Japonya'da dün meydana gelen 8,9 büyüklüğündeki depremde ölenlerin sayısı resmi rakamlara göre 413. Bin 128 yaralı, 748 kayıp var. Depremde, Fukuşima nükleer santralinde önce patlama oldu, ardından tesiste radyasyon sızıntısı tespit edildi. 5 milyon eve de elektrik verilemiyor.
Başkent Tokyo'ya 240 kilometre uzaklıktaki 40 yıllık nükleer elektrik santrali Fukuşima'nın 1 nolu nükleer reaktöründen, patlama sesinin ardından dumanlar yükseliyor.
Japonya devlet televizyonu NHK ve ülkenin en büyük haber ajansı Kyodo tesiste sızıntı olduğunu duyurdu.
Patlamada santraldeki reaktörün çatısı ve duvarlarının çöktüğü belirtilirken, birçok santral çalışanının da yaralandığı gelen haberler arasında.
Sızıntıya karşı pencere ve kapılarda koruyucu önlemler alınması yönünde çağrılar yapılıyor.
Tesiste soğutma sorunu bulunuyor ve yedek jeneratörlerde de sıkıntı çekiliyor.
Nükleer ve Endüstri Güvenliği Ajansı, 1 nolu reaktörün kontrol odasındaki radyasyon düzeyinin olağan değerlerin neredeyse bin katına yükseldiğini kaydetti.
Ajans, ayrıca tesisin ana kapısı yakınlarındaki radyasyon oranının sekiz kat fazla olduğunu açıkladı.
Japon Nükleer Güvenlik Ajansı da, sızıntı miktarının çevre sağlığına doğrudan tehdit olmadığını ve tedbiren tahliye kararı alındığını belirtti. Tahliye alanının yarıçapı 20 kilometreye kadar çıkarıldı.
Fukuşima nükleer tesisinin 2 numaralı reaktöründe de benzer durum geliştiği yönünde açıklamalar var. Bölgede acil durum ilan edildi. Bölgedeki birçok nükleer santral de acil duruma geçti.
ABD soğutucu göndermemiş
Bu arada ABD ordusunun, depremden hasar gören Japon nükleer santraline soğutucu göndermediği bildirildi.
ABD'li bir yetkili Japonya'nın bu yönde bir talepte bulunduğunu, ancak sonra tek başına konunun üstesinden geldiğini söyledi.
ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ise daha önce yaptığı açıklamada, bir nükleer santrale soğutucu malzeme gönderdiklerini ifade etmişti.
IAEA acil bilgi bekliyor
Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu da (IAEA), dün şiddetli deprem ve tsunaminin vurduğu Japonya'da Fukuşima 1 nolu nükleer elektrik santralinde patlama meydana geldiğine ilişkin basın yayın organlarından öğrendikleri haberlerin ardından, Japon yetkililerden acil bilgi istediklerini bildirdi.
Merkezi Viyana'da bulunan IAEA'nın yetkilisi, "Meydanın haberlerinden bilgimiz var ve acil olarak daha başka bilgi bekliyoruz" dedi.
"Büyük resim" daha sonra ortaya çıkacak
Başkent Tokyo'dan ise felaket bölgesine şu anda ulaşım yok.
Özellikle Miyagi vilayetinde ve Fukuşima bölgesinde meydana gelen felaketin çapı tam olarak bilinmiyor.
Polis kaynaklarına dayandırılan ve resmi olmayan ölü ve kayıp sayısının 1500 civarında olduğu belirtilirken, resmi verilere göre 413 ölü bulunuyor.
Kaynaklar, "akşam saatlerine doğru büyük resmin ortaya çıkmaya başlayacağını" ifade ediyor.
Depremin merkez üssüne en yakın kent olan Sendai sahillerinde 200-300, Rikuzentakata limanında ise 300-400 ceset bulduğu bildirildi.
Bu arada bilinmeyen sayıda cesedin de enkaz ve molozların altında olduğu sanılıyor.
Kurtarma görevlilerinin ise depremin en kötü vurduğu bölgelere henüz ulaşamadığı bildiriliyor.
Japonya'nın beş bölgesinde 215 bin kişinin bin 350 geçici barınakta yaşadığı belirtilirken, depremden bu yana çoğu ülkenin kuzeydoğusunda olmak üzere bir milyondan fazla eve su verilemediği bildirildi.
Ülkedeki santrallerin faaliyetini durdurması nedeniyle hükümet, elektrik tasarrufuna dikkat edilmesi uyarısı yaptı. Şu anda 5 milyon eve elektrik verilemiyor.
Benzine getirilen kısıtlama çerçevesinde de vatandaşlar, araçlarına en fazla 15 litre benzin alabilecek.
Deprem çalışmalarını ordu yürütüyor
Bölgedeki kurtarma çalışmaları, Japonya Öz Savunma Kuvvetleri (Japonya ordusu) öncülüğünde yapılıyor. Bölgeye 20 bin asker, 190 uçak ve 25 gemi gönderildi.
Diplomatik kaynaklar, bölgedeki yıkıma dair sağlıklı bilgiler alınamadığını vurgularken, bölgede esas can ve mal kaybına neden olan unsurun tsunami olduğunu belirtti.