Belçika Genelinde yaşayan 11.763.000 nüfusundan 8 milyonu aşkın vatandaş sandık başına giderek, 10’u Eyalet olmak üzere, 581 yerleşim yerinde Belediye Meclis Üyelerini seçecektir.
Belçika Genelinde yaşayan 11.763.000 nüfusundan 8 milyonu aşkın vatandaş sandık başına giderek, 10’u Eyalet olmak üzere, 581 yerleşim yerinde Belediye Meclis Üyelerini seçecektir.
Belçika Türk toplumuna mensup 320 bin vatandaş da sandık başına gideceği yerel seçimlere, 300’e yakın Türk Kökenli aday da Parti ve LB listelerinden katılmakta.
Yapılacak olan yerel seçimlerle ilgili bilgileri sizlerle paylaşıyoruz.
İnsan her zaman kendine bir sosyal yaşam kurmuştur. Örgütlenme şekli ne olursa olsun, aşiret, kabile, köy, bazı insanlar toplumun yararına olacak görevleri üstlenmiştir : tedarik, bakım, grubun idaresi, adalet...
Eski çağlarda insanlar nasıl seçiliyordu? Bilinmiyor. Ancak uygarlık yavaş yavaş etkisini göstermiştir. İnsanoğlu, şehrin yönetimi için seçilmiş yetkililere , devretme şeklini düzenleyen kurumlar ve kurallarla donatılmıştır. Demokrasi dediğimiz şey budur. Ancak bu farklı biçimlerde olabilir.
Yurttaşlığın özellikle oy kullanma hakkıyla bağlantılı olduğu açıktır. Ülkemizde daha henüz kadınların oy kullanma hakkı olmadığı dönemlerde, erkeklerin kullandığı diğer haklardan da faydalanamıyorlardı, tam olarak vatandaş sayılmamışlar. Yurttaşlık kavramı bu küçük metinde ele alınamayacak kadar geniş olduğundan, basitçe söyleyelim ki, tamamı Anayasa'da, kanunlarda, kararnamelerde, oylanan herhangi bir metinde yer alan, kullanılan haklardan ve kabul edilen görevlerden oluşur. Vatandaşlar tarafından seçilen temsilciler.
Tatilde bulunduğumuz yerde seçimler varsa, bu seçimlere katılmamız saçmalık olur. Biz o topluluğun kalıcı bir parçası değiliz. Öte yandan, yaşadığımız yerde sivil ve politik yaşama katılmamız sadece meşru değil, aynı zamanda sorumluluktur. Bu bir haktır ama her şeyden önce yerel topluluğa, yaşadığımız belediye ye karşı bir görevimizdir.
İlgili her kişinin bu hak ve görevi yerine getirmesine yardımcı olmak amacıyla, Valon Bölgesel Entegrasyon Merkezlerinin Danışma ve Destek Dispoziviti (DISCRI) bu Seçmen broşürünü yayınlamıştır. Oy kullanma hakkı ile ilgili kendinize sorabileceğiniz tüm soruların yanıtlarını burada bulacağınızı umuyoruz. Artık bir sonraki belediye seçimlerinde tam teşekküllü bir vatandaş olmak için ihtiyacınız olan her şeye sahipsiniz.
Valon Bölgesel Entegrasyon Merkezlerinin yönetim
Oy kullanmak: vatandaşlık görevidir Belçika'da yaşayan herkes bir belediyenin sınırları içinde ikamet etmektedir. Belediye vatandaşa en yakın olandır.
