Belçika’da yaşayan Mizah yazarı Erdinç Utku, Fikir Atölyesi’nin davetlisi olarak gittiği Almanya’nın Duisburg kentinde Gazeteci Mehmet Tanlı’nın moderatörlüğünde “Mizahın İletişimdeki Rolü” konulu interaktif bir sunum yaptı.
Belçika’da yaşayan Mizah yazarı Erdinç Utku, Fikir Atölyesi’nin davetlisi olarak gittiği Almanya’nın Duisburg kentinde Gazeteci Mehmet Tanlı’nın moderatörlüğünde “Mizahın İletişimdeki Rolü” konulu interaktif bir sunum yaptı.
İlkini 6 Kasım 2023 tarihinde Kadir Has Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde gerçekleştirdiği sunumu dinleyici profiline uyarlayan yazar, sunum sonrasında Moderatör Tanlı’nın ve katılımcıların sorularını yanıtladı. Fikir Atölyesi Başkanı Orhan Göktan’ın hoş geldiniz konuşmasından sonra Şefika ve Rabia hanım kanun eşliğinde minik bir konser verdi. Mevlüt Asar “kültürlerarası mizah ve Almanya’da Türkler arasında mizah” konusunda “5 dakikalık” bir giriş yaptı.
Utku, konserde söylenen 5 şarkıya Türkiye politikasından çağrışımlarla göndermeler yaparak sunumuna başlayarak neşeli bir geçiş yaptı.
Sunumunda ülkelerde yapılan bilimsel araştırmaları örnek göstererek mizahın insan sağlığına olumlu etkilerini anlatan Mizah yazarı Erdinç Utku, “mizah etkisi”nin anlatılanı öğrenmeyi ve akılda kalmasını kolaylaştırdığını söyledi. Mizahla verilen mesajın daha çabuk dikkat çektiği ve kalıcı olduğunu belirten yazar “yanlış yerde, yanlış zamanda ve yanlış kitleye yapılan yanlış esprinin ters tepeceğini” ifade etti.
“İletişimde mizah etkilidir ancak hedef kitleye uymalı ve dozu iyi ayarlanmalıdır” diyen Utku Batılıların iletişimde mizahın yerini baharata benzettiğini belirtti ve mizah ustası Kandemir Konduk’un “mizahta argo ve küfrün yerini yemekte soğana benzetmesini” örnek göstererek “iletişimde mizah yemekteki soğan gibidir. Uygun miktarda kullanılırsa tat verir, fazlası yemeği yenilmez hale getirir. Dozajı iyi ayarlamak ve uygun hedef kitleye uyarlamak lazım. Örneğin soğanla baklava iyi gitmez” dedi.
Küçük video ve karikatürlerle destekli sunumu katılımcılar keyifle izlediler, kahkahalarını tutamadılar.
Sorulara verdiği yanıtlarda “mizahı edebiyatın yaramaz çocuğu ama halkın işine en çok yarayanı” olarak tanımladığını belirten yazar “Mizah ezilenin yanındadır. Ben de öyleyim ancak ezildiğini göre göre ezilene karşı sesini çıkarmayanlara da iğnesini batırmalı” dedi.
Mizah Yazarı Erdinç Utku sunum sonrasında etkinlikte yeni çıkan Cumhuriyet gazetesinde yayınlanan aforizmalarından oluşan kitabı Yüksek Yerilim Hattı ve önceki kitaplarını imzaladı.
Utku “Mizahın iletişimdeki Rolü” sunumlarına 12 Şubat’ta Berlin’de ve 13 Mart’ta da Frankfurt’ta devam edecek.
Önceki haberİsrail'in Gazzelileri açlığa terk etmesi, Hollanda'da protesto edildi
Sıradaki haberSeçim Hakkı Girişimi Başkanı Bahattin Gemici ALMAN PARTİLERİNE ÜYE OLALIM