsrail askerlerinin Gazze'de Hamas mensuplarıyla yüz yüze çatıştıklarını kaydetti.

Lübnan sınırında Hizbullah'la yaşanan çatışmalara da değinen Hagari, kuzey sınırında saldırılara "güçlü yanıt vermek için gerekli hazırlıkları" yaptıklarını söyledi.

Kuzey sınırında savunma hattına takviyelerin yapıldığının altını çizen Hagari, "Bölgemize ulaşan, topraklarımıza sızan veya topraklarımıza ateş açan her hücreye saldırır, öldürürüz." dedi.

İsrail ordusunun kuzey bölgesindeki tüm senaryolar için hazırlıklı olduğunu dile getiren Hagari, ordularının Kızıldeniz bölgesinde de hazırlıklı olduğunu ifade etti.

Kızıldeniz bölgesinde gece saatlerinde belirlenen bir tehdidi bertaraf ettiklerini dile getiren Hagari, bölgeye takviye olarak denizden koruma sağlayacak saldırı kapasitesi olan savaş gemileri gönderdiklerini aktardı.

Hagari, Gazze Şeridi'nde İsrailli 240 esirin olduğu ve bunları kurtarmanın ulusal bir öncelik olduğunu kaydetti.

İsrailli avukatın "Gazze'de masum sivil nüfus yok" sözleri tepki topladı

Öte yandan, "Sonsuza kadar İsrail" kuruluşu Başkanı avukat Nili Kupfer Naouri'nin, CNEWS'de katıldığı canlı yayında, İsrail-Filistin çatışmasına ilişkin değerlendirmeleri, program sunucusunu şaşkına çevirdi.

İsrail asıllı Fransız Naouri'nin "Kusura bakmayın ama Gazze’de masum sivil nüfus yok." sözleri karşısında ne diyeceğini bilemeyen sunucu, İsrailli avukatın sözünü kesti.

Sunucu, Gazze'de çok sayıda kadın ve çocuğun ölümünü yok sayan ifadelere, "Bunlar dinlenebilir şeyler değil." diyerek tepki gösterdi.

Naouri'nin canlı yayındaki açıklamaları, sosyal medya kullanıcılarınca da eleştirildi.

İsrail ordusu, Gazze'deki kara operasyonlarında toplam 15 askerinin öldüğünü doğruladı

İsrail ordusu, abluka altındaki Gazze Şeridi'ndeki çatışmalarda yaralanan 2 askerinin daha öldüğünü açıkladı.

İsrail ordusunun açıkladığı rakamlara göre, Gazze Şeridi'ndeki kara operasyonlarında çıkan çatışmalarda öldürülen İsrail askerlerinin sayısı 15'e yükseldi.

DSÖ: Gazze Şeridi'ndeki ana kanser merkezi şu anda faaliyet göstermiyor

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, abluka altındaki Gazze Şeridi'nde kanser hastalarının tedavi gördüğü tek merkez olan Türkiye-Filistin Dostluk Hastanesi'nin şu anda faaliyet gösteremediğini belirterek hayat kurtarmak için acil destek çağrısında bulundu.

Ghebreyesus, Türkiye-Filistin Dostluk Hastanesi'nin hizmet vermeyi durdurmasına ilişkin X sosyal medya platformundan paylaşımda bulundu.

Yakıt eksikliği ve civardaki son hava saldırıları nedeniyle Gazze Şeridi'ndeki ana kanser merkezi Türkiye-Filistin Dostluk Hastanesi'nin şu anda hizmet dışı olduğunu kaydeden Ghebreyesus, "Hayat kurtarmak için acilen destek çağrısında bulunuyoruz." ifadesini kullandı.

Gazze Şeridi'nde Katolik Kilisesi'nde ayin yapan Hıristiyanlar, kilisenin yakın çevresine düzenlenen İsrail bombardımanı nedeniyle büyük endişe yaşadı.

Gazze Şeridi'nde Katolik Kilisesi'nde ayin yapan Hıristiyanlar, kilisenin yakın çevresine düzenlenen İsrail bombardımanı nedeniyle büyük endişe yaşadı.

Yemen'deki Husiler: Çok sayıda İHA'yı İsrail yönüne fırlattık

Yemen'deki Husiler, çok sayıda insansız hava aracını (İHA) İsrail içlerindeki birçok hedefe doğru fırlattıklarını duyurdu.

Husilerin Askeri Sözcüsü Yahya Seri, X platformundan yaptığı yazılı açıklamada, "(Husilere bağlı) Yemen Silahlı Kuvvetleri, birkaç saat önce çok sayıda İHA'yı işgal altındaki Filistin'de bulunan siyonist varlığın içlerindeki birçok hedefe fırlattı ve hedeflerine ulaştı." ifadesini kullandı.

Gazze'de İsrail saldırıları durana dek askeri operasyonlarının süreceğini belirten Seri, saldırıyı zulüm altındaki Filistin halkının zaferi, Yemen halkı ve ümmetin tüm halklarının istekleri ve çağrılarına icabet için yaptıklarını vurguladı.

İsrail ordusundan, bölgenin savunmasının güçlendirilmesi amacıyla Kızıldeniz'de savaş gemilerinin konuşlandırıldığı belirtilirken, Husilerin açıklamasına dair henüz yorum yapılmadı.