Belediye aşağıdaki belirtilen konularda yetkindir:
Nüfus hizmeti (kimlik kartı, adres değişikliği, aile toplum belgesi, ehliyet, pasaport vb.) ;
Medeni durum hizmeti( doğumlar, evlilikler, vefatlar vb.) ;
Belediye okulları;
CPAS ve diğer hizmetler (belediye kreşleri, belirli huzurevleri vb.) aracılığıyla sosyal eylem; sosyal konut yönetimine katılım;
Yerel polis teşkilatı (belediyede ikamet eden vatandaşların güvenliği ve trafikten sorumlu) ve itfaiye teşkilatı;
Sokaklar, kaldırımlar, kanalizasyonlar, kamusal aydınlatma vb. alanlarda geliştirme ve bakım çalışmaları. ;
İnşaat yapma (şehir planlama), kamuya açık yollarda faaliyetler düzenleme (gösteriler, yürüyüşler), belirli meslekleri icra etme (taksi, fritçilik, sokak ticareti) izinleri;
Çevrenin korunması (doğal alanlar, çöp toplama, atık geri dönüşümü, zehirli atık toplama, şehir temizliği).
... Oy kullanmak, belediyenizin yönetimi için kendi iradenizi ifade etmek anlamına gelir.
Seçmenlerin karar vermeden önce, bir partiye veya aynı partiden bir veya daha fazla adaya olan güvenlerini göstermek için farklı partilerin seçim programlarını okumaları ve bunları karşılaştırmaları gerekmektedir. Seçilenler 6 yıl görev sürdürürler.
Belediye, kültürel ve sportif yaşamı desteklemektedir (belediye kütüphaneleri ve müzeleri, spor salonları ve yüzme havuzları vb.). Bazı belediyeler belediyeler arası şirketlerde de bulunmaktadır (gaz, elektrik, su, hastaneler vb.
Belediyeler de görev taksimi…
Seçimler sonunda belediye meclis üyeleri de dahil olmak üzere bir veya daha fazla siyasi grup etrafında çoğunluk oluşuyor. Bu çoğunluk belediyenin yöneticilerini belirler : Bay ve bayan evcümenler ; Bu çoğunluk içerisinde en fazla oyu alan kişi bay veya bayan belediye başkanıdır.
Belediye seçimlerinde kimler oy kullanabilir ? Genel koşullar :
Tüm Belçikalı kişiler :
Tüm yabancı kişiler : seçim günü 18 yaşında olmak ; medeni ve siyasi haklarından yararlanmak ; bir belediyede ikamet ediyor olmak. Kayıt başvurusunu yaptığı sırada, yasal oturum kapsamında Belçika'da beş yıl kesintisiz ana ikamet talebinde bulunan, Avrupa Birliği vatandaşı olmayan bir kişi ; Belçika vatandaşı olmayan Avrupa Birliği vatandaşı, en geç 31 Temmuz 2024 tarihine kadar kayıt yaptırmış olmalıdır. Önceki belediye seçimlerine kaydolan kişilerin artık yeniden kaydolmasına gerek yoktur, ancak oy kullanma zorunluluğu vardır.
Kayıt oluyorum Nasıl ?
Belgeler nereye teslim edilir ?
Bir kayıt isteği göndererek ve ayrıca, AB üyesi olmayan kişilerin Anayasa'ya, Belçika halkının kanunlarına ve İnsan Hakları ve Temel Özgürlüklerin Korunmasına İlişkin Sözleşme'ye saygı göstermeyi taahhüt ettikleri bir beyanı* imzalamaları gerekmektedir.
Kayıt formunu belediyenizin nüfus hizmetinden veya evinizin yakınındaki Yabancı Kişilerin veya Yabancı Kökenli Kişilerin Entegrasyonu Bölgesel Merkezinden (CRI) alabilirsiniz.
Belediye idarenizin nüfus hizmetinde. Dilerseniz kayıt başvurunuzu ve beyanınızı bir dernek aracılığıyla belediyenize iletebilirsiniz. Kişi başı bir form doldurmanız gerekmektedir.
