Belçika’da 1 Ekim'den itibaren yürürlüğe giren değişiklikler

Yeni bir ay, yeni kurallar anlamına geliyor. Önümüzdeki ay yürürlüğe girecek yeni düzenlemeleri sizler için listeledik. İşte Ekim ayı değişiklikleri…

Yeni bir ay, yeni kurallar anlamına geliyor. Önümüzdeki ay yürürlüğe girecek yeni düzenlemeleri sizler için listeledik. İşte Ekim ayı değişiklikleri…

Belçika’da önümüzdeki aydan itibaren trafikte uyuşturucu denetimlerinden sosyal tarife artışlarına kadar birçok yenilik yürürlüğe girecek. 

İşte Ekim ayında yürürlüğe giren değişiklikler

Trafikte uyuşturucu denetimleri sıkılaşıyor
1 Ekim'den itibaren polis, sürücülere tükürük testi yapma konusunda daha geniş yetkilere sahip olacak. Mobilite Bakanı Georges Gilkinet’in (Ecolo) kabinesinin doğruladığı bu değişiklikle, sürücülerin uyuşturucu kullanımını kontrol etmek için kullanılan semptom listesi güncellenecek. 
Bu konuda geniş bilgi için bu HABERE göz atabilirsiniz.

Elektrik ve doğalgaz için sosyal tarifeler artıyor
Ekim ayından itibaren elektrik ve doğalgaz için belirli kategorilerdeki kişiler veya hanelere sunulan indirimli sosyal tarifeler artacak. Bu artışı, federal enerji düzenleyici kurumu CREG duyurdu. Üçüncü çeyrek ile karşılaştırıldığında, elektrik için sosyal tarife yüzde 10, doğalgaz ve ısıtma için ise yüzde 15 oranında artış gösterecek. 

Limburg'da flex otobüsler daha uzun süre hizmet verecek
Flemenk toplu taşıma şirketi De Lijn, 1 Ekim'den itibaren Limburg'daki flex otobüs hizmetini genişletiyor. Önceden rezerve edilmesi gereken bu otobüsler, özellikle akşam saatlerinde daha uzun süre çalışacak. Flex otobüsler, hafta içi ve cumartesi günleri 22.30'a kadar, pazar günleri de 08.00'den 21.00'e kadar hizmet verecek. Önceki sefer saatleri hafta içi 20.00, cumartesi 22.00 ve Pazar günü ise 19.00’a kadardı. arasındaydı. 

NMBS, dokuz istasyonda uluslararası tren bileti satışını durduruyor
Demiryolu şirketi NMBS, Ekim ayından  Aarlen, Antwerpen-Berchem, Brussel-Luxemburg, Eupen, Hasselt, Kortrijk, Mechelen, Oostende ve Ottignies istasyonlarında uluslararası tren bilet satışını durduruyor. Uluslararası bilet satışı artık sadece Antwerpen-Centraal, Bergen, Brugge, Brussels Airport-Zaventem, Brussel-Centraal, Brussel-Noord, Brussel-Zuid, Charleroi-Centraal, Gent-Sint-Pieters, Leuven, Luik-Guillemins ve Namen istasyonlarında yapılacak.  Sınır ötesi tren yolculukları için biletler ise bilet gişeleri ve otomatik makinelerden temin edilmeye devam edecek.
 
Anvers'te araç lastiklerini indirmek suç sayılacak
Ekim ayının başından itibaren Anvers'te araç lastiklerini kasten indirenler, idari para cezası (GAS cezası) ile karşı karşıya kalacak. Anvers şehir yönetimi, bu kararla araç lastiklerini indirme eylemlerinin suç sayılıp sayılmayacağı konusunda süregelen tartışmalara da son verdi. 

Öğretmenler için kariyer molası başvuruları çevrimiçi olacak
1 Ekim'den itibaren öğretmenler, kariyer molası, zaman kredisi veya özel izin başvurularını zorunlu olarak çevrimiçi yapacak. Diğer sektörlerde bu uygulama 1 Temmuz'dan itibaren başlamıştı. Başvuru yapmak isteyen öğretmenler, önce işverenlerini bilgilendirmek zorunda. İşveren, sosyal güvenlik web sitesi üzerinden ödenek başvurusunu dolduracak ve ardından çalışan, Break@Work uygulaması aracılığıyla işlemi tamamlayacak. Başvurunun sonucu Çalışma Temini Ulusal Ofisi (RVA) tarafından çalışanın e-Box'ına iletecek.

