Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı'nın (YTB) ev sahipliğinde Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği'nin "ASEAN Haftası" etkinlikleri başladı. Dört gün sürecek program kapsamında Güneydoğu Asya Ülkeleri ait kültürel etkinlikler, film gösterileri ve el sanatları sergilenecek.
Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’nın (YTB) ev sahipliğinde Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği’nin “ASEAN Haftası” etkinlikleri başladı. Dört gün sürecek program kapsamında Güneydoğu Asya Ülkeleri ait kültürel etkinlikler, film gösterileri ve el sanatları sergilenecek.
Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB), Dışişleri Bakanlığı ve Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği tarafından organize edilen (ASEAN) “ASEAN Haftası” etkinlikleri başladı. YTB’nin konferans salonunda düzenlenen 4 gün sürecek olan program kapsamında ASEAN ülkelerinin kültürleri yansıtan; resim sergisi, el sanatları, yemek tanıtımı ve film gösterimi gibi etkinlikler sergilenecek.
Etkinliğe Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Sedat Önal, YTB Başkanı Abdullah Eren, ASEAN üyesi 8 (Tayland Krallığı, Endonezya Cumhuriyeti, Kamboçya Krallığı, Brunei Darussalam, Vietnam, Singapur, Filipinler, Malezya Krallığı) ülkenin büyükelçileri ve davetliler katıldı.
Programda konuşan Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Sedat Önal, Güney Asya bölgesinin zengin tarihi, etnik, kültürel ve dini çeşitliliği ile tanındığını aktardı. ASEAN ile kurumsal bağların 1999 yılına dayandığına işaret eden Önal, “Türkiye olarak, Asya Pasifik'te ASEAN'ın önemli ortağı olacağız. 2017’de sektörel diyalog ortağı olduk” dedi.
BİRLİKTE ÇALIŞMAYA DEVAM EDECEĞİZ
ASEAN ve bireysel üye ülkelerle daha derin ve daha geniş bir iş birliği geliştirmeyi hedeflediklerine dikkat çeken Önal “Amacımız; ASEAN ile birlikte yapısal siyasi diyaloğu derinleştirmek ve genişletmek. Bunun yanında; bilim, teknoloji ile sürdürülebilir kalkınma gibi öncelik verilen diğer alanlarda da iş birliğini artırmayı hedefliyoruz. Değerli kültürel mirasımızı desteklemek için birlikte çalışmaya devam edeceğiz" diye konuştu.
YTB Başkanı Eren ise, kamu diplomasisi çerçevesinde toplumların birbirlerini tanımalarını sağlamak ve ileriye dönük dayanışma göstermenin nihai hedefleri olduğunu olduğunu aktardı. YTB Başkanı Eren, ASEAN gibi köklü organizasyonların, ülkemizin bölge insanlarına yakınlaşmasını ve bu sayede yeni fırsatlara kapı aralanmasını kolaylaştırabileceğini söyledi.
PEK ÇOK FAALİYETİ HAYATA GEÇİRDİK
Eren, 2019’dan bu yana YTB’nin desteklediği ve ASEAN ülkelerinden gençlerin de katıldığı pek çok faaliyeti hayata geçirdiklerine dikkat çekerek şunları kaydetti; “Örneğin iki program hâlinde düzenlenen “Gelecek Nesil Akademisi” bunlardan biridir. “Asya Pasifik Online Medya Eğitim Programı” da Anadolu Ajansı desteğiyle gerçekleştirilmiştir. Üniversitelerimizin işbirliği ile düzenlenen “Asya Pasifik Çalıştayı”nda ise, “Yeniden Asya Açılımı Çerçevesinde Fırsatlar ve Zorluklar” konusu ele alınmıştır. Son olarak “Osmanlı - Güneydoğu Asya İlişkileri” üzerine yayınlanacak olan bir kitabın çalışmaları devam etmektedir.”
YTB koordinasyonunda yürütülen ve Türkiye’nin küresel çaptaki eğitim markası olan Türkiye Bursları’nın, dünyanın her ülkesinden öğrencilere burslu üniversite imkânı sunduğunu hatırlatan Eren, her yıl yaklaşık 4 bin uluslararası öğrencinin yararlandığı programdan Güney Asya ve ASEAN ülkelerinden öğrenciler de rağbet gösterdiğinin altını çizdi. Eren, bu umut verici rakamların daha da artmasının, Türkiye ile ASEAN ülkeleri arasındaki ilişkileri bambaşka bir boyuta taşıması açısından önemli olduğunu söyledi.
YTB’nin etkinlik ve konferans alanında düzenlenen program 4 gün boyunca ziyaretçilere açık olacak.