Eğitimci - yazar Bahattin Gemici “Param Kayboldu! Kim Aldı?” adlı Almanca- Türkçe, resimli çocuk kitabında arkadaşının parasını alan ilkokuldaki bir çocuğun durumunu ve sınıfta yaşananları anlatıyor. Gemici; “Çocuklarımızın ileride suç işlememeleri, kriminal olaylara karışmamaları için onları erken yaşlarda eğitmeliyiz.” dedi.
Eğitimci - yazar Bahattin Gemici “Param Kayboldu! Kim Aldı?” adlı Almanca- Türkçe, resimli çocuk kitabında arkadaşının parasını alan ilkokuldaki bir çocuğun durumunu ve sınıfta yaşananları anlatıyor. Gemici; “Çocuklarımızın ileride suç işlememeleri, kriminal olaylara karışmamaları için onları erken yaşlarda eğitmeliyiz.” dedi.
Herten- Almanya
Hırsızlığın, kriminal suçların toplumsal bir yara olduğunu, aile- okul ortamında aradığı ilgi ve sevgiyi bulamayan, ihtiyaçları karşılanmayan çocukların kötü yollara sürüklendiğini belirten eğitimci - yazar Bahattin Gemici; “Çocukların hırsızlık yapma nedenleri üzerinde düşünmeli ve önlem almalıyız. Bu suçu işleyenler okullardan disiplin cezası yanında yasal olarak da ceza alabilir. İleride iş ve eğitim olanakları olumsuz etkilenir, toplum tarafından dışlanırlar.” dedi.
“Param Kayboldu! Kim Aldı?- Mein Geld ist weg! Wer hat’s genommen?” kitabını, bir ilkokul çocuğunun sınıftaki arkadaşının beş avrosunu gizlice alması ve zor duruma düşmesi üzerine yazdığını belirten Gemici, amacının çocukları ve anne babaları bu konuda düşündürmek ve hırsızlığın getireceği kötü sonuçlara dikkat çekmek olduğunu ifade etti. Kitabına reklam vererek destek olan SUNTAT firmasına teşekkür eden Gemici; “Eğitime yapılan yatırım en büyük yatırımdır.” dedi.
ÇOCUKLAR NEDEN ÇALAR?
Çocukların, aile ve okulda yaşadığı zorluklar ve ilgisizlik yüzünden duygusal tepki verdiklerini ve suç işlemeye yöneldiklerini söyleyen Gemici şu görüşlere yer verdi:
“Evde canı sıkılan, hobileri olmayan çocuklar macera arayışına girerler. Baskıcı, aşırı disiplinli anne baba davranışı çocuğu bu yola itebilir. Yüzüstü bırakıldığını düşünen çocuklar anne babaya isyan eder; öç almak ve ilgiyi üstüne çekmek ister. Bazı çocuklar, “Yoksa korkuyor musun?” diyen arkadaşlarına karşı kendilerini ispata girişirler. Gerilim ve heyecan yaşamak onların hoşlarına gider. Özgüven eksikliği olan çocuklar hırsızlık yaparak bu zayıflığı örtmeye çalışırlar.”
NE YAPMALIYIZ?
“Ağaç yaş iken eğilir.” diyen eğitimci-yazar Bahattin Gemici ailelere önerilerini şöyle sıraladı: ●Çocuklarımıza başkasına ait olan bir şeyi izinsiz almamayı öğretmeli; doğru ve yanlış arasındaki farkı göstermeli ve nelere yol açacağını konuşmalıyız. ●Çocuğumuzun arkadaş çevresine dikkat etmeli; ilkokulda izinsiz alma davranışlarını izlemeli ve öğretmenleriyle iletişime geçmeliyiz.●Çocuklarımızın temel ihtiyaçlarını karşılamalıyız. ●Eve getirilen eşyaları denetlemeli; “Bunu nerden aldın?” demeli, çalınan şeyin geri verilmesini istemeliyiz. ● ●Çocuğumuz hırsızlık yapmışsa ona sakin bir şekilde yaklaşmalı, empati kurmalı, onu sevdiğimizi göstermeliyiz. ●Çocukların can sıkıntısından kurtulmaları için hobi edinmelerini, spor etkinliklerine katılmayı özendirmeliyiz. ● Kleptonomi yani hırsızlık hastalığı olan çocukları psikologa götürerek tedavi ettirmeliyiz.
KİTABIN KAPAK YAZISINDAN
Aydın Bey bir ilkokulda Türkçe dersi vermektedir. İkinci sınıf öğrencisi Berkin, parasının kaybolduğunu fark edince ağlamaya başlar.
Öğretmen, “Parayı kim aldıysa güzelce versin, yoksa karışmam ha!ˮ diyerek çocukları uyarır ama bu fayda etmez.
Bir süre sonra öğretmenin aklına parlak bir fikir gelir. Kibrit kutusundan çıkardığı çöpleri çocuklara dağıtır. “Çocuklar, herkes elindeki çöpü masanın altında tutsun. Parayı kim aldıysa onun çöpü uzayacak!ˮ der. Az sonra sınıfta ‘çıtʼ diye bir ses duyulur.