'10 OCAK ÇALIŞAN GAZETECİLER GÜNÜ' AVRUPA VE BELÇİKA'NIN BAŞKENTİ BRÜKSEL'DE KUTLANDI

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla, Belçika Türkçe Medya Birliği (BTMB) ve Avrupa Bağımsız Basın Birliği (ABBB) tarafından Brüksel’de yemekli bir toplantı düzenlendi. Toplantıya Brüksel Basın Müşaviri Şeyda Bilen’in yanı sıra dernek üyeleri, yerel gazeteciler, yazarlar ve bağımsız medya mensupları katıldı. BTMB Başkanı Hüseyin Dönmez’den Açıklamalarda bulundu.

HABER/BRÜKSEL- Şükrü SAĞLAM www.belturkhaber.be
10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla, Belçika Türkçe Medya Birliği (BTMB) ve Avrupa Bağımsız Basın Birliği (ABBB) tarafından Brüksel’de yemekli bir toplantı düzenlendi. Toplantıya Brüksel Basın Müşaviri Şeyda Bilen’in yanı sıra dernek üyeleri, yerel gazeteciler, yazarlar ve bağımsız medya mensupları katıldı.
BTMB Başkanı Hüseyin Dönmez’den Açıklamalarda bulundu.
Toplantıda konuşan BTMB Başkanı Hüseyin Dönmez, günün anlam ve önemine değinerek, gazeteciliğin zorluklarını ve medya sektörünün sorunlarını vurguladı. Dönmez, 10 Ocak’ın Türkiye’de gazetecilerin emeklerini onurlandırmak amacıyla 1961’den beri kutlandığını belirtti ve yurtdışındaki Türkçe medya sektörünün de bu geleneği yaşattığını ifade etti.
"Belçika’da Türkçe medyanın en büyük sorunu mali kaynak bulmaktır." diyen Dönmez, ekonomik destek eksikliğinin yerel basını tehdit ettiğini belirtti. "Yerel gazetelerimiz, dergilerimiz, belgesel ve televizyon programlarımız giderek yok oluyor. Bu sessiz ölüme karşı bir inisiyatif alınması gerekiyor" diye konuştu.
"Dijital Dönüşüm İçin Devlet Katkısı Şart"
Dönmez, dijital dönüşümün medya üzerindeki etkisine dikkat çekerek, bu alanda devletin destek sağlaması gerektiğini vurguladı. Avrupa’daki toplantılarda medya sorunlarının defalarca gündeme getirildiğini, ancak ilerleme sağlanamadığını dile getirdi
 
BTMB Başkanı ayrıca, akreditasyon sorunları, sarı basın kartı meselesi, medya eğitimi ve dijital medyaya destek gibi konuların çözüm beklediğini belirtti. "Medya toplumun vicdanının sesi, hakikatin peşinde olmalıdır. Gazetecilik, bilgi kirliliğinin arttığı günümüzde daha ağır bir sorumluluk taşımaktadır" dedi.
 
ABBB Başkanı Kadir Duran’dan Basın Özgürlüğü Mesajı
Avrupa Bağımsız Basın Birliği Başkanı Kadir Duran ise gazeteciliğin bir meslekten öte bir hayat tarzı olduğunu ifade ederek, basın özgürlüğünün önemine vurgu yaptı. "Basın hürriyeti kalkarsa, vicdan, eğitim ve konuşma hürriyetleri de kalkar. Gazetecilik ve basın birbirinden ayrılmaz bir bütündür" diyen Duran, bağımsız ve özgür basının demokrasinin temel taşlarından biri olduğunu söyledi.
Toplantıda Sorunlara Çözüm Çağrısı
Toplantıda, Belçika’daki Türkçe medya sektörünün yaşadığı mali ve yapısal sorunlar bir kez daha gündeme getirildi. Katılımcılar, gazetecilerin zor şartlar altında çalıştığını vurgulayarak, sektöre daha fazla destek verilmesi gerektiğini ifade etti.
Dost Kamil mahlasıyla tanınan Kültür ve Turizm Bakanlığı devlet sanatçısı Kamil Sayın'da
Bizleri kim tanırdı? Her zaman her yerde katıldığımız etkinliklerde bizleri haber yaparak toplumumuza tanıttılar. Huzurlarınızda her birine ayrı ayrı teşekkürlerimi saygılarımı sunuyorum, Sağ olsunlar güzel olsunlar.diyerek gazetecilere hitaben yazdığı şiiri okudu.
Program, basın mensuplarının 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutlayan mesajlarla sona erdi.
BRÜKSEL- Şükrü SAĞLAM - Brüksel İletişim Müşaviri Şeyda Bilen, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü kapsamında Belçika Türkçe Medya Birliği (BTMB) ve Avrupa Bağımsız Basın Birliği (ABBB) tarafından düzenlenen etkinlikte Belçika’da görev yapan yerel Türk gazetecilerle buluştu. Toplantıda, gazetecilerin sorunları ve çözüm önerileri ele alındı. Şeyma Bilen, görevine başladığı ilk dönemde yaşadıkları zorluklardan bahsederek, bu süreçte dosya ve teknik altyapı işlerine odaklandıklarını belirtti. Şimdi ise gazetecilerle birebir iletişim kurabilme imkânına sahip olduklarını ifade etti.
Basın Kartı ve Maddi Destek Konuları Gündemdeydi
Toplantıda basın kartı başvuruları ve maddi destek konuları ön plana çıktı. Maddi kaynakların yetersizliği ve Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı'nın (YTB) geçmişte sağladığı medya desteklerinin son dönemde durması, gazetecilerin karşılaştığı temel sorunlar arasında yer aldı. Bu konunun ilgili makamlara iletildiğini belirten Bilen, ilerleyen süreçte bir gelişme sağlanmasını umut ettiklerini dile getirdi.
Basın kartı başvuruları hakkında bilgi veren Şeyda Bilen, Türkiye’de internet gazeteciliği mevzuatında yapılan değişiklikler sonrasında sürecin hızlandığını belirtti. Başvuru yapmak isteyen gazetecilere destek verdiklerini ve gerekli belgelerin Ankara’ya iletildiğini söyledi. Basın kartı başvuru sürecinin zorlayıcı olmadığını ifade eden Bilen, gazetecilik mesleğini icra ettiğini kanıtlayan belgelerle başvuruların tamamlanabileceğini ekledi.
Türkçe’nin ve Gazeteciliğin Korunmasına Övgü
Şeyda Bilen, toplantının sonunda gazetecilere teşekkür ederek şunları söyledi:
“Burada Türkçe’nin korunması ve gazeteciliğin Türk toplumu içinde devam etmesi için büyük emekler sarf ediyorsunuz. Tüm bu çabalarınızı büyük fedakârlıklarla ve özveriyle yaptığınızın farkındayız. Bu vesileyle Çalışan Gazeteciler Günü’nüzü kutluyor, desteğe ihtiyaç duyduğunuz her konuda yanınızda olduğumuzu belirtmek istiyorum.”
Toplantı, gazetecilerden gelen soruların yanıtlanması ve karşılıklı fikir alışverişi ile sona erdi.
Haber Şükrü sağlam Teşekkürler...