Doğumhanelerde RSV aşısı uygulaması başlıyor
1 Ekim'den itibaren doğan bebekler, bronşiolit ve alt solunum yolu enfeksiyonlarının başlıca nedeni olan solunum sinsityal virüsüne (RSV) karşı koruma sağlayacak tedavi alacaklar. Bebekler, RSV'ye karşı geliştirilen yeni ilaç Beyfortus ile aşılanacak. 31 Mart 2024'ten sonra doğan bebekler için Ekim ayında aşılamanın ücretsiz olması planlandı. Ebeveynler, bebeklerinin RSV sezonunun başlangıcında korunması için aşılamaya başvurarak ücretsiz yararlanabilecek, ancak bu fırsat 31 Ekim'den sonra geri ödenmeyecek.

Beyfortus, eczanelerde bulunacak ve altı aylık bebeklere kadar 12 euro (yüksek katılım ödemesi durumunda 8 euro) karşılığında geri ödenecek. Ancak hamilelik sırasında annelerine RSV aşısı Abrysvo uygulanan bebekler veya Palivizumab (Synagis) alan prematüre bebekler bu kapsamda olmayacak. 6 ay ile 1 yaş arasındaki çocuklar için aşı geri ödenmeyecek ve ebeveynler tam bedel olan 800 euroyu ödemek zorunda kalacaklar. Bronşiolit, küçük çocukların hastaneye yatma nedenleri arasında başı çekiyor ve bu yeni ilaç, 6 aylık bebeklerin hastaneye yatış oranını %80 oranında azaltma potansiyeline sahip.

Daha fazla indirimli sağlık hizmeti
1 Ekim'den itibaren, yalnız yaşayan ve düşük gelirli bireylere daha fazla sağlık hizmetlerinden faydalanma ve indirim hakkı tanınacak.

Bu haktan yalnız yaşayan, üç ay üst üste işsizlik, çalışamazlık ya da maluliyet ödeneği alan ve belirlenen gelir şartlarını karşılayanlar faydalanabilecek. Gelir kriteri, sağlık sigortası fonu tarafından mevcut verilere dayanarak kontrol edilecek. Bu nedenle kişilerin herhangi bir yeminli beyan vermesi gerekmeyecek.

Artırılmış katkı hakkı olan kişiler, sağlık hizmetleri (muayeneler, ilaçlar, hastanede yatış vb.) için daha az ödeme yapacaklar ve aynı zamanda daha ucuz toplu taşıma gibi diğer mali avantajlardan da yararlanabilecekler.

Bu hak, geçim yardımı alanlar, yaşlılar için gelir garantisi, engelli kişilere veya en az %66 oranında tanınan bir engeli olan çocuklara yönelik yardımlar gibi gruplara da otomatik olarak verilecek. 

Sigorta şirketini değiştirmek kolaylaşıyor
1 Ekim'den itibaren sigorta sözleşmelerini iptal etmek daha kolay hale gelecek. Sigortalılar, ikinci sözleşme yılından itibaren sigortalarını diledikleri zaman iptal edebilecekler, ancak iki aylık bir ihbar süresine uymaları gerekecek. Sigorta şirketlerinin meslek örgütü Assuralia'ya göre bu yeni kurallar, hayat sigortasının dışındaki sigorta sözleşmeleri için geçerli olacak. Buna konut sigortaları, araba sigortaları ve aile sigortaları gibi sigorta türleri de dahil.

Mevcut sözleşmeler de bu yeni kuralların kapsamına girecek. İlk sözleşme yılında, sigortalıların sözleşmenin otomatik olarak yenilenmesine karşı çıkma süresi üç aydan iki aya indirilecek. Sonrasında ise sigortalılar, istedikleri zaman sözleşmeyi iptal edebilecekler, ancak yine iki aylık ihbar süresine uymak zorunda kalacaklar.

İptal işlemi de taahhütlü mektup yerine elektronik imza (örneğin itsme kullanarak) ile yapılabilecek. Sigortalılar ayrıca bir aracıya ya da başka bir sigortacıya, sigorta sözleşmesini iptal etmek için gerekli adımları atmasını da isteyebilecekler. Yeni sigortacı, geçiş sırasında sigortalının teminatının kesintisiz devam etmesini sağlamakla yükümlü olacak.

Hasar taleplerinde yeni düzenleme
1 Ekim 2024'ten itibaren, sigortacılar hasar taleplerine üç ay içinde yanıt vermek zorunda kalacaklar. Bu süreye uyulmaması durumunda, sigortacılara ilk olarak 300 euro'luk bir ceza uygulanacak.

