Cumhuriyetimizin kurucusu Atatürk Öğretmenlere, "Yeni nesil sizlerin eseri olacaktır" diyerek Öğretmenler Günü'nü onlara armağan etmiştir. 1981 yılından beri kutlana gelen ’24 Kasım Öğretmenler Günü’ nedeniyle, Brüksel’de bir kutlama ve ardından resepsiyon gerçekleştirildi.
Cumhuriyetimizin kurucusu Atatürk Öğretmenlere, "Yeni nesil sizlerin eseri olacaktır" diyerek Öğretmenler Günü'nü onlara armağan etmiştir. 1981 yılından beri kutlana gelen ’24 Kasım Öğretmenler Günü’ nedeniyle, Brüksel’de bir kutlama ve ardından resepsiyon gerçekleştirildi.
Ülkemiz ve dış temsilciliklerde her yıl geleneksel olarak kutlanan, ’24 Kasım Öğretmenler Günü’ kutlaması, T.C. Brüksel Büyükelçiliği Eğitim Müşavirliğince, Brüksel’de bulunan TOBB Salonunda gerçekleştirildi.
Eğitim Müşaviri Hümeyra Altıntaş Kıran ve Türkçe ve Türk Kültürü Öğretmenlerinin davetlileri karşıladığı T.C. Brüksel Büyükelçisi Bekir Uysal, Birinci Müsteşar Özgür Çakar, Brüksel Başkonsolosu Umut Deniz, Anvers Başkonsolosu Batu Kesmen, Askeri Ateşe Kurmay Albay Çağrı Sağıroğlu, Büyükelçilik çalışanları, STK Temsilcileri Türkçe ve Türk Kültürü Öğretmenleri, Öğrenciler, Öğrenci aileleri ve kalabalık bir davetli topluluğu katıldı.
Sunumu Türkçe ve Türk Kültürü Öğretmeni Şükran Yücel’ın yaptığı program, Şehit ve vefat eden Öğretmenler anısına bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla start aldı.
T.C. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in ’24 Kasım Öğretmenler Günü’ nedeniyle yayınladığı mesaj okundu. Bakan’ın mesajını sizlerle paylaşıyoruz.
"Kıymetli Meslektaşlarım, Sevgili Öğretmenlerim,
Türkiye Yüzyılı'nın şafağında, kendini yeni neslin inşasına adamış, ufukta görünen aydınlığı ellerinde büyüten siz değerli çalışma arkadaşlarım, Öğretmenler Günü'nüzü kutluyorum.
Değerlerimize bağlı kalarak evrensel düşünen, çağı yakalayan dürüst ve çalışkan nesil, yani güzel vatanımızın geleceği sizlere emanettir. Bu emanet sizleri dik tutan, gururla taşıdığınız bir meşale olarak ellerinizde durmaktadır.
Biliyorum ki eğitim öğretimin en ağır mesuliyeti sizlerde. Biz, bu mukaddes görevin ortaya çıkardığı ihtiyaçlarınızın farkındayız. İmkânları sizlerin hizmetine sunmak bizim mesuliyetimiz. En iyi şartlarda, güvenlik içinde görevinizi ifa etmeniz için elimizden geleni yapmakta kararlıyız. Zihninizin, gönlünüzün ferah ve aydınlık kalması adına mesleki itibarınızı korumak ve yüceltmek, maddi imkânlarınızı iyileştirmek ve teknolojik gelişmeleri sizlere sunmak için çalışmalarımızı istikrarlı biçimde sürdürdüğümüzü bilmenizi isterim.
Bu milletin evlatları için attığınız her adım, söylediğiniz her güzel söz, yürüttüğünüz her proje, geliştirdiğiniz her sağlam fikir, hülasa tüm fedakârlıklarınız için şahsım ve milletim adına sizlere teşekkür ediyorum.
Bu duygu ve düşüncelerle Başöğretmen'imiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü ve görevleri başında şehit düşen aziz öğretmenlerimizi saygıyla yâd ediyorum. Emekli öğretmenlerimize sağlık, görevi başındaki öğretmenlerimize başarılar diliyorum. Cumhuriyetin ikinci yüzyılında yazacağınız başarı hikâyesinin yolunu açmayı, bu vatana borcum biliyorum. Hepinizi muhabbetle selamlıyorum."
T.C. Brüksel Büyükelçisi Bekir Uysal ise: “Cumhuriyetimizin saygınlığının artmasında eğitim ve öğretim etken olmuştur”
“Öncelikle Başöğretmen Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, Eğitim camiasında Şehit olan ve vefat eden tüm Öğretmenlerimizi saygı ve rahmetle anıyor, Siz değerli Öğretmenlerimizle beraber tüm öğretmenlerimizin ’24 Kasım Öğretmenler Günü’nü tebrik ediyorum.
Bu güzel programı hazırlayan ve sunan Eğitim Müşavirliğimiz ve Türkçe ve Türk Kültürü Öğretmenlerimize de ayrıca teşekkür ediyorum” dedi.
Büyükelçi Uysal, Osmanlı’nın son dönemlerindeki eğitim ve Atatürk dönemi ile başlayan ve bugüne kadar gelen süreci değerlendirerek, tarihi anekdotlarla güzel bir değerlendirme yaparak, sözlerine şu şekilde devam etti. “Biz, ilim Çin’de bile olsa arayınız bulunuz diyen bir kültüründen gelmekteyiz. Muallim, İlim ve Talim bu sözler eğitimle ilgilidir. Osmanlı döneminde bile eğitim önemliydi. O dönemlerde eğitimli insanlar, gerek yönetimde gerekse, toplumda saygın insanlar olarak anılıyordu. İlmiye sınıfı, o dönemlerde de tüm sınıfların birincisi olarak anılırdı. Bilgiyi almak, onu işlemek ve gelecek nesillere aktarmak ilmiye sınıfının görevlerindendi.
Cumhuriyet dönemimizde de eğitimin önemi ilk yıllardan günümüze kadar her geçen gün artarak devam etmekte. Bu anlamda Cumhuriyetin ilk yıllarında başlayan eğitim reformları ‘Köy Enstitüleri projeleriyle devam etti. İlk yıllarda Okur-Yazar oranı düşük idi. Yapılan çalışmalarla bu oran her geçen gün artarak günümüze kadar geldi. Bugünlerde Cumhuriyetimizin 100. Yılını kutlamaktayız. Dünya Devletleri arasındaki her konudaki başarı ve saygınlığımızın artmasında eğitim kalitemizin katkısı tartışılamaz. Modern Türkiye Cumhuriyet’i her konuda dünyada takdir görmekte.
Cumhuriyetimizin saygınlığının artmasında eğitim, eğitimimizin topluma yansımasında elbette siz değerli Öğretmenlerimizin katkıları büyüktür” dedi.
Eğitim Müşaviri Hümeyra Altıntaş Kıran: “Kurucu Liderimiz Atatürk’ün başlattığı Eğitim mücadelesinin baş kahramanları Öğretmenlerimiz olmuştur"
“Öncelikle hepinizi saygıyla selamlıyorum. Bu yı tüm zorluklara ve imkansızlıklara rağmen Eşi ve benzeri görülmemiş bir bağımsızlık mücadelesi sonucu kurulan Cumhuriyetimizin Yüzüncü yılını kutluyorum. 1981 yılından buyana her yıl 24 Kasım’da tarihinde toplumumuzdaki değerlerimi ve önemlerini bir kez daha vurguladığımız değerli öğretmenlerimiz, kurtuluş savaşımızda bir yanda cephede savaşarak, diğer yandan da ilmi mücadele konusunda halkı bilinçlendirme konusunda görevini yerine getirerek 100. Yılına ulaştığımız Cumhuriyetimizin kurulmasında etkin bir rol üstlenmişlerdir.
Ancak, Milli iradenin kahraman öğretmenlerinin esas görevi bağımsızlığımızı elde ettikten sonra başlamıştır. Başöğretmenimiz gazi Mustafa Kemal Atatürk ‘Bir ulusun ayakta kalmasında, bir ülkenin şekillenmesinde ve dünya sahnesinde varlığını sürdürmesinde eğitimin önemini en iyi anlamış, hem söylemleri hem de atmış olduğu adımlarla toplumu ileriye taşıyan bir liderdir.
Atatürk’ün liderliğinde Türkçemizin canlandırılması ve ülkemizin ilerleyebilmesi için eğitim seferberliği başlatmıştır. Bu mücadelede de en büyük sorumluluğu yine öğretmenlerimiz üstlenmiştir” dedi.
Öğretmenler günü anısına hazırlanan video gösterimi sonrası, Ekin Öztürk’ün sazla çalıp söylediği duygu dolu türküler alkış aldı. Türkçe ve Türk Kültürü Öğretmeni Dr. Sedat Halidoğlu’nun duygulu ve şiirsel anlatımı ve Yusuf Berk Yılmaz adlı öğrencinin ‘Ben Öğretmen Olmak İstiyorum’ Şiiri alkışlarla karşılandı.
Liége Türkçe ve Türk Kültürü Öğretmenleri ve Öğrencilerinden oluşan Koro’nun sunduğu konser, programa renk kattı.
Sıcak bir ortamda gerçekleştirilen kutlama, Türk mutfağından yiyecek ve içecek ikramlarıyla son buldu.
Belçika Aydın Haber olarak biz de Başöğretmen Atatürk başta olmak üzere vefat eden, şehit olan tüm öğretmenlerimizi saygı, rahmetle anıyor, Öğretmenlerimizin ’24 Kasım Öğretmenler Günü’nü kutluyoruz. www.belcikaaydinhaber.com