"˜BM ULUSLARARASI ANA DİL GÜNÜ' BRÜKSEL COŞKUYLA KUTLANDI

BM tarafından ilan edilen '21 Şubat Uluslararası Ana Dil Günü' vesilesiyle T.C. Brüksel Büyükelçiliği himayesinde "˜Eğitim Müşavirliği'nce Büyükelçilik Şehit Diplomat Dursun Aksoy Salonunda coşkulu bir kutlama gerçekleştirildi.

BM tarafından ilan edilen ’21 Şubat Uluslararası Ana Dil Günü’ vesilesiyle T.C. Brüksel Büyükelçiliği himayesinde ‘Eğitim Müşavirliği’nce Büyükelçilik Şehit Diplomat Dursun Aksoy Salonunda coşkulu bir kutlama gerçekleştirildi.

Programa Brüksel Büyükelçisi Dr. Hasan Ulusoy, Brüksel Başkonsolosu Dilşad Kırbaşilı Karaoğlu, Azerbaycan Cumhuriyeti müsteşarı Elçin Basirov, KKTC, Bangladeş diplomatik misyonları, Nato Danışmanı Sarp Erzi, Askeri Ateşe Dr. Haluk Erdem, Eğitim Müşaviri Do. Dr. Neslihan Karataş Durmuş, Müsteşarlar, Müşavirler, STK Temsilcileri, Türkçe ve Türk Kültürü Öğretmenleri, Öğrenci velileri ve öğrenciler katıldı.

Türkçe ve Türk Kültürü Öğretmeni Aylin Erdem’in sunumu, şehitlere saygı ve milli marşımızın okunmasıyla start alan programda Büyükelçi Dr. Hasan Ulusoy ve Eğitim Müşaviri Doç. Dr. Neslihan Karataş Durmuş birer selamlama konuşması yaptılar. Okunan şiirler ve Belçikalılardan oluşan Koro’nun okudukları Türkçe türküler alkışlarla karşılandı.

BÜYÜKELÇİ ULUSOY: “ANA DİLİN’ ÖNEMİNE VURGU YAPTI”

T.C. Brüksel Büyükelçiliğinde BM Anadil günü ilk kez bu sene kutlandı. Görevine yeni başlayan Büyükelçi Dr. Hasan Ulusoy’un isteği üzerine Büyükelçilik Eğitim Müşavirliğinin katkılarıyla hazırlanan güne çeşitli Türk ve Belçikalı derneklerden katılan çocuklar ve yetişkinler anadili gününün  anlam  ve önemine uygun olarak anadillerinde şarkılar ve şiirler seslendirdiler.

Çeşitli Büyükelçiliklerden ve Belçika makamlarından katılımın olduğu etkinlikte konukları selamlayan  Büyükelçi Ulusoy, “300 bine yakın Türkün yaşadığı Belçika’daki insanlarımızın bugün büyük çoğunluğu aynı zamanda Belçika ve dolayısıyla AB vatandaşıdır.

Anadilinde okuma ve yazmayı layıkıyla öğrenebilen çocuklar yaşadıkları ve vatandaşı oldukları ülkenin resmi dillerini de daha iyi öğrenebilmektedir. Bu da insanlarımızın vatandaşı oldukları Belçika toplumuna daha iyi uyum ve katkı sağlamalarına  hizmet eder.

Anadili layıkıyla öğrenmenin bir önemi de, anadilleri Türkçe’nin yanında Belçika dillerini de iyi şekilde okuyup yazabilen Türk kökenli Belçika vatandaşlarının,  gerek Belçika’da gerek Türkiye’de iş yapan iki ülke firmalarınca istihdam şanslarının yüksek olmasıdır.

Sonuçta, anadilini öğrenen çocuklarımız Belçika’nın hem ekonomisine, hem de toplumsal uyum ve refahına  katkıdır. Bunu Belçika makamlarıyla birlikte desteklemeyi arzuluyoruz” şeklinde konuştu.

EĞİTİM MÜŞAVİRİ DURMUŞ, “ANADİL İNSANIN GEÇMİŞ İLE GELECEĞİ ARASINDA BAĞ KURMAYA YARAR”

T.C. Brüksel Büyükelçiliği Eğitim Müşaviri Doç. Dr. Neslihan Karataş Durmuş yaptığı selamlama konuşmasında “Bu gün ‘Birleşmiş Milletlerce ilan edilen ‘21 Şubat Uluslararası Ana Dil Günü’ nedeniyle bir programı birlikte gerçekleştirmekteyiz.

Dilsel ve kültürel çeşitliliği teşvik etmek ve toplumumuza çok dilliliğin önemini hatırlatmak için, BM’ler eğitim, bilim ve kültür örgütü diğer adıyla, UNESCO genel kurulunun 12 Kasım 1999 tarihinde almış olduğu karar ile ’21 Şubat Uluslararası Ana Dil Günü’ olarak kutlanmaktadır.

Dil bir toplumun tarihinin, kültürünün ve değerlerinin taşıyıcısıdır. Ana dil ise, çocuğun hiçbir eğitime tabi tutulmaksızın ailesi, çevresi ve toplum aracılığıyla öğrendiği dil olup, kişiler ve toplum arasındaki ilişkilerde en güçlü bağı oluşturmaktadır. Diğer bir ifadeyle, Ana dil, rüya gördüğü, düşündüğü, üzüldüğü, sevindiği ve farklı dildeki bir ifadeyi çevirdiğin bir dil olarak da tanımlanabilir.

Anadil, kişiliğin, kimliğin, duygusal ve zihinsel gelişimi sağlaması için çok önemli olduğu gibi, insanın geçmişi ile geleceği arasında bağ kurmaya yarar. İletişim kurmanın yanında bir anlamda kültürel taşıyıcılıkta yapmaktadır” dedi.

‘Büyükelçilik’de BM Anadil günü ilk kez bu sene kutlandı. Etkinliğe çeşitli Türk ve Belçikalı derneklerden katılan çocuklar ve yetişkinler BM anadili gününün anlam ve önemine uygun olarak Türkçe, Fransızca ve Flamanca şarkılar ve şiirler seslendirdiler. Çocuklara çeşitli hediyelerin verilmesi ve toplu görüntülerle Program sona erdi.

www.belcikaaydinhaber.com