Tüketici dava dosyalarında temel ücret artışı
Yaklaşık 50 yıldır değişmeyen icra memuru tarifeleri, 1 Ekim'den itibaren değiştirilecek. Tüketici borçlarına yönelik (örneğin ödenmemiş hastane, okul veya enerji faturaları) artık dava açma işlemi için temel ücret 125 euro olacak.

Eskiden 10 farklı tarife sınıfı varken, bu sayı üçe indirilecek. Elektrik, su, internet, telefon, eğitim ve tıbbi hizmetlerle ilgili faturalar için en düşük tarife sınıfı olan 125 euroluk sabit ücret geçerli olacak. Ayrıca, bazı dosyalarda masraflar, icra memurları tarafından finanse edilen bir dayanışma fonu aracılığıyla daha da düşürülecek. Diğer temel tarifeler ise 2.000 ila 5.000 euro arasındaki borçlar için 175 euro, 5.000 euro üzerindeki borçlar içinse 250 euro olarak belirlendi.

Bu sabit ücretlere ek olarak, başlangıç masrafı olarak 50 euro ve çeviri ya da yol masrafları gibi ek masraflar da olabilir. Yeni tarifelerle birlikte, NKGB tarafından bir online tarife kontrol aracı başlatılacak. Bu sayede, icra memurundan bir fatura alan kişiler, faturalarının doğru hesaplanıp hesaplanmadığını kolayca kontrol edebilecek. Faturadaki her kalem yanında, detaylı açıklamalar ve ilgili tarife de belirtilecek.

Ön EPB Beyanı ve Çalışma İzinleri 
Flaman Bölgesi'nde Binaların Enerji Performansı ve İç İklimi (EPB) ile ilgili düzenlemeler, 1 Ekim 2024 itibarıyla değişiyor. Buna göre nihai EPB beyanları  daha sıkı kontrol edilecek.

Flaman Enerji ve İklim Ajansı (VEKA), beyanların kalitesini artırmak ve gereksiz yeniden beyanları azaltmak amacıyla daha katı kurallar getirecek. Ön EPB beyanı, inşaatçılara ve tadilatçılara, bir binanın enerji performans gereksinimlerine uyup uymadığını kontrol etme ve teslimden sonraki 12 ay içinde nihai EPB beyanı sunmadan önce ayarlama yapma fırsatı sunar.

Brüksel’de yabancı çalışanla için değişiklik
Brüksel Başkent Bölgesi'nde çalışan Avrupa dışı vatandaşlar için 1 Ekim 2024 itibarıyla yürürlüğe girecek yeni çalışma izni kuralları işverenler için önemli değişiklikler getiriyor.

Basitleştirilmiş Ücret Hesaplama: 1 Ekim 2024'ten itibaren belirli istihdam kategorileri için asgari maaş sınırları, Brüksel Başkent Bölgesi'ndeki ortalama brüt aylık maaş üzerinden hesaplanacak. Bu oran 4.604 euro olarak belirlenmiş olup, asgari maaşlar aşağıdaki gibi olacaktır:
Üst düzey yönetici: 6.445,60 euro (140%)
Yüksek vasıflı personel: 3.591,12 euro (78%)
Sanatçılar: 2.992,60 euro (65%)
Avrupa mavi kart sahibi: 4.604,00 euro (100%)
İdari ICT çalışanı: 5.294,60 euro (115%)
Uzman ICT çalışanı: 4.373,80 euro (95%)
Stajyer ICT çalışanı: 2.532,20 euro (55%)
Bu tutarlar her yıl Eylül ayında güncellenip 1 Ocak'ta uygulanacaktır.

  • İş Kartı B uygulaması sona eriyor. Artık "kısa süreli çalışma izni" ve "uzun süreli çalışma izni" adları kullanılacak. İzin belgeleri doğrudan işverene gönderilecek, işveren ise çalışanına bu belgeleri iletecek.
  • Bir yıldan uzun süreli çalışma izinlerinde, işverenin her yıl belge sunma zorunluluğu kaldırılacak ve kontroller otomatik hale getirilecektir.
  • Brüksel'de çalışanların süresiz çalışma izni alabilmeleri için 30 ay kesintisiz Belçika'da ikamet etmiş ve bu sürede çalışma izniyle çalışmış olmaları gerekecek.
  • Mavi kart sahipleri için iş değiştirme süreçleri kolaylaştırılacak ve ICT sektöründe çalışanlar için artık yükseköğrenim diploması zorunluluğu kaldırılacak. İş deneyimi ve profesyonel yeterlilikler geçerli kabul edilecek.

Haber: Halil Uygun
©Sonhaber.eu