Diyanet İşleri Başkanlığı'nda görev değişimi

Eski Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in onayıyla 2003'te atanan Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, görevden ayrıldı. Bardakoğlu, "Geçen kasım ayında ayrılacağımı Bakan Çelik'e söylemiştim. Yeni kadro isabetli olur demiştim" sözleriyle görev değişikliğine açıklık getirdi. Yerine de Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Görmez atandı.

Eski Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in onayıyla 2003'te atanan Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, görevden ayrıldı. Bardakoğlu, "Geçen kasım ayında ayrılacağımı Bakan Çelik'e söylemiştim. Yeni kadro isabetli olur demiştim" sözleriyle görev değişikliğine açıklık getirdi. Yerine de Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Görmez atandı.

Bakanlar Kurulu kararıyla yapılan ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylanan değişiklik, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.

8 yıldır görevini sürdüren Bardakoğlu, eski Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in onayıyla 2003'te bu göreve atanmıştı.

Bardakoğlu bir süre önce katıldığı bir televizyon programında görevden ayrılma sinyali vermiş, "bir kişinin yapmak istediği işler için 5 yılın yeterli olduğu"nu söylemişti.

Prof. Dr. Ali Bardakoğlu görev değişikliğine Diyanet İşleri Başkanlığı Konferans Salonu'nda açıklık getirdi; "Geçen kasım ayında ayrılacağımı Bakan Faruk Çelik'e söylemiştim. Artık yönetimde nöbet değişimi zamanının geldiğini söylemiştim" dedi.

Bardakoğlu, "Hocam biraz devam edelim demişti. Faruk Çelik, Teşkilat Kanunu geçinceye kadar hiçbir yere kıpırdamamam gerektiğini ama Teşkilat Kanunu çıktıktan sonra yeni yapılanmada bizim talebimizin kabul edileceğini ifade etti. Biz de sağduyu ve metanetle eşimin ve arkadaşlarımın bilgisi dışında görevimize devam ettik. Tabi bu bir nöbettir, değerli Başbakanımızın büyük destekleri oldu ve Teşkilat Kanunumuzun olgunlaştığı dönemde tekrar aynı talebi ilettik. Yani kurumlar da artık insanlara bağlı değildir. Önemli olan sürekli kan tazelemesi yapmak, nöbet değişimi yapmak" dedi.

"Ben hazırlığımı 14 Temmuz'a göre yapmıştım" diyen Bardakoğlu, "Fakat araya ramazan girdi, araya yaz programlarımız girdi, üniversitelerde ve diğer illerde verilmiş sözlerimiz vardı. Diyanet İşleri Başkanlığımız söz veriyorsa, o söz yerine getirilecektir. Bu da ramazan ve ramazan sonrasına sarktığı için bugüne kaldı bu mutlu ve hayırlı iş. Geçtiğimiz hafta Adıyaman ve Isparta'da programlarımızı tamamladık. Değerli Bakanımız Faruk Çelik'e 'Bu hafta konuşalım' diye arz ettim. 'Bu hafta olmaz' dedi. Sezmiş olacak ki 'Yok bu hafta olmaz' dedi. Biz pazartesi Bakanımla artık noktayı koyduk. Bunun doğrusu budur. Çünkü Teşkilat Kanunumuz 13 Temmuz'da çıktı ve 6 ay içerisinde yeniden yapılanmayı zorunlu kılıyor. Biz temmuzda aslında zihnen başlamıştık bu hazırlıklara. Bugün, sadece şekli olarak bir devir teslim olacaktır. Bizden sonra görevi teslim alacak bilim, adalet ehli Prof. Dr. Mehmet Görmez hocamız ve çalışma arkadaşlarımızın bu bayrağı çok daha ileri noktalara götüreceğine inanıyorum. Bundan hiçbirinizin tereddütü olmasın. Diyanet İşleri Başkanlığının geleneği aynen devam edecektir. İslam hepimizin İslamıdır, Diyanet hepimizin Diyanetidir" dedi.



Bardakoğlu daha sonra, Diyanet İşleri Başkanlığı Toplantı Salonu'nda görevini yeni başkan Prof. Dr. Mehmet Görmez'e devretti.

Bakan Çelik'ten Bardakoğlu'na teşekkür

Devlet Bakanı Faruk Çelik de toplantıda konuştu. Başkanlığın tüm İslam dünyasına model teşkil eden bir pozisyona getirildiğini vurgulayan Çelik, "Bu hizmetler kolay hizmetler değil, göz nuru, alın teri, samimiyet var. Sayın Başkanımız Bardakoğlu'na emekleri için çok teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Din, diyanet ve İslam alanında emekliliğin bulunmadığını, emekliliği düşünmenin bile doğru olmadığını ifade eden Çelik, "Bardakoğlu'nun bu deneyimlerini hem teşkilatla hem İslam dünyasıyla paylaşmaya devam edeceğine inanıyorum" dedi.

