Anma etkinlikleri çerçevesinde Avrupa ve Belçika’nın Başkenti Brüksel’de de bir anma etkinliği gerçekleştirildi. CHP Belçika Birliği Salonunda düzenlenen anma törenine ilgi hayli büyüktü.
Türkiye’nin en önemli gazetecilerinden olan Ankara'da 24 Ocak 1993'te, evinin önünde otomobiline yerleştirilen bombanın infilak etmesi sonucu hayatını kaybeden gazeteci ve yazar Uğur Mumcu için anma töreni düzenlendi.
Merhum Mumcu Katliamı’nın 32. Yılında Ülkemiz ve Yurtdışında STK’lar tarafından düzenlenen anma etkinlikleriyle anılmakta. Etkinliklerde Uğur Mumcu’nun kişiliği ve çalışmaları hakkında konuşmalar yapılmakta.
Ülkemizde, Mumcu'nun adının verildiği sokaktaki evinin önünde düzenlenen törene CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ile CHP'li belediye başkanları ile çok sayıda vatandaş katıldı. Özel, tören öncesi Uğur Mumcu'nun evini ziyaret ederek, eşi Güldal, kızı Özge ve oğlu Özgür Mumcu ile bir süre görüştü. Ardından, Özel ve beraberindeki heyet, önce evin önündeki parkta bulunan Faili Meçhuller Anıtı'na sonra da Uğur Mumcu'nun hayatını kaybettiği alana karanfil ve yaktıkları mumları bıraktı. Anmaya katılanlar, Uğur Mumcu'nun hayatını kaybettiği yerde saygı duruşunda bulundu. Törene katılan vatandaşlar da anıta karanfil bırakarak mum yaktı ve türküler söyledi.
Anma etkinlikleri çerçevesinde Avrupa ve Belçika’nın Başkenti Brüksel’de de bir anma etkinliği gerçekleştirildi. CHP Belçika Birliği Salonunda düzenlenen anma törenine ilgi hayli büyüktü.
CHP BB Başkanı Derya Bulduk ve Yönetim kurulu üyelerinin davetlilerini karşıladığı programa 200’ü aşkın davetli katıldı.
Anma töreni Şehitlere saygı duruşu ve birlikte İstiklal Marşı’nın okunmasıyla start aldı. Gençlik Kolları yöneticileri yaptıkları selamlama konuşmasında tüm baskılara rağmen, Atatürk’ün gösterdiği ilkeler ışığında aydınlık geleceğe doğru çalışmalar yapacaklarını ifade ederek merhum gazeteci Mumcu’ya saygı ve rahmet dileklerini ifade ettiler.
Başkan Bulduk, açılış konuşmasında davetlilere ve konferans verecek olan Gazeteci ve Yorumcu İsmail Saymaz’a teşekkür ederek, başladığı konuşmasında. “Ülkemizde Ana Muhalefet partisine, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’na, diğer muhalefet liderlerine, gazetecilere, teğmenlere ve muhalif tüm halkımıza karşı başlatılan iktidar baskısı asla kabul edilemez.
Yaşamı boyu haksızlıklarla mücadele eden ve bu uğurda yaşamını yitiren merhum Duayen gazeteci Uğur Mumcu’nun katledilişinin 32. yılın anısına bu programı düzenledik. Mumcu’yu bir kez daha saygı ve rahmetle anıyorum” dedi.
Anma töreninde Halk Tv Programlarında haber yorumlar yapan, AraştımacYazar İsmail Saymaz ‘Uğur Mumcu’ hakkında kapsamlı bir konuşma yaparak, Duayen Gazeteci merhum ‘Uğur Mumcu’nun kişiliğini ve başarılı gazeteciliğini detaylı bir şekilde anlattı.
Türkiye’deki son gündemlere de değinen Saymaz, Atatürkçü Teğmenlerin ‘Mustafa Kemal’in Askerleriyiz” söylem ve ritüellerinden dolayı ihraç edilmeleri ve cezalandırılmaları kabul edilemez siyasi bir karardır. Bundan sonra ‘Mustafa Kemal’in Askerleriyiz’ demek suç durumuna getirilerek, korku salınmak istenmekte,.
İktidar son dönemlerde Muhalefet parti liderlerine, belediye başkanlarına ve gazetecilere yönelik baskılarını artırarak, bir korku ortamı oluşturmakta. Bu durumda ister istemez ülkenin huzurunu kaçırmakta. Muhalefete yapılan baskılar nedeniyle, ülkemi demokrasisi adına, dünya kamuoyunda olumsuz bir görüntü oluşmakta.
Ülkemiz her haliyle Uluslararası baronların cirit attığı ve hesaplaştığı bir ortam haline getirildi. Ülkemiz, baronların hesaplaşma yeri oldu adeta. Ülkemizde yolsuzlukların üzerine gidilmesi gerekirken, muhalefetin üzerine gidilmesi kabul edilemez.
Kendisinden ve eserlerinden çok şey öğrendiğimiz merhum Uğur Mumcu, ülkemizin yetiştirdiği önemli değerlerden birisidir. O, araştırma ve haberleriyle yalnız ülkemiz halkına hizmet etmedi. Ülkemiz üzerinde emelleri olan emperyalizmin ayak oyunlarını teşhir eden, global anlamda duayen bir gazeteciydi. Kendisini bir kez daha rahmetle yad ediyoruz” dedi.
Sorulan sorular ve kitaplarını imzalamasıyla anma programı sona erdi.
Davetliler Gürsel Gökçe’nin ‘Sönmeyen Işık Uğur Mumcu’ adlı resim sergisini de ilgiyle izlediler.
Salonun tıklım tıklım dolduğu programda davetliler, Gazeteci Saymaz’la hatıra görüntüsü almak için sıraya girdiler.
Belçika Aydın Haber olarak biz de Merhum Duayen Gazetesi Uğur Mumcu’yu rahmet ve saygıyla anıyoruz.
Yapay Zeka ‘Capilot’ gözüyle Gazeteci İsmail Saymaz kimdir?
İsmail Saymaz, 11 Temmuz 1980 tarihinde Rize'de doğmuş bir Türk gazeteci ve yazardır. Aslen Erzurumlu olan Saymaz, ilkokul ve lise eğitimini Rize'de tamamladı2. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi'nde lisans eğitimini tamamladı ve halen yüksek lisans eğitimine devam etmektedir.
Gazetecilik kariyerine 15 yaşında yerel radyolarda edebiyat programları yaparak başladı. Daha sonra yerel televizyon kanallarındaki tartışma programlarına katıldı2. 2002 yılında Radikal gazetesinde çalışmaya başladı ve insan hakları ihlalleri ve düşünce özgürlüğü konularında çeşitli haberler yaptı. Gezi Parkı protestoları sırasında Ali İsmail Korkmaz'ın darp edilme görüntülerini ortaya çıkardı.
Saymaz, 2014 yılında Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü tarafından yılın "100 Basın Kahramanı" listesinde yer aldı. Hürriyet gazetesinde muhabirlik yaptığı dönemde, FETÖ/PDY üyelerinin iletişim uygulaması olan "ByLock"un patent sahibi David Keynes ile bir röportaj gerçekleştirdi. Bu röportaj, FETÖ/PDY soruşturmalarında önemli bir delil olarak kabul edildi. Saymaz, 2020 yılında Halk TV'ye transfer oldu ve şu anda Halk TV'de görev yapmaktadır.
www.belcikaaydinhaber.com