BELÇİKA İSLAM TEMSİL KURUMU RAPORUNU DESTEKLİYORUZ

Belçika 160 ülkeden insanın yaşadığı multikültürel bir ülkedir. Belçika'da 800 bin müslümanın yaşamakta ve Belçika kanunlarına göre İslam tanınmıştır. 

Belçika 160 ülkeden insanın yaşadığı multikültürel bir ülkedir. Belçika'da 800 bin müslümanın yaşamakta ve Belçika kanunlarına göre İslam tanınmıştır. 

Belçika'da yaşayan müslümanları temsilen Adalet Bakanlığı bünyesinde yaklaşık on yıldan beri çalışmalar sürdürülmekte idi. Belçika Müslüman Temsil Kurumu (Executif)adı altında oluşturulan kuruluş bundan sonra yaptığı yeniliklerle İslam Temsil Kurumu adı altında hizmet verecektir. Kurulun hazırlamış olduğu rapor kurum içerisinde ilk olarak bir konsensus sağlandığını gösteriyor. Geçtiğimiz hafta içersinde Belçika Adalet Bakanı Stefan Declerck´in yeni bir seçim yapılmayacak açıklamasının ardından gündeme gelen yeni yapılanmanın çerçevesi şekillenmeye başladı.

Son gelişmeleri değerlendirmek üzere, Belçika Türk Diyanet Vakfında basın üyeleri ile birraya gelen Executif eski başkanı ve BTDV sözcvüsü Coşkun Beyazgül ile BİF-Belçika İslam Federasyonu Genel Başkanı Zeki Bayraktar birlikte son bir yıl içersinde yaşanan süreci ve gelinen noktayı açıkladılar. İslam Kültür Dernekler Birliği temsilcisininde katılması bildirilen ancak son anda katılamayan basın toplantısından İslam Temsil Kurumu'nun sunduğu rapora tam dest5ek çıktı.

BTDV merkezinden yapılan toplantıda ev sahibi olarak tüm konukları karşılayan ve hoşgeldiniz sözünün ardından kısa bir konuşma yapan Müşavir Prof Dr. Halife Keskin ´´ Bizler din ve din kültürü konusunun kanunlar çerçevesinde özgür bir şekilde ifa edilmesinden yanayız. Belçika İslam Temsil Örgütü konusunda yapılan çalışmaları yakından izliyor ve kendi açımızdan bu çalışmaları destekliyoruz. Bu çalışmaların iyi bir şekilde sonuçlanmasını temenni ediyoruz´´ dedi. Keskin daha sonra basın toplantısından ayrıldı.

Basın toplantısında ilk sözü BİF Genel Başkanı Zeki Bayraktar alarak kurum ve kurumun hazırladığı rapor ile ilgili olarak şunları açıkladı: "1989´dan bu yana Executif dosyasını takip ediyorum. Bu süreçte genel anlamda haklarımız hep gasp edildi. Bizler gelecekte İslam Temsil Örgütünün sağlıklı bir yapı içersinde hizmet sunmasını istiyoruz. Execvutif kurumunun son yönetim kurulu icraatı sürecinde yeniden yapılanma bağlamında yapılan son 10 toplantısının 8´ine katıldım. Bu toplantılar sonucunda BTDV, BİF ve diğer kuruluşlarla birlikte ortak bir deklerasyona imza attık

Yapılan geniş istişareler sonucunda ortaya çıkan ve üzerinde mutabakat sağlanan görüşler ilgili bakana takdim edildi. 1989 yılından bugüne ilk defa sağlıklı ve akılcı bir süreç yaşadık. Elbette yaptığımız toplantılarda nians farkları veya görüş ayrılıkları olmuştur. Ancak birlikte konuşarak bir çok konuda birbirimizi ikna etmiş durumdayız.

Daha sonra BTDV Sözcüsü Coşkun Beyazgül ise çalışmalarını ve raporun oluşma sürecini şu şekilde anlattı: "2008 yılından itibaren Müslüman Toplumda bir haraketlenme başgösterdi. Bazı konular zamanla daha geniş düşünülerek kuruluşlar tarafından ele alındı. Belçika İslam  Temsil Örgütünün yeniden yapılanması çerçevesinde başlatılan çalışmalarda ilk önce bir yol haritası çizildi. Her toplantı sonrası bir consensüs üzerinde anlaşıldı. Yapılan çalışmalar son durumu ile bakanlığa takdim edildi. Ancak bir şekilde Belçika basınına el altından sızdırılan bilgilerle kamuoyuna bazı yanlış bilgilerin sunulduğunu görüyoruz. Bu açıdan en azından bizler bu konuda birlikte basına net bilgiler sunmak istedik.

Executif-Belçika İslam Temsil Örgütü 1998´de kuruldu. İlk dönem oldukça sancılı geçti. 2004 yılında zamanın Adalet Bakanı Laurette Onkelinx´in devreye girmesi ile yeni seçim süreci başlatıldı. 2005 yılında yönetime gelen ekip yaşanan sorunlar nedeniyle 25 Şubat 2008 tarihinde istafa etti.

Executif´de 15 Mart 2008 tarihinde yeni bir yönetim oluşturuldu. Ancak bu dönem Adalet Bakanı olan Jo Vandeurzen yeni yönetime şartlı olarak destek verdi. Bu şartlar arasında Camiler ve İmamlar Komisyonu kurulması ve bir de Yeniden Yapılanma Komisyonu bulunuyordu.


Bu bağlamda özellikle yeniden yapılanma komisyonu ile ilgili ilk toplantı şubat 2009´da yapıldı. Bu toplantıya akademisyenler, hukukçular ve executif kurumu eski yöneticileri davet edildiler. Bu toplantılara Executif eski başkanı Coşkun Beyazgül, sosyolog Meryem Kanmaz, hukukçu Mustafa El Karouni gibi bilir kişiler katıldılar. Bu süreçte özellikle Türk toplumu cephesinde Belçika Türk Diyanet Vakfı(Temsilci-Coşkun Beyazgül), Belçika İslam Federasyonu(Başkan M. Zeki Bayraktar) ve Belçika İslam Kültür Merkezleri Birliği temsilcileri(Başkan Erdoğan Çelik) önemli katkılarda bulundular.

Yeniden Yapılanma Önerisinde Neler Var: Yeniden yapılanma sürecinde eski dönemler gibi açık bir şeçim süreci bulunmuyor. Bugün için 68 üyesi bulunan Executif genel kurulu için gelecekte 57 üye öneriliyor. Önerilen projeye göre 51 genel kurul üyesi 308 cami delegelerin oluşturduğu bir sistem çerçevesinde seçilerek genel kurula gelecekler. Seçilen kişilerin uzman ve donanımlı temsilciler olmasına özen gösterilecek. Bu konuda bölgelerde yaşayan Müslümanları sayısı ve dağılımı göz önüne alınacak. Sistemi özel bir komisyon takip edecek ve yönetecek. Bu komisyon projeye destek veren kuruluşların önerisi ile belirlenecek.
Genel kurula ayrıca 6 kooptasyon-atama usulü ile üyeler atanacak. Bu üyelerin 3´ü kadın 3´ü erkek olacak. Bu üyelerden 2´i  1 kadın, 1 erkek olmak üzere üst kurul üyeleri olabilecek. Bu üyeler başkan ve başkan yardımcısı görevi üstlenemeyecekler. Toplam 15+2=17 üyesi olacak olan Executif üst kurulunda yeniden yapılanma projesinin hukuki altyapısının tamamlanmasına kadar şu anda görevde olan yöneticiler görevlerine devam edecekler. Sürecin başka bir aksilik olmaz veya yeni kurulacak olan hükümette görüş farklılığı oluşmazasa önümüzdeki yıl mart, nisan aylarına doğru projenin tamamlanarak işler hale getirileceği düşünülüyor. Bayraktar ve  Coşkun'un açıkladıkları nedenlerden dolayı raporu desteklediklerini oluşacak olan yeni hükümetin bu rapor hakkında farklı bir karar vermeyeceklerini düşündüklerini ifade ettiler.