KATİP KAPANIŞ PROGRAMI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Türkiye’nin son yıllardaki dikkat çeken uluslararası projelerinden “Türkiye Bursları” kapsamında yer alan “KATİP”in (Kamu Görevlileri ve Akademisyenlere Yönelik Türkçe İletişim Programı) 2023 – 2024 dönemi kapanış programı gerçekleştirildi.

Türkiye’nin son yıllardaki dikkat çeken uluslararası projelerinden “Türkiye Bursları” kapsamında yer alan “KATİP”in (Kamu Görevlileri ve Akademisyenlere Yönelik Türkçe İletişim Programı) 2023 – 2024 dönemi kapanış programı gerçekleştirildi.
Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) tarafından yürütülen “KATİP”in kapanış programına Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Metin Orbay da katıldı.
Her sene dünyanın farklı ülkelerinden belli kriterlere göre seçilen kamu görevlilerinden oluşan bir grubun Türkiye’de Türkçe öğrenmelerini sağlayan “KATİP” bu yıl da eğitimlerini tamamladı. 16 farklı ülkeden diplomat, kamu görevlisi, araştırmacı ve rektör mesleklerine mensup 17 katılımcı, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi’ndeki dil eğitim merkezinde Türkçe öğrendi. Kasım ayından itibaren 8 ay süren eğitimlerinin ardından katılımcılar B2 seviyesinde Türkçe dil belgesine sahip oldular.
“KATİP” katılımcıları, Türkiye'de bulundukları süre boyunca dil eğitimi almanın yanı sıra kurum ziyaretleri, kültürel geziler, akademik seminerler ve sosyal/sportif aktiviteler gibi çeşitli etkinliklere de katıldılar. Bu çerçevede çok sayıda kamu ve özel kurumu ziyaret eden katılımcılar ayrıca Ankara, Beypazarı, Konya, Çanakkale, Bursa ve İstanbul'a yapılan gezilerde Türkiye’nin tarihi ve doğal güzelliklerini yakından tanıma fırsatı buldular.
Programın 2023-2024 dönemi kapanış programında konuşan Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Metin Orbay, YTB ile birlikte KATİP programının bir paydaşı olmaktan gurur duyduklarını söyledi. Program sonunda katılımcıların Türkçe bilgilerinin geldiği noktayı öven ve onları tebrik eden Orbay, “Türkiye’yi tarihiyle, kültürüyle, edebiyatı ve insanıyla yakından tanımış oldunuz. Ülkenize döndüğünüzde, ülkemizle ilgili pozitif görüşlerinizi yayacağınıza inanıyorum,” dedi.
YTB Başkan Yardımcısı Murat Kazancı ise programda yaptığı konuşmada, programın aslında yeni bir işbirliğinin başlangıcı olduğunun altını çizdi. KATİP’in 2014 yılından itibaren devam ettiğini belirtilen Kazancı, program katılımcılarının Türkçe öğrenmelerinin yanında, onların Türkiye ile olan irtibatlarının güçlenmesini de istediklerini dile getirdi. Katılımcılara bundan sonraki kariyerlerinde başarılar dileyen Murat Kazancı sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye ile ülkeniz arasındaki ilişkileri güçlendirecek projeleriniz ile ilgili olarak YTB’nin kapıları sizlere her zaman açıktır. Ülkelerinize döndüğünüzde, mutlaka her birinizin ülkesinde yaşayan ve Türkiye’den lisans, yüksek lisans ya da doktora düzeyinde mezun olan bir Türkiye mezunu ile karşılaşacaksınızdır. Bu kişilerle irtibat kurmanız ve onlarla bir araya gelmenizi isteriz.”
KATİP programından yararlanan kişilerin de söz aldıkları programda katılımcılar, KATİP ailesinin bir parçası olmaktan gurur duyduklarını belirtip burada edindikleri bilgi ve tecrübe için Türkiye’ye teşekkürlerini ilettiler.