"GAZETECİLİK KUTSAL BİR GÖREVDİR; KİRLETİLEMEZ!"

Bilindiği üzere "10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü", 1961'den beri gazetecilik mesleğini icra edenleri onurlandırmak için Türkiye'ye özgü düzenlenen bir kutlama günüdür

~Bilindiği üzere “10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü”, 1961’den beri gazetecilik mesleğini icra edenleri onurlandırmak için Türkiye’ye özgü düzenlenen bir kutlama günüdür.

Bu önemli günün tarihçesi ise kısaca şöyledir; 1961-1971 arasında "Çalışan Gazeteciler Bayramı” adıyla kutlanmıştır. 1971 yılındaki askeri müdahaleden sonra ülkede gazetecilerin bazı haklarının geri alınması üzerine kutlama gününün adı, “10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü" olarak değiştirilmiştir. 4 Ocak 1961'de kabul edilen ve basın çalışanlarının bazı haklar ve yasal güvence sağlayan “212 sayılı kanun" adlı düzenlemenin resmî gazetede yayınlanışı nedeniyle 10 Ocak günü kutlama günü olmuştur. Söz konusu düzenleme, iş sözleşmelerinin yazılı olarak yapılması, sözleşmelere işin türü ve ücret miktarının yazılması gibi gazetecilerin sosyal ve yasal haklarını belirleyen hükümler yer aldı.

Belçika’da faal olan Türkçe Medya temsilcilerinin bir çatı altında birleşme fikri 2005 yılında doğmuştur. Bu doğrultuda “Belçika Türkçe Medya Temsilcileri Basın Konseyi” adı altında ilk adım atılmış, 12 Mayıs 2016 tarihinde ise resmen kuruluşunu tamamlamıştır.

“Belçika Türkçe Medya Birliği” süresiz olarak kurulmuş ve kâr amacı gütmeyen bir dernektir. Belçika Türkçe Medya Birliği’nin amacı “Belçika’da yerleşik Türkçe medya mensuplarının mesleki dayanışmasını sağlamak ve haklarını savunmak, gazete, dergi, radyo, televizyon gibi yazılı, işitsel, görsel ve elektronik iletişim ve internet alanlarını kapsayan gazetecilik mesleğini; mesleğin geleneklerini, ahlak ilkelerini korumak; Gazetecilik Hak ve Sorumluluk Bildirgesi olarak kabul edilen Belçika Gazetecilik Deontoloji Kodları’nın herkes tarafından benimsenmesini, geliştirilmesini korunmasını ve toplumda yaygınlaşmasını sağlamak; Herkesin bilgi edinme, halkın doğru haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkını, iletişim, düşünce açıklama, eleştiri ve yorum hakkı ile ifade ve basın özgürlüğünü savunmak; Gazetecileri meslekleri içinde maddi ve manevi yönleriyle geliştirmek, ilerletmek, korumak ve yüceltmek’’ gibi geniş bir şekilde ifade edilmiştir. Belçika Türkçe Medya Birliği bu doğrultuda kuruluşundan bugüne amacına uygun faaliyetlerde bulunarak insanlarımızı en etkin ve hızlı bilgilendirme çabalarını sürdürmektedir.

Kısa adı BTMB olan Belçika Türkçe Medya Birliği kuruluşundan bugüne kadar birçok dikkat çekici etkinliğe imza atmıştır. Üye olan medya kurumları ve temsilcileri ile birlikte birçok tahrip edici, yıkıcı girişimlere karşı birliğini muhafaza eden Belçika Türkçe Medya Birliği kuruluş amacına uygun olarak geleceğe yönelik faaliyetlerini daha üst düzeye çıkarmanın çabası içerisindedir.

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü münasebeti ile BTMB olarak birkaç noktaya özellikle değinmek istiyoruz. Hem Türkiye hem de Belçika’da son dönemlerde toplumumuzu yakından ilgilendiren olumsuz gelişmeler olmaktadır. Bu olumsuzluklar elbette geniş anlamda ele alınıp medya temsilcilerimiz tarafından güncel olarak değerlendirilmektedir. Belçika Türkçe Medya Birliği kurumları ve üyeleri ait olduğu toplumun sesi, sözü ve kulağıdır. Bu bağlamda BTMB toplumunun herhangi bir konuda bir tehdit altında olunması durumunda en etkin ve hızlı reaksiyonu gösteren bir oluşumdur.

BTMB FETÖ terör örgütü tarafından ülkemizde 15 Temmuz 2016 tarihinde yapılan darbe teşebbüsüne net ve etkin karşı çıkmış ve ortaya konan mücadelede üzerine düşeni yapmıştır. Kuruluşundan bugüne yaşanan süreç içerisinde tavrı ve kararları ile oldukça şeffaf bir duruş sergileyen bu kuruma karşı karalama ve iftira kampanyalarına bir sahte ihbar hadisesi de eklenmiştir. Konu kamuoyunda tartışılmaktadır. İnsanları, kurumları asılsız sahte ihbarlarla bir itibar suikastı ile karşı karşıya bırakmak ahlaksızlık, aşağılık bir davranıştır. Buna tenezzül edenleri kınıyor ve toplumumuzun vicdanına sunuyoruz.

Çalışan Gazeteciler Günü münasebeti ile değinmek istediğimiz bir diğer konu ise Belçika’da yaşayan 250 bin civarındaki insanımızın geleceğini ilgilendiren siyasi gelişmeler ve tehdit unsurlarıdır. Belçika’da yerel halk uzun bir süredir siyasetçilerin popülist söylemleri ile giderek artan oranda zehirlenmektedir. Belçika’da ırkçı ve aşırı sağ partiler oylarını artırmaktadırlar. Irkçı, milliyetçi ve aşırı sağ partiler ‘’Göçmelere, Müslümanlar’a, Türkler’’e yönelik söylemleri ile ülkede yaşanan birçok siyasi, sosyal ve ekonomik sorunun adeta müsebbibi gibi göstermektedirler. Kısaca bu tablonun ülkede barış ve huzur ortamı, sağlıklı bir ortak yaşamı çok ciddi bir şekilde tehdit ettiğini belirtmek zorundayız.

Bu çerçevede Belçika Türkçe Medya Birliği olarak 2020 yılını bu önemli konuya dikkat çekmek ve sürekli güncel tutarak Türkçe, Flemenkçe ve Fransızca makaleler yazarak, haberler yaparak farkındalık yaratmak istiyoruz.

Ünlü Amerikalı yayımcı, yazar, mucit, felsefeci, bilim insanı, siyasetçi ve diplomat Benjamin Franklin, “Gazeteleri gazeteciler yazar, ancak okurları yazdırır” demektedir. M. Kemal Atatürk ise “Gazeteciler, gördüklerini, düşündüklerini, bildiklerini samimiyetle yazmalıdır” demektedir. Bu çerçevede bizim gücümüz ve başarımız okuyucularımızın takdiri ve takibi oranında olacaktır.

Elbette basının demokratik hak ve özgürlükler çerçevesinde ifa ettiği bilgilendirme, aydınlatma hizmeti, zorlukları nedeniyle her türlü takdiri hak etmektedir. Gazetecilik kutsal bir görevdir; kirletilemez!

Bu bağlamda görevlerini layıkıyla yerine getiren tüm arkadaşlarımızın “10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü”nün kutlu olmasını temenni eder, çalışmalarında üstün başarılar dileriz.


BTMB ADINA
BAŞKAN HÜSEYİN DÖNMEZ