Mehmet Görmez'in, bugün sadece Diyanet İşleri Başkanlığı görevini değil, köklü toplumsal bir birikimi de devraldığını anlatan Çelik, Görmez'in devraldığı görevini daha da ileri noktalara taşıyacağı yönündeki inancını dile getirdi. Çelik, konuşmasını her iki başkana da teşekkür ederek bitirdi.

Devlet bakanı Hayati Yazıcı da, "Bir görev değişimi olmuştur.Bunun ötesinden başka bir şey aramak doğru değil. 2003 Mayıs’ından bu yana, 7 yıldan beri Diyanet İşleri Başkanı. Rektörler gibi, Üst Kurulu üyeleri gibi, belli bir süre için atanan makam değil. Onların belli bir süresi yok. 'Görevi dolmadan önce bu işlem yapıldı, azledildi' bu değerlendirmelerin doğru olmadığını ifade etmek istiyorum“ dedi.


Yeni başkan: "Hamd olsun..."


Diyanet İşleri Başkanlığına atanan Mehmet Görmez de sözlerine "Bizlere, İslam'a, milletimize ve tüm insanlığa hizmet etmeyi şeref olarak bahşeden Yüce Rabbıma sonsuz hamd ve senalar olsun" diyerek başladı.

Zamanını Anadolu'nun mütevazı bir köyünde, mütevazı bir camide mihrapta, minberde geçiren bir hoca efendinin oğlu olarak dünyaya gelmenin ve hocalarının kendisine verdiği emeğin en büyük cesaret kaynağı olduğunu dile getiren Görmez, "7 yılı aşkın süredir talebesi olmakla şeref duyduğum, 7 sene boyunca bir kez kalp kırmadan ve kalbi kırılmadan hep yanında olduğum, yurt içi ve yurt dışı hizmetlerde, makamındaki tüm görüşmelerde bir talebe olarak yanında yer almış olmayı, bu büyük emaneti taşıma konusunda en büyük nasibim ve en büyük cesaretim olarak görüyorum" diye konuştu.

Bardakoğlu'nun, bundan sonra da himayesini esirgemeyeceğine inandığını ifade eden Görmez, çalışmalarında sadece Türkiye'yi düşünerek değil, dünyadaki tüm Müslümanlara, yeryüzünün tüm mazlum milletlerine, tüm Müslüman azınlıklara hizmet ilkesinden hareket edeceğini söyledi.

Mehmet Görmez kimdir?


Prof. Dr. Mehmet Görmez, 1959 yılında Gaziantep'te doğdu. İlk öğrenimini Nizip'te, orta öğrenimini Gaziantep İmam Hatip Lisesinde tamamladı.

1983'te Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesinde yüksek öğrenime başladı.

Bir yandan yüksek öğrenimini sürdüren Prof. Dr. Görmez, diğer yandan önce Kırıkkale'de
Kuran kursu öğreticiliği, ardından Ankara'nın değişik semtlerinde imam-hatiplik ve vaizlik görevlerinde bulundu.

1994'te "Sünnet ve Hadisin Anlaşılması ve Yorumlanmasında Metodoloji Sorunu" adlı teziyle doktorasını bitirdi. Sözkonusu doktora çalışması, 1996'da Türkiye Diyanet Vakfı İslam Araştırmaları Birincilik Ödülü aldı.

1995-1997 yıllarında Ahmet Yesevi Üniversitesi İlahiyat Fakültesinde dersler verdi. Anadolu Üniversitesi İlahiyat ön lisans programının hazırlanmasında görev alan Prof. Dr. Görmez, 1997-1998 yıllarında inceleme ve araştırmalar yapmak üzere
İngiltere'de bulundu.

1998'de yardımcı doçent, 1999'da doçent, 2006 yılında da profesör oldu. 2001-2003 yıllarında Hacettepe Üniversitesi
Eğitim Fakültesi'nde dersler verdi.

Prof. Dr. Görmez, 13 Ağustos 2003'te Diyanet İşleri Başkan Yardımcılığı görevine atandı. Yayınlanmış bir çok eseri bulunan Görmez, evli ve üç çocuk babası olup, Arapça ve İngilizce biliyor.