* Bildirgenin modeli kraliyet kararnamesi ile belirlenir. Bu nedenle belediyenizin antetli kağıdının bulunduğu bir formu bulundurmanıza gerek yoktur. ! En geç 31 Temmuz 2024 tarihine kadar kayıt yaptırmanız gerekmektedir. Kayıt yaptırdığınızda bir sonraki belediye seçimlerine otomatik olarak kaydolursunuz ve oy vermekle yükümlü olursunuz.
Avrupalı olmayan bir yabancı olarak, şu anda kendinizi listelerde aday olarak gösterme hakkınız yoktur. Öte yandan Avrupalılar belediye seçimlerinde kendilerini seçmen listelerine koyabilirler ve belediye meclis üyesi, encümen veya CPAS başkanı olarak seçilebilirler. >>>
Oy kullanıyorum Pratik talimatlar Nasıl kullanılır ?
Seçim günü oy kullanabilmek için çağrı pusulası ve kimliğinizi yanınızda bulundurmanız gerekmektedir. Oy kullanma merkezinin çalışma saatleri içerisinde davetiyede belirtilen yere gitmelisiniz.
Valon bölgesinde tüm belediyeler için, kağıt pusulayla oy kullanılacaktır .
Kağıt pusula
1. Seçim merkezine gidiyorsunuz.
2. Kimlik kartınızı ve çağrı pusulanızı Başkana veya sandık kurulu üyelerine ibraz ediyorsunuz.
3. Bir oy pusulası alıyorsunuz.
4. Oy kullanma kabinine gidiyorsunuz.
5. Bunun için size verilen kırmızı kalemi kullanarak seçiminizi yapıyorsunuz.
6. Oy pusulasını sandığa atıyorsunuz.
7. Oy verdiğinizi gösteren sandık kurulu mühürünü taşıyan çağrı pusulanızı ve kimliğinizi geri alıyorsunuz .
Oyunuzun geçerli olabilmesi için aşağıdaki şekilde oy vermeniz gerekmektedir :
Liste başına oy vererek : Aynı listeden bir veya daha fazla adaya oy verebilirsiniz : Liste başına oy vererek, o partinin liste başında ki adayına oyunuzu vermiş ve aynı zamanda diğer adayların sıralamasını onaylamış oluyorsunuz .
Bu şekilde, aynı listeden bir veya daha fazla aday ismini işaretleyerek oyunuzu kullanabilirsiniz. Listenin başındaki boşluğa ve aynı listede yer alan adayın yanındaki boşluğa aynı anda işaretlerseniz, oyunuz aday oyu olarak kabul edilecek ve listenin başındaki oyununuz dikkate alınmayacaktır.
Adaylara Vekaleten oy kullanmak mümkündür :
Sandık merkezinin başkanı çağrı pusulasına mühür basacaktır. Bu belge, bilinçli bir vatandaş olarak hakkınızı kullandığınızı kanıtlar. Bunu saklamanız önemlidir.
Seçmen kaydınızı yaptırdığınız halde herhangi bir nedenle seçim günü sandık başına gidemezseniz, kendi adınıza oy kullanması için başka bir seçmene vekalet verebilirsiniz.
Bunun için geçerli gerekçeniz olduğunu bir belgeyle (sağlık raporu, vb.) kanıtlamalısınız.
Vekaletnamenin modeli belediyeni den ücretsiz olarak alınabilecek bir form üzerinde düzenlenmiştir. Başka herhangi bir seçmen de vekâlet sahibi olarak belirlenebilir.
Her vekilin yalnızca bir vekaletname sahibi olabilir.
Seçim günü vekil, vekâletnameyi, kimliğini, çağrı pusulasını oy vermeniz gereken sandık Başkanına verir ve Başkan “vekâleten oy verildi” diye çağrı pusulasına yazar.
Prosedürleriniz hakkında herhangi bir bilgi veya yardım için, bölgenizdeki Yabancı Kişilerin veya Yabancı Kökenli Kişilerin Entegrasyonu Bölgesel Merkezi ile irtibata geçebilir.
passeport_electeur_2024_turc.pdf (cripe