Japonya 8.9'la sarsıldı, tsunami ülkeyi vurdu

Japonya'nın kuzeyinde 8.9 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Depremin ardından Tokyo'nun kuzey kıyısını tsunami vurdu. Dev dalgalar karada ilerliyor. İlk gelen bilgilere göre, depremde 1 kişi yaşamını yitirdi. Rusya, Tayvan ve çevredeki adalar da tsunami konusunda uyarıldı.

Japonya'nın kuzeyinde 8.9 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Depremin ardından Tokyo'nun kuzey kıyısını tsunami vurdu. Dev dalgalar karada ilerliyor. İlk gelen bilgilere göre, depremde 1 kişi yaşamını yitirdi. Rusya, Tayvan ve çevredeki adalar da tsunami konusunda uyarıldı.

Depremin büyüklüğü önce 7.9 olarak açıklanmıştı, ancak ABD Jeoloji Merkezi depremin büyüklüğünün 8.9 olduğunu duyurdu.

Depremin yerin 10 kilometre altında, doğu kıyısına 125 kilometre uzaklıkta olduğu kaydedildi.

Japonya'da son 7 yılın en büyük depreminin ardından büyük tsunami uyarısı yapıldı. Uyarının ardından Tokyo'nun kuzey kıyısını tsunami vurdu.

Kyodo haber ajansı,
Japonya'nın kuzeyindeki Sendai limanında tsunaminin yol açtığı 10 metre yüksekliğindeki dev dalga nedeniyle bir kişinin öldüğünü duyurdu.

Tsunami yıktı


Dev deprem dalgası, depremin merkez üssü yakınındaki sahilde bulunan araçların sularla sürüklenmesine, binaların yıkılmasına ve yangınlara neden oldu.

Miyagi kıyılarını 6 metre yüksekliğindeki dev dalgalar vurdu ve Miyagi'de birçok kişiye ulaşılamıyor.

Daha önce yapılan açıklamada, dalga yüksekliğinin 3 metre olabileceği belirtilmişti. Bu arada, 50 santimetre yüksekliğindeki küçük dalgaların kıyılara ulaştığı kaydedildi.

Hawaii'deki Pasifik Tsunami Uyarı Merkezi ise tsunami uyarısının
Japonya, Rusya, Marcus Adası ve Kuzey Marianas için geçerli olduğunu belirtti.

Tokyo'da binalar sallandı


8.9 büyüklüğündeki deprem, başkent Tokyo'daki binaların birkaç dakika boyunca sallanmasına da neden oldu.

Tokyo'nun merkezinde büyük binalar şiddetle sarsılırken, çalışanlar sokaklara çıktı.

Depremin ardından Tokyo'da yaralılar olduğu da belirtildi.

Televizyon görüntülerinde büyük bir bina yanarken, ülkenin kuzey kesiminde büyük bir tsunaminin verdiği zarar da gösterildi. NHK kanalı, Fukushima bölgesindeki Onahama kentinde araçların, evlerin ve binaların tsunamiyle sürüklenip götürüldüğü görüntüleri yayınladı.


Artçılar sürdü


Bu arada, 8.9 büyüklüğündeki depremin ardından 4 artçı deprem meydana geldi. ABD Jeolojik Araştırma Kurumu, 7.1 büyüklüğe kadar 4 artçı depremin daha olduğunu bildirdi.

Japonya'da çarşamba günü 7.3 büyüklüğünde bir deprem daha meydana gelmişti.

Japon Başbakanı: "Birbirinize yardımcı olun"


Japonya Başbakanı Naoto Kan, "Japon halkından birbirine yardımcı olmalarını bekliyoruz. Hükümet olarak afetle mücadelede elimizden
geleni yapacağız" dedi.


Depremi CNN TÜRK'e anlattılar


CNN TÜRK'e konuşan Tokyo'da mahsur kalan Türk Engin Yenidünya
da, "Trenler durdu. Bize hareket etmememiz söyleniyor. Binanın yeni ve güvenli olmasına dayanarak devam ediyoruz" diye konuştu.

Kobe'de görevli Sismoloji Uzmanı Prof. Dr. Şerif Barış
, "Tsunami süreci bitmedi. Tsunami uyarısı güncellendi. Şu an 4. kattayız. Daha yüksek katlara çıkmamız uyarısı yapıldı. Depremin olduğu bölgeden 1200-1300 kilometre uzaklıktayız. Buraya da tsunaminin geleceği söyleniyor. Dalgaların 10 metreye kadar çıktığı yerler var. Denizin derinliği çok önemli bir faktör. Japonların beklediğinden çok daha büyük bir deprem" dedi.