Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 28 yıl sonra yapılan en üst düzeyde ilk resmi ziyaret için Güney Kore'de. Cumhurbaşkanı Gül'ün bugünkü resmi temasları renkli görüntülerle başladı.
Gül'ün ilk durağı, Savaş ve Ulusal Halk Müzesi oldu. Cumhurbaşkanı, Kore Savaşı'nda şehit düşen Türk askerlerin isimlerinin yazılı olduğu anıta çelenk bıraktı.
Beyaz eldivenler giyerek, Güney Kore adetlerine uygun biçimde de şehitleri andı.
Gül daha sonra, Devlet Başkanı Lee Myung-Bak ile görüşmek üzere Güney Kore başkanlık sarayına geçti.
Cumhurbaşkanı Gül, Kore'nin geleneksel kıyafetlerini giymiş muhafızlar tarafından karşılandı. Kore marşları eşliğinde, bayraklar arasından geçerek başkanlık sarayına girdi.
Lee ve Gül, önce başbaşa sonra heyetleriyle beraber görüştü. Görüşmeler sonrasında, imza törenine geçildi.
Nükleer enerji alanında işbirliği mutabakat muhtırası, gümrük konularında anlaşması ve kültürel değişim programına ilişkin anlaşma imzalandı.
Gül, nükleer enerjinin Türkiye için kaçınılmaz olduğunu belirterek, Sinop'ta kurulacak nükleer santral için Güney Kore ile işbirliğine çok önem verdiklerini söyledi.
Gül gong çaldı
Abdullah Gül, Savaş Müzesi'ne girişte Kore Savaşı'nda şehit düşen askerlerin isimlerinin yazılı olduğu duvarın önüne çelenk bıraktı. Çelenk töreni sırasında Cumhurbaşkanı Gül'ün arkasında bulunan savaş gazilerinin yaşadığı duygusal anlar gözlerden kaçmadı.
Cumhurbaşkanı Gül, Kore geleneklerine uygun olarak 3 kez gonga vurdu. Müze yetkilileri, birinci vuruşun misafirin gelişini duyurmayı, ikinci vuruşun Türkiye'ye teşekkür etmeyi, son vuruşun ise "vuranın eline sağlık" demeyi amaçladığını söyledi. Gül, daha sonra Türk Birliği'nin savaşa girişini anlatan kısa filmi izledi. Müzede bulunan ziyaretçi defterini imzaladı.
Başta Kore Savaşı olmak üzere, ülkede yaşanan savaş felaketlerinin anlatıldığı müzeyi baştan sona gezen Gül, çeşitli savaş araç ve gereçlerinin sergilendiği açık hava sergisini de gezdi.
Kore Savaşı'nın başlamasından sonra, Tuğgeneral Tahsin Yazıcı komutasındaki 5090 kişilik Türk tugayı, 17 Ekim 1950'de Kore Savaşı'na iştirak etmişti. 1953 yılına kadar yaklaşık 50 bin Türk askeri cepheye sevk edilirken, Türkiye, Kore Savaşı'nda 741 şehit vermişti.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, akşam saatlerinde Güney Kore'de yerleşik bulunan Türk vatandaşları ile bir araya gelmesi bekleniyor.
Gül'e, Güney Kore'nin Hankuk Üniversitesi tarafından uluslararası ilişkilerdeki aktif rolü ve Türkiye-Kore ilişkilerinin gelişmesine katkısı dolayısıyla fahri doktora unvanı da verildi.