Kısa adı BADD olan Belçika Atatürkçü Düşünce Derneği Türkiye’nin ünlü fizikçilerinden olan TUBİTAK eski Başkanı Prof. Dr. Namık Kemal Pak’ı üyeleri ve davetlileriyle buluşturdu.
Kısa adı BADD olan Belçika Atatürkçü Düşünce Derneği Türkiye’nin ünlü fizikçilerinden olan TUBİTAK eski Başkanı Prof. Dr. Namık Kemal Pak’ı üyeleri ve davetlileriyle buluşturdu.
Belçika’ya bir dizi çalışmalarda bulunmak üzere gelen Prof Namık Kemal Pak, onuruna BADD AKM salonunda verilen yemeğe siyaset, basın ve iş dünyasından davetliler katıldı.
Nezih bir ortamda davetlilere bir konferans veren Pak bilimsel veriler ve Türkiyedeki bilimsel politikalar hakkında bilgiler aktardı.
Yemekli konferansa Bakan Emir Kır, Schaerbeek Belediye Başkan Yardımcısı Sait Köse, TÖSED Eski başkanı Yaşar Tümbaş, Türk Kadınlar Derneği Başkanı Leyla Teker, BADD Kadın Kolları Başkanı Döne Sönmez, Beringen Müzik Kulübü Başkanı İsmail Erdoğdu, kısa adı BETÜDER olan Belçika Türk Dostluk Derneği Başkanı Yaşar Ayyıldız, Ünlü Piyanist Leyla Pınar, Belçika Haber halkla İlişkiler müdüresi Zerrin Aydın, Sosyal Danışman Leyla Ertorun, BADD eski ve yeni yönetim kurulu üyeleri ve işadamları katıldı.
Sunuş konuşmasını BADD Başkanı Ümit Esat Ağca yaptı. Ağca, « Öncelikle Türkiyemizde önemli hizmetlerde bulunmuş değerli ilim ve bilim adamımız TUBİTAK eski Başkanı Sayın Prof. Dr. Namık Kemal Pak’ı ağırlamaktan duyduğumuz memnuniyeti ifade etmek istiyorum. Hem şahsım hem de yönetim kurulu üyelerimiz adına kendisine ve siz değerli konuklarımıza ‘hoş geldiniz’ diyorum. Bilimsel birikimlerinden istifade etmek ve bizleri bilimsel olarak bilgilendirmesi için sözü sayın Prof. Dr. Namık Kemal Pak beye veriyorum » dedi.
Konferansa Prof Dr. Pak Atatürk´ün ´HAYATTA EN HAKİKİ MÜRŞİT İLİMDİR´ sözleriyle başlayarak, Atatürk’ün bilme verdiği önemin altını çizdi.
Prof. Dr. Pak, « Atatürk’ün ilime ne denli önem verdiğini görmekteyiz. İnsanlık tarih sürecinde bilimsel tarihin geçmişi uzun yıllara dayanmakta. 5 bin ila 500 yıllık süreçte bilimsel devrimler, süreçler insanlık tarihinde önemli milatlar olmuştur. İnsanlık tarihinden bizanslardan, Osmanlılardan günümüz Cumhuriyetine gelen süre içerisinde bilimsel ilerlemelerde ne yazık ki bizler istenilen sürece gelemedik » dedi.
Pak, Türkiye´nin ilmi sahada dünyanın en önemli 20 ülkesi arasında bulunduğunu ‘örneklerle’ anlattı. Ve tüm ilmi çalışma ve başarıların ATATÜRK ´ün kurduğu CUMHURİYET devrinde gerçekleşmiş olduğunu, ondan önce ise, Osmanlı devletinin askeri savaş ve başarılar kazanırken hiçbir şekilde ilme önem verilmemiş olduğu, sadece bir Darülfünun (İstanbul üniversitesi) kurulmakla iktifa edildiğini » anlattı.
Bilim adamı Pak, « Türkiye´de 150´ya yakın üniversite bulunduğunu ve bunların 15-20 tanesinin de "üniversel (dünya çapında)" nitelikleri olduğunu » vurguladı.
Siyasete girmeden bilişsel olarak olayları değerlendiren Pak, ben politikacı değilim « politika konuşmayacağım. Günümüzdeki sıkıntıların bilisel verilerden uzak, bilme dayanmayam çalışmakardan kaynaklandığını düşünüyorum. Ben şahsen Bilimin özgür bir akıl ve düşünceyle yol alabileceğini, insanlığı kuşatacağını düşünüyorum. Teoloji ile birlikte bilimi değerlendirmek, salt bilimsel verilerin elde edilmesine engel olabileceğini düşünüyorum. Tarihte bunun canlı örneklerinide görmek mümkün. İlim ve bilim her zaman her yerde özgürce yapıldığı elde edildiği sürece daha verimli sonuçlar doğurur. Bilimin tarihine baktığımızda 500 bin yıl öncesi yazı var 5 bin yıllık süreçte teker var, matbaa var ve en son 50 yıllık süreçte ise bu günki teknik teknoloji ve bilim var. Ne yazık ki Osmanlı döneminde bilim ve teknik geç kullanıldı. Bu durum ise, bizlerin bu alandaki çalışmalarını etkiledi. Osmanlı döneminde bilime genelde yabancı kökenli Osmanlılar hakimdi. Bilimin önü Cumhuriyet döneminde Atatürk’le açıldı. Bu gün bilimsel anlamda bayağı yol alındı. Benim TUBİTAK’ın başında olduğum dönemlerde bir çok bilimsel deney sonucu verilerle 2023’e ait bilimsel plan ve projelerimiz vardı. Amacımız Cumhuriyetimizin 100. yıl dönümünde bu projelerle ülkemizi bilimsel alamda daha güzel bir yerlere getirmekti. Ancak bu projelerimizi tam anlamıyla hayata geçiremedik » dedi.
Konferans, davetlilere yemek ikramı ve sanatçı Adnan Kotaoğlu’nun verdiği mini konserle son buldu.
BADD’A TEŞEKKÜR EDİYORUZ
Aydınlık yolun yolcusu olan ve ülkemizin saygın bilim adamlarından olan TUBİTAK eski başkanı sayın Prof. Dr. Namık Kemal Pak’ı bizlerle buluşturan, onun engin bilimsel birikimlerinden bizlere ilim sofrası kuran BADD yönetim kuruluna teşekkür ediyoruz.
www.belcikahaber.be