İslam Peygamberi Hz. Muhammed (sav)'in viladeti nedeniyle Miladi takvime göre ilan edilen 'Kutlu Duğum' haftası nedeniyle Belçika Diyanet Vakfı bir dizi paneller serisi düzenledi. Ancak Türkiye'den gelecek olan panelistlerin hava sahalarının kapalı olması nedeniyle gelemediklerinden kutlu doğum kutlama programları panel yerine konferansa dönüştürüldü.
İslam Peygamberi Hz. Muhammed (sav)'in viladeti nedeniyle Miladi takvime göre ilan edilen 'Kutlu Duğum' haftası nedeniyle Belçika Diyanet Vakfı bir dizi paneller serisi düzenledi. Ancak Türkiye'den gelecek olan panelistlerin hava sahalarının kapalı olması nedeniyle gelemediklerinden kutlu doğum kutlama programları panel yerine konferansa dönüştürüldü.
Kutlu Doğum nedeniyle dün Diyanet Vakfı salonunda gerçekleştirilen konferansa ev sahibi Diyanet Müşaviri Prof. Dr. Halife Keskin'in yanında Brüksel Muavin Konsolosu Ali İhsan İzbul, Anvers Muavin Konsolos Nur Alkış, Belçika Diyanet Vakfı Kadın Kolları Başkanı Dudu Akçalık, Lifesystem Dernek Başkanı Mine Özcan ve kalabalık davetli topluluğu katıldı.
Fatih Camii İmamı Refik Güner'in ayetler okumasıyla başlayan program Hz. Resulullah (sav)'ı anlatan sinevizyon gösterimi ve Diyanet Çocuk Korosunun birbirinden güzel söyledikleri ilahilerle programın ilk bölümü sürdü.
Daha sonra konferans vermek üzere kürsüye Diyanet Müşaviri Prof. Dr. Halife Keskin geldi. 'Hz. Peygamber ve Kur'an' başlıklı konferansa başlamadan önce Keskin Peygamberi saygıyla anarak sözlerine şu şekilde başladı, "Bildiğiniz gibi Gül Peygamberimizin 'Kutlu Doğum Haftası' çerçevesinde Belçika genelinde yedi bölgede bir dizi paneller tertiplemiştik. İzlandadaki Volkan patlaması nedeniyle kapatılan hava sahaları panelistlerimizin gelişini engelledi. Elimizde olmayan bu nedenlerden dolayı öncelikle özür diliyoruz. Davetlilerimiz gelemeyince programları yapıp yapmama konusunda ikilem yaşandı ancak koroya hazırlanan çocuklarımızın şevkleri kırılmasın ve bu günü karınca kararınca yine analım anlayışı ağır bastığı için bu günü kutlamaya karar verdik.
Evet gelelim asıl konumuza. tarihte bir çok peygamber geldi geçti. hepsi kendi alanında üzerlerine düşen ilahi misyonu tamamladılar. Bilindiği gibi Hz. Resulullah'ın doğum günlerini biz bin yıldan beri Hicri 12 Rebbülevvel tarihine göre Mevlüd kandilinde kutluyoruz. Bu geleneğimiz halen devam ediyor. Tabi bu kutlamaları yalnız camilerde yaptığımız için camiye gelmeyen veya gelemeyen insanlarımıza da Hz. Resulullahı anlatmak için Diyanet İşleri Eski Başkanımız Prof. Dr. Mustafa Sait Yazıcıoğlu döneminde Miladi 20 Nisan (571) gün olan Resulullah'ın kutlu doğumunu bir hafta etkinliklerle kutlama kararı alındı. Bu nedenle o günden beri kutlu doğumları geniş kitlelerin katılımlarıyla salonlarda, stadlarda kutlamaya başladık. Bildiğiniz gibi geçen yıl Anverste ve bu yılda Amsterdam'da Genel Başkanımız Sayın Prof. Dr. Ali Bardakoğlu'nun teşrifleriyle büyük bir coşku içerisinde kutlu doğumu kutladık.
İstanbul'da bu yıl kutlanan ve bir siyasi parti başkanı (Deniz Baykal) ında katıldığı 'Kutlu Doğum' kutlamasındaki konuşmaları çok güzel ve anlamlıydı. Onun söylediği 'Biz İslam ahlakını dünyanın her yerine yayabilsek dünyada huzursuzluk kalmaz' sözlerini biz ilahiyatçılar bir araya gelsek bu kadar güzel ifade edemezdik diye düşünüyorum" dedi.
Prof. Dr. Halife Keskin, "Türk milletinin İslam Peygamberi Hz. Muhammed (sav)'i çok sevdiğini bu nedenle onun adını çağrıştıran 'Mehmet, Mustafa ve Ahmed' isimlerini erkek evladlarına verirken, Hatice, Fatıma ve Ayşe isimlerinide kız evlatlarına vermekteler. Milletimiz Peygambere olan sevgisini sunma adına evlatlarına ya onun adını yada onun ehlibeyt ve ashabının isimlerini koymaktalar. Peygamberimizin gelişi bir dizi köklü devrimlere ve değişimlere neden oldu. Cahiliye döneminde kız çocukları diri diri gömülüyor, kölelik meşrulaşmış, insanlar elleriyle yaptıkları putlara tapıyor, işkence ve zulum adeta meşrulaştığı bir dönemdi. Yalnız başına çıkan bir Peygamber 23 yıllık sürede gerek fertlerde, gerek ailelerde ve gerekse toplumlarda bir çok köklü değişime neden oldu. Peygamberimiz Medine'de iken Devlet Başkanı sıfatıyla da o gün bir dizi anlaşmalar yaptı. Müşriklerin Hristiyanların yoğunlukta yaşadığı 16 bin nufusu olan Medine'de Müslümanlar binbeşyüz kişiydiler. Resulullah kan davasını kaldırdı, putlara tapmayı ve kız çocuklarının diri diri gömülmesini yasaklayarak kız çocuğununda yaşama hakkı olduğu fikrini yerleştirdi. İlk örnekleride kendisi sundu Hz. Fatıma'ya ve Zeynep'e verdiği değerlede bunları ispatladı. O değişimlerin peygamberi oldu. Hiç bir eğitim sonucu verimli olmadığı zaman başarılı bir eğitim olarak görülmez. Güzel ahlakı tamamlamak için gönderilen Peygamberimiz tüm olumsuzluklara rağmen, doğru bildiğini tebliğ ederek başarılı oldu. Cahiliyet hiç bir zaman tarihin tozlu raflarında kalan bir olay olmadı. Cehalet insanlığın her devirinde önünde ve yanında oldu. Ancak Resulullah döneminde cehalet yoğunlukta idi. Tüm cehalete karşı Resululullah aydınlık ışığı ile gönülleri ve toplumları aydınlattı. O insanların kızlarını diri diri acımadan toprağa gömenleri, kızlarını baş tacı yapan insanlar topluluğu olarak değiştirdi.
İnsanlığın barışı, huzuru ve refahı için cahiliyeden insanları aydınlığa çıkaran onların yaşamlarında değişiklikler yaratan Sevgili Gül Peygamberimizi saygıyla anıyor Yüce Allah'ın en güzel selam ve salatlarını ona gönderiyoruz" dedi.
Program Diyanet Çocuk İlahi Grubunun okuduğu ilahilerle